Program njege iritirane kože

promo Dermokozmetika / Njega dječje kože Marija Markota Jurić dipl. ing. preh. teh.

Sastojci u proizvodima Cicalfate linije sprječavaju nastanak superinfekcije, ubrzavaju zacjeljivanje i umiruju nelagodu iritirane kože

Iritacije kože, suhe ili vlažne, ili pak one nastale nakon dermatoloških zahvata, zahtijevaju posebnu njegu za učinkovito i brzo ozdravljenje. U ovom članku osvrnut ćemo se na 3 najčešća oblika i prilagođen program njege kože.

Iritativni dermatitis (dermatitis toxica)

Predstavlja burnu reakcijau koja se razvija nakon kraćeg kontakta s izrazito jakim vanjskim čimbenikom - iritansom. U podlozi procesa je upala, ali bez alergijskoga ili nekoga drugoga imunološkog zbivanja. Najčešći uzrok nastanka su kemikalije na bazi kiselina i lužina, otapala, razrjeđivači, te jaka izloženost rendgenskim, ultraljubičastim ili laserskim zrakama.

Akutni iritativni (nealergijski) dermatitis

Javlja se na područjima izloženima izravnom djelovanju iritansa, najčešće na prstima ruku i šakama. Na mjestu promjene koža je suha, crvena i lagano otečena, a kako postupno puca i ljušti se, nastaju i raspukline (ragade). Prati ga osjećaj pečenja i stezanja, a svrbež nije jače izražen.

Dijagnoza se postavlja na osnovi podataka o kontaktu s jakim iritansom. S obzirom na to da nema alergijsku komponentu, epikutani ili patch testovi u tom su slučaju negativni.

U liječenju se koriste lokalni kortikosterodi. Uz njih se preporučuje: pranje kože zamjenama za sapun (sindeti) ili dermokozmetičkim preparatima namijenjenima čišćenju osjetljive, netolerantne i alergijama sklone kože, neutralna njega dermokozmetičkim preparatima za osjetljivu, netolerantnu i alergijama sklonu kožu, te preparati za obnovu oštećene i iritirane kože, kako bi se što prije oporavio površinski sloj kože. Ako se posumnja na bakterijsku superinfekciju, u početku se može dati kombinacija kortikosteroida s antibiotikom, odnosno kombinacija s antimikotikom, ako je riječ o gljivičnoj superinfekciji.

Kronični iritativni (nealergijski) dermatitis

Nastaje nakon dugotrajna i kumulirajućeg djelovanja iritirajućih tvari na kožu, pri čemu nastaje kronično oštećenje kože zbog nestajanja lipidnoga zaštitnog sloja, promjene pH kože i gubitka fiziološke bakterijske flore. Promjene na koži sporo se razvijaju, osobito ako se ne koriste zaštitna sredstva na radnome mjestu (npr. rukavice i zaštitna krema). 

Koža je suha, zadebljala, ljušti se i puca, te nastaju bolne raspukline (ragade). Nema znakova upalnog procesa, osim ako ne dođe do sekundarne infekcije. Najčešće se javljaju na šakama i prstima ruku. U dijagnostičkom smislu, epikutani ili patch testovi su negativni.

U liječenju se u početku koriste lokalni kortikosteroidi u kombinaciji s keratolitikom, kako bi se izljuštila suha koža. Nakon što se promjene smire, nastavlja se s higijenom i njegom kože, što je od iznimne važnosti upravo zato što je u podlozi problema gubitak prirodnih zaštitnih čimbenika s kože. Kao i kod akutnoga iritativnog dermatitisa, uz terapiju se preporučuje pranje kože zamjenama za sapun (sindeti) ili dermokozmetičkim preparatima namijenjenima čišćenju osjetljive, netolerantne i alergijama sklone kože. Savjetuje se neutralna njega dermokozmetičkim preparatima za osjetljivu, netolerantnu i alergijama sklonu kožu, te preparati za obnovu i zacjeljivanje oštećene iritirane kože, koji će pridonijeti obnovi zaštitnoga hidrolipidnog sloja i tako jačati prirodnu zaštitu kože.

Važno je napomenuti da je ipak riječ o kroničnoj bolesti, s fazama poboljšanja i pogoršanja. Kako bi se tegobe smanjile na najmanju moguću mjeru, nužno je izbjegavati (na poslu i u kući) svaku iritaciju, a osobito vlaženje kože. Preporučuje se koristiti pamučne ili gumene rukavice i zaštitne kreme.

Program njege za iritiranu kožu

TRETMAN I OBNOVA
U slučaju iritacija kod dojenčadi, djece i odraslih, koje nisu vlažne, nanesite jednom ili dva puta dnevno Cicalfate obnavljajuću kremu. Ova krema ubrzano umiruje, obnavlja i zacjeljuje iritiranu kožu.

UMIRITE KOŽU
Kad god osjetite da je to Vašoj koži potrebno, blago raspršite po koži Avène termalnu izvorsku vodu. Osjetit ćete njeno umirujuće, protupalno i  antiiritacijsko djelovanje.
Naš savjet : Za pojačan učinak koristite oblog od sterilne komprese natopljene Avène termalnom izvorskom vodom.

SUŠENJE I OBNOVA
Cicalfate losion primjenjuje se kod vlažnih dermatoza u dojenčadi, djece i odraslih. Prije uporabe potrebno je dobro protresti bočicu. Uklonite vršak aplikatora na bočici. Aplikator otvorite okretanjem  u smjeru kazaljke na satu (zatvarati u obrnutom smjeru). Nanesite na očišćenu kožu na željeno mjesto direktno ili uz pomoć sterilne komprese svakodnevno jednom ili dvaput dnevno kod svih oblika vlažnih iritacija kože: pukotine, ogrebotine, ekcemi, kod iritacije kože i osipa uključujući i pelenski osip te nakon dermatoloških ili manjih kirurških zahvata.

ZAŠTITA I OBNOVA
Cicalfate HAND Obnavljajuća barrier krema
namijenjena je vrlo suhim rukama, oštećenim i ispucanim zbog vanjskih utjecaja, profesionalnih uvjeta rada ili sredstava za čišćenje korištenih prilikom kućanskih poslova. Kremasta tekstura se lako nanosi i brzo upija. Na koži ostavlja zaštitni, izolacijski sloj koji postaje barijera, "druga koža",  štiteći tako ruke od vanjskih utjecaja.
Naš savjet : Za brži učinak ne zaboravite nanijeti kremu na ruke i prije odlaska na spavanje.
Datum objave članka: 1. 3. 2015.
izdvojeni proizvodi