Novosti u njezi masne kože sklone aknama

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Maja Rančić dipl. ing. preh. teh.

Pod izlikom da je to neizbježan dio odrastanja, uz očekivanje spontana nestanka tijekom kasne adolescentne ili mlađe odrasle dobi, samo manji dio adolescenata na pravi način tretira akne

Acnae vulgaris upalna su bolest kože koja uglavnom pogađa adolescente, a prve promjene najčešće se javljaju između trinaeste i petnaeste godine života. Njihova učestalost i velika rasprostranjenost utječu na realnu percepciju i procjenu ozbiljnosti stanja kože, pod izlikom da je to neizbježan dio puberteta, odnosno odrastanja, uz očekivanje spontana nestanka tijekom kasne adolescentne ili mlađe odrasle dobi. Stoga samo manji dio adolescenata posjeti dermatologa, provodi terapiju i neizostavnu pravilnu higijenu i njegu kože.

Razlog pojavi akni kod adolescenata ne treba tražiti u neodgovarajućoj prehrani, manjkavoj higijeni, masturbaciji ili spolnim odnosima. U njihovu nastanku sudjeluje nekoliko čimbenika, a poznato je da su uvjetovane naslijeđem, utjecajem hormona i prisutnošću bakterija. Najčešći poticaj njihovu nastanku je povećanje količine muških spolnih hormona (androgena) u tijelu, što uvjetuje rast žlijezda lojnica i njihovu pojačanu aktivnost u proizvodnji loja (sebuma), koji na površini kože razrjeđuje i mijenja sastav masnoća. U novonastalim uvjetima učvršćuju se veze među površinskim stanicama kože (keratinocitima), nakon čega se one slijepe, pa izostaje prirodno ljuštenje odumrlih stanica. Posljedično se zatvara otvor žlijezda lojnica na koži. U uvjetima pojačane vlažnosti, nakupljeni loj i odbačene epitelne stanice u folikulu dodatno pogoduju razvoju bakterija i pojavi akni.

Masna koža bez nepravilnosti

Higijena je prvi korak u održavanju čistoće masne kože bez nepravilnosti, kao i masne kože s blagim do umjerenim nepravilnostima (komedoni bez upalnih promjena). Neovisno o tome o kojem obliku masne kože je riječ, čišćenje je preduvjet potpunom i zadovoljavajućem tretiranju ovog tipa kože. Pravi su odabir proizvodi bez sapuna (soap free) s blagom osnovom za uklanjanje nečistoće i prekomjerne masnoće.

Za nježno čišćenje uz ispiranje preporučujemo Cleanance gel za čišćenje bez sapuna i mlaku vodu. Cleanance gel je, osim za lice i vrat, prikladan i za pranje većih površina tijela (prsa, leđa, nadlaktice) koji mogu biti zahvaćeni aknama. Prečesto pranje dodatno isušuje kožu, što potiče lojne žlijezde na pojačano lučenje masnoća, stoga se preporučuje pranje dva puta dnevno - ujutro i navečer.

Za njegu masne kože bez izraženih nepravilnosti preporučujemo proizvode čiji su sastojci nekomedogeni (ne začepljuju pore), bez ulja (oil-free) i hidratantni (bazirani na vodi). Sva potrebna obilježja ima Cleanance matirajuća emulzija, koja regulira lučenje žlijezda lojnica i smanjuje proizvodnju masnoće. Ujedno bogato hidrira kožu, a zahvaljujući matirajućem prahu, matira nepoželjan sjaj.

Masna koža sklona nastanku akne u adolescentskoj dobi

Njega masne sklone nastanku akne zahtijeva cjelovit pristup. Cleanance Comedomed koncentrat namijenjen je za masnu kožu sklonu nepravilnostima, masnu kožu s prištićima i miteserima, sklonu nastanku akne. Sadrži Comedoclastin, biljni djelatni sastojak, ekstrakt sjemena sikavice, koji djeluje u trenutku nastajanja komedona i ograničava njihovo ponovno pojavljivanje. Nepravilnosti su značajno smanjene, koža je matirana tijekom dana, a pore su sužene. Comedomed koncentrat koristite kao proizvod za tretman nepravilnosti i podlogu za make-up.  Jednostavan i praktičan za primjenu, zahvaljujući bočici s pumpicom dozatorom. Jedan potisak na pumpicu dovoljan je za pravu dozu proizvoda. Može se koristiti samostalno ili u kombinaciji s anti-akne lijekovima (osim oralnog izotretinoina). Miris proizvoda povezan je s njegovom snažnom djelatnom tvari, brzo nestaje i nema utjecaj na djelovanje proizvoda.

Masna koža sklona nastanku akne u odrasloj dobi

Sve je češća pojava akni u odrasloj dobi, s tim da trajne nepravilnosti i ožiljci najčešće pogađaju žene u dobi od 25 do 40 godina života. U toj dobi koža je manje masna, akne su često duboke, sa znakovima upale, a vidljivi su i prvi znakovi starenja kože. Ako se akne ne tretiraju pravodobno i pravilno, postoji opasnost od nastajanja trajnih ožiljaka.

Za kožu sklonu nastanku akni u odrasloj dobi namijenjena je Triacneal EXPERT emulzija koja pomaže zagladiti kožu, tretirati ožiljke od akni i otkloniti nepravilnosti. Uz aktivne molekule Diolenyl i X-Pressin, sadrži i retinaldehid, prekursor retinoične kiseline (vitamina A) koji dokazano tretira ožiljke od akni, a omogućava i anti-age učinak. Triacneal EXPERT emulzija ima hidratantnu i ugodnu teksturu, a koristi se jednom dnevno - navečer.

Akne i teške nepravilnosti

Osobama s teškim nepravilnostima (Acne papulopustulosa, Acne conglobata) dermatolog propisuje terapiju u vidu lokalnih pripravaka, koji uključuju benzoil peroksid, rezorcinol, salicilnu kiselinu i antibiotike za lokalnu primjenu. Ponekad je nužno provesti oralnu terapiju antibiotikom ili isotretinoinom, lijekom iz grupe retinoida. Kako takva terapija snažno isušuje kožu, dio bolesnika od nje odustaje zbog jako izraženih nuspojava, poput iritacije, crvenila i suhoće kože.

U tom slučaju, preporučuka je primjena Cleanance HYDRA umirujuće kreme za čišćenje kože i Cleanance Hydra umirujuće kreme za njegu kože. Ovi proizvodi osiguravaju bolje podnošenje agresivne terapije i olakšavaju provedbu medicinskog tretmana. Sadrže visok postotak Avène termalne izvorske vode, koja ublažava iritaciju, i odabrane masne sastojke, koji ublažavaju isušujući učinak terapije. Redovita uporaba, ujutro i navečer, izbrisat će negativne učinke lijekova, kao što su suhoća, peckanje, zategnutost i ljuskanje kože.

Datum objave članka: 20. 8. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi