Osjetljiva koža reagira i na najmanju sitnicu

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Tanja Prevendar mag. ing. techn. aliment.

Iritirana koža je oblik osjetljivosti kože koji se može pojaviti kod svih – od dojenčadi pa do odraslih

Razlike u pragu osjetljivosti

Osjetljivost kože zapravo je subjektivna stvar, a i nije kod svakoga jednaka. Znakovi koji se obično ispituju i nisu toliko vidljivi, jer se koža izvana doima normalnom, možda je lagano crvenkasta i neznatno se ljušti. Međutim, osjetljivost se može ocijeniti objektivnim testovima. Najpopularniji test osjetljivosti kože sastoji se od nanošenja razrijeđene otopine kiseline iritirajućeg svojstva na kožu bočnih strana nosa. Ako vam koža nije osjetljiva, nećete ništa osjetiti. U suprotnom, počet će vas peckati. Mjerenjem stupnja i trajanja peckanja dobiva se rezultat koji pokazuje stupanj osjetljivosti kože. Na taj način možemo mjeriti i učinkovitost i podnošljivost dermokozmetičke njege namijenjene osjetljivoj koži: nakon nekoliko tjedana tretmana osjetljivost kože manje je izražena.

Prirodno osjetljiva koža je fina, svijetla, često suha, pomalo se ljušti na površini, pecka i napeta je, a s vremenom postaje crvena i svrbi. Uza sve to, reagira i na najmanju sitnicu. Kapilare smještene neposredno ispod kože su vidljive, a koža lako crveni, što se naziva prolaznim crvenilom. Sklonost crvenilu karakteristična je za prirodno osjetljivu kožu.

Kod nekih, pak, osoba koža reagira samo ako se na nju djeluje agresivno. Međutim, ako se štetni učinci ponavljaju, mogu smanjiti prag osjetljivosti, zbog čega koža počinje reagirati i na najmanju sitnicu, lako posataje nadražena - iritirana. Iritirana koža je oblik osjetljivosti kože koji se može pojaviti kod svih – od dojenčadi pa do odraslih.
 

DEVET KLJUČNIH UZROKA POGORŠANJA STANJA OSJETLJIVE KOŽE

1. uporaba krivih proizvoda za higijenu i njegu kože
2. genetska predispozicija - naslijeđe
3. alergije
4. određeni lijekovi
5. poremećaj imunosnog sustava
6. hormonalni poremećaj
7. kronični stres
8. različiti vanjski čimbenici (hladnoća, vrućina, suh zrak...)
9. životne navike (razne dijete, pušenje, alkohol...)

 
Koža svakog od nas je jedinstvena. Neke osobe jednostavno imaju osjetljiviji tip kože kod koje treba manje da dođe do iritacije jer takva koža nasljedno ima slabiju barijeru, a to je genetski predodređeno. Takve osobe moraju osobito paziti kako i sa čim njeguju svoju kožu.
 

Suhe ili vlažne iritacije

Iritacije kože možemo podijeliti na suhe i na vlažne iritacije.

Suhe iritacije su sve vrste oštećenja kože koje ne vlaže, nego naprotiv – suhe su, zatežu, crvene su i grube su na dodir. U suhe iritacije spadaju iritacije nastale u kutovima usana, kod djece po zimi oko usana suhoća i nadraženost koja je uzrokovana dudom, površinske rane (opekline prvog stupnja), dermatitisi (perioralni, iritacijski....), crvenilo, ogrebotine, ispucala koža....

Vlažne iritacije su sve vrste oštećenja kože koje vlaže. Njih prati crvenilo i nerijetko otečenost područja, ukoliko dolazi do težeg stanja mogu biti i prištići. U vlažne iritacije spadaju vlažni pelenski osip, pupčana ranica kod novorođenčadi, vlažne lezije između nožnih prstiju, vlažne, crvene upalne promjene u naborima kože, velike površine koje vlaže i sl.

Proizvodi za njegu iritirane kože

Iritacije kože, suhe ili vlažne, ili pak one nastale nakon dermatoloških zahvata, zahtijevaju posebnu njegu za učinkovito i brzo ozdravljenje. Tako prilagođena njega za iritiranu kožu je Cicalfate linija proizvoda, čiji sastojci sprječavaju nastanak superinfekcije, ubrzavaju zacjeljivanje i umiruju nelagodu iritirane kože.
 
Cicalfate obnavljajuća krema

Prva pomoć kad koži treba brzo i učinkovito cijeljenje. Primjenjuje se kod suhih dermatoza, iritacija, suhoće ili crvenila kože, ali i vanjskih sluznica. Brzo umiruje, obnavlja i pomaže cijeljenje oštećene kože dojenčadi, djece i odraslih. Zahvaljujući posebnoj formuli, posjeduje trostruki učinak: sukralfat potiče zacjeljivanje površinskih oštećenja kože, kombinacija bakar i cink sulfata štiti od razvoja bakterijske infekcije iritiranog područja, a Avène termalna izvorska voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutačan osjećaj ugode na koži. Ne sadrži parfeme ni parabene.
 
Cicalfate losion

Primjenjuje se kod vlažnih dermatoza, iritacija kože i vanjskih sluznica, kod dojenčadi, djece i odraslih. Suši, umiruje, štiti i obnavlja iritiranu kožu. Sadrži silikate, koji upijaju vlagu s površine kožesukralfat, koji potiče zacjeljivanje površinskih oštećenja kože, te kombinaciju bakar i cink sulfata, koji štite od razvoja bakterijske infekcije iritiranog područja. Avène termalna izvorska voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutačan osjećaj ugode na koži. Bez parfema, alkohola i parabena. Bezbojan.

Cicalfate HAND obnavljajuća barrier krema

Namijenjena je njezi vrlo suhe kože ruku, oštećene i ispucane pod utjecajem vanjskih čimbenika (npr. profesionalnih uvjeta rada, klimatskih utjecaja, djelovanja sredstava za čišćenje u kućanstvu itd.). Osjetljiva koža često reagira i na doticaj s nadražujućim tvarima (npr. parfem, odjeća od nekih materijala, nakit...) i može reagirati pojavom crvenila, mjehurića ili otekline. Takve promjene nazivamo kontaktnim dermatitisom, koji podrazumijeva upalu površinskog sloja kože, a očituje se crvenilom, vlaženjem i ljuštenjem kože te stvaranjem krasti.

Zahvaljujući svom sastavu, Cicalfate HAND obnavljajuća barrier krema umiruje i štiti nadraženu i oštećenu kožu ruku te pomaže cijeljenju oštećenja. Patentirana kombinacija sukralfat - bakar - cink osigurava zacjeljujući i antibakterijski učinak, a Avène termalna izvorska voda umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutačan osjećaj ugode na koži. Kremaste je teksture, lako se nanosi i brzo upija. Na koži ostavlja zaštitnu barijeru, poput osjećaja "druge kože".
Datum objave članka: 1. 12. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi