Atopijski dermatitis - smjernice zbrinjavanja

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Kako je atopijski dermatitis jedna od najčešćih kroničnih bolesti ranog djetinjstva, nimalo ne iznenađuje što je u fokusu dermatološke znanosti

Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju Hrvatskog liječničkog zbora, u suradnji s Pierre Fabre timom Oktal Pharme, za pedijatre primarne zdravstvene zaštite organiziralo je stručni skup na temu "Najnovije smjernice zbrinjavanja atopijskog dermatitisa", koji se održao 25. rujna 2010. u zagrebačkom Hotelu Westin. Uvaženi predavači govorili su o najnovijim spoznajama o patofiziologiji i terapiji atopijskog dermatitisa, te o ocjenjivanju stanja pacijenata.

Atopijski dermatitis je jedna od najčešćih kroničnih bolesti ranog djetinjstva, a njegov utjecaj na zdravlje, kvalitetu života i razvoj djeteta, kao i na život cijele obitelji, itekako je izražen, stoga ne iznenađuje što je u fokusu dermatološke znanosti.

Kako bi se što bolje razumio taj posebni oblik ekcema, svakodnevno se provode opsežna multidisciplinarna znanstvena medicinska istraživanja. Za tu je bolest od iznimne važnosti vrlo dobra informiranost liječnika, jer oni su prvi kojima se bolesnici obraćaju za pomoć, ali i bolesnika, odnosno njihovih roditelja, s obzirom na to da je posrijedi kronična dermatoza koja ujedinjuje suhoću, svrbež i upalu kože.

Aktualizacija poremećaja na patofiziološkoj osnovi

Prim. mr. sc. Slobodna Murat Sušić, s Klinike za kožne i spolne bolesti KBC-a Zagreb, u svom je predavanju istaknula definiciju i podatke o prevalenciji atopijskog dermatitisa, te dala pregled genetske podloge te bolesti. Utvrđena je, naime, veća učestalost pojedinih gena koji kodiraju imunosne reakcije, posebno one uključene u Th2 tip imunosnog odgovora, ali i znatno povećana učestalost gena koji kodiraju pojedine proteine u epidermisu, posebno filagrin, što rezultira poremećajem zaštitne funkcije kože.

Atopijski dermatitis karakteriziraju interakcije spomenutih genskih anomalija te drugih čimbenika, kao što su psihološki stres, niži stupanj vanjske vlage, upotreba sapuna (podižu pH vrijednost) te pojačano naseljavanje (kolonizacija) bakterijom Staphylococcus aureus (zlatni stafilkok). Uzimajući u obzir navedene čimbenike, ključno je pitanje kako ponovno uspostaviti zaštitnu funkciju kože i prekinuti začarani krug u kojem suhoća kože i imunosna upala pojačavaju jedna drugu.

Terapijske smjernice

U nastavku predavanja Nives Pustišek, dr. med. s Klinike za dječje bolesti Klaićeva KB-a Sestara milosrdnica, dala je pregled terapije koja se primjenjuje kod oboljelih od atopijskog dermatitisa.

Terapija uvijek uključuje dva pristupa: kontinuiranu osnovnu terapiju, njegu atopične kože i izbjegavanje mogućih okidača (trigera) patološkog procesa, te povremenu protuupalnu terapiju u fazama pogoršanja ekcema.

Njega kože uključuje pravilno kupanje i redovitu primjenu emolijensa. Nove generacije emolijensa, uz to što vlaže kožu, opskrbljuju je potrebnim lipidima, sprječavaju gubitak vode i prolazak alergena kroz kožu, a imaju i dokazano protuupalno djelovanje. Tako smanjuju potrebu za lokalnom primjenom kortikosteroida. Vrlo je važna i dobra edukacija roditelja i djece, da nauče kako prepoznati i ukloniti čimbenike koji dovode do pogoršanja ekcema, kao što su iritansi, stres, toplina, znojenje, infekcije i potencijalni alergeni.

U fazama pogoršanja ekcema savjetuje se primjena lokalne protuupalne terapije, koja uključuje lokalnu primjenu kortikosteroida i imunomodulatora te antimikrobnu terapiju. Sistemna protuupalna terapija rezervirana je za najteže oblike atopijskog dermatitisa.

Redovito se provode studije s ciljem pojačanja antimikrobne terapije (antiseptičke kupke, učinak vitamina D3 na poticanje ekspresije antimikrobnih peptida, anti Staph cjepivo), u kojima se nastoje pronaći rješenja za povećanje filagrinske ekspresije i razvijaju se biološki lijekovi koji djeluju na molekularnoj razini.

Novi instrument ocjenjivanja simptoma

Ocjenjivanje težine atopijskog dermatitisa i kasnije praćenje njegova razvoja mogu biti vrlo teški. Razvijeno je nekoliko modela ocjenjivanja, od kojih se najkorisnijim pokazao sustav SCORAD postavljen 1993. No, postoji rizik da se ne stekne uvid u uzorak izbijanja ekcema i remisija, što može dovesti do nepreciznih preporuka u liječenju, a pacijentima je teško pridržavati se tretmana.

Prof. dr. sc. Jean-François Stalder, voditelj dermatovenerološkog odjela Sveučilišne bolnice u francuskom gradu Nantesu, predstavio je novi instrument ocjenjivanja simptoma atopijskog dermatitisa. Riječ je o PO-SCORAD indeksu, koji je razvijen kako bi se dobila pouzdanija klinička slika, ili, kako kaže prof. Stadler, kako bi se nevidljivo učinilo vidljivim.

PO-SCORAD indeks je ocjenjivanje usmjereno pacijentu (patient oriented SCORAD indeks), odnosno sustav SCORAD prema samoocjenjivanju. Pokazalo se da se taj instrument lako primjenjuje te da je dobro prihvaćen. Većina bolesnika, to jest njihovih roditelja, shvatila je kako ocijeniti područje zahvaćeno ekcemom i ozbiljnost simptoma, a oni koji su u početku imali teškoća, već su se prilikom drugog ocjenjivanja mnogo bolje snašli. Zanimljiva je činjenica da su u stupnjevanju ekcema bolesnici stroži od liječnika, ipak rezultati dobiveni liječničkim ocjenjivanjem i ocjenjivanjem bolesnika dobro koreliraju.

Prof. Stalder naveo je na koje sve načine PO-SCORAD može biti koristan: u kliničkim istraživanjima, u upravljanju teškim oblicima atopijskog dermatitisa kod kojih postoji otpornost na terapijske tretmane, za dugoročnu procjenu učinkovitosti terapijske strategije te u pogledu terapeutskog obrazovanja (ohrabruje bolesnika u primjeni terapije). PO-SCORAD ocjenjivanje korisno je za bolesnike jer omogućuje bolje razumijevanje tijeka bolesti, daje uvid u mogućnost upravljanja lokalnom terapijom i povećava broj bolesnika voljnih primjenjivati terapiju.

Emolijensi nove generacije

Uz pregled najnovijih spoznaja o atopijskom dermatitisu i praćenju oboljelih, na skupu su predstavljeni i A-Derma Exomega proizvodi nove generacije proizvođača Pierre Fabre.

Ekstrakti dobiveni iz zobi koriste se u liječenju različitih problema kože od antičkih vremena, a pripravci koji ih sadrže važna su sastavnica tradicionalne dermatologije. Bogato iskustvo laboratorija Pierre Fabre na tom području, praćeno stalnom potragom za inovacijama, rezultiralo je novom generacijom Exomega proizvoda s ekstraktom izdanaka Rhealba® zobi, pojačane djelotvornosti i maksimalne sigurnosti. Ti proizvodi nastali su zahvaljujući dvostrukoj inovaciji: izabrani su izdanci Rhealba® zobi čiji se sastav prilično razlikuje od sastava zrelijih biljaka i samog zrna, a procesom ekstrakcije dobiva se ekstrakt bez mjerljivih proteina, što smanjuje vjerojatnost pojave alergijskih reakcija. Potpuna odsutnost mjerljivih proteina u ekstraktu izdanaka Rhealba® zobi utvrđena je elektroforezom i imunološkim pokusima (ELISA, Western Blot).

Dr. sc. Anne Mandeau, s Istraživačkog instituta Pierre Fabre, sudionike stručnog skupa upoznala je s farmakološkim svojstvima ekstrakta izdanaka Rhealba® zobi. Taj ekstrakt zaslužan je za protuupalno i imunomodulirajuće djelovanje zbog visoke koncentracije specifičnih aktivnih sastojaka – saponina i flavonoida. Saponini inhibiraju lučenje interleukina pretjerane ekspresije kod atopijskog dermatitisa te aktiviraju regulacijske T limfocite, dok flavonoidi djeluju protuupalno, to jest inhibiraju lučenje upalnih medijatora prostaciklina i leukotriena.

Exomega proizvodi nove generacije sadrže još jedan patentirani sastojak - Filaxerin®, koji restrukturira i obnavlja zaštitni hidrolipidni film kože. Sastavljen je od dvije komponente komplementarna djelovanja – prva je 10-HDA (10-hidroksi-decenionska kiselina), koja potiče sintezu filagrina, proteina nužnog za normalnu diferencijaciju keratinocita, a druga omega 6 masne kiseline, koje ojačavaju međustanični cement.

Dva nova patentirana sastojka Exomega proizvoda nove generacije, čija je djelotvornost klinički dokazana pod dermatološkom i pedijatrijskom kontrolom, omogućuju ciljano djelovanje na ključne čimbenike u svim fazama razvoja atopijskog dermatitisa (promjene zaštitne barijere kože, nepravilno funkcioniranje epidermisa, imunološka preosjetljivost, upala dermisa i epidermisa).

Datum objave članka: 1. 12. 2010.