Prilagođena skrb za iritiranu kožu

promo Dermokozmetika / Njega kože odraslih Tanja Prevendar mag. ing. techn. aliment.

Osim što je bitno pravilno njegovati kožu, od velike je važnosti ne ignorirati prve simptome njezine nadraženosti jer ponovljena i učestala izloženost iritansima može dovesti do pogoršanja

Nerijetko se može dogoditi da na svojoj koži primijetite različite oblike iritacije, čak i kada mislite da imate sve pod kontrolom i naizgled ne znate zašto se to događa. Tu neugodnu pojavu vrlo često prate suhoća i crvenilo uz osjećaj nelagode, peckanja, svrbeža ili žarenja.

Što se u podlozi skriva

Utjecajem različitih čimbenika može doći do slabljenja zaštitne kožne barijere, što rezultira povećanim transepidermalnim gubitkom vode, zbog čega koža postaje više podložna utjecaju različitih tvari koje u normalnim okolnostima ne bi imale utjecaja na nju. Zbog oštećenja kožne barijere osjetilna vlakna u epidermisu postaju pretjerano stimulirana te reagiraju brže i jače od onih u normalnoj koži, to jest postaju hiperaktivna. Njihova preosjetljivost stimulira pojavu različitih subjektivnih simptoma kao što su nelagoda, žarenje, zatezanje ili peckanje, a moguća je i pojava upale i crvenila, ponekad i pucanja kože sa stvaranjem pukotina (ragada). Stoga je u preventivnom smislu važno koži pružiti potrebnu njegu.

O problemu iritacije kože postoje različita stručna mišljenja: neki smatraju da je to stanje kože, drugi da je riječ o tipu kože, a neki zastupaju mišljenje da se radi o kombinaciji jednoga i drugoga. Ako se iritacija pojavi nakon korištenja određenog kozmetičkog proizvoda ili zbog nošenja odjeće oprane određenim omekšivačem, riječ je o stanju kože. No, ako je pojava iritacije genetski predodređena time što je kožna barijera prirodno slabija, onda se radi o tipu kože. Ma koji razlog bio, kožu je potrebno njegovati s posebnom pozornošću.

Uzroci i okidači za iritaciju

Uzroci iritacije nisu u potpunosti poznati. Ugrubo ih možemo podijeliti na tri kategorije:

  • vanjski - proizvodi za čišćenje, parfemi, alkohol, hladna ili vruća voda...;
  • unutarnji (psihološki) - kronični stres, ljutnja, intenzivne emocije…;
  • okolišni - vrućina, hladnoća, nagle promjene temperature, vjetar…

Dakako, postoje i ostali čimbenici koji uvelike utječu na pojavu iritacije i pratećih simptoma. To mogu biti određeni konzervansi, različite kemikalije, pogrešna upotreba proizvoda za njegu kože, uzimanje određenih lijekova i slično. Kod nekih osoba, okidač za pojavu iritacije kože bile su hormonalne promjene, poput menstrualnog ciklusa, pa čak i poremećaji u radu imunosnog sustava. Iritaciju kože može izazvati i odjeća sačinjena od sintetičkih materijala koji sadržavaju različite kemikalije. Svi navedeni uzroci dovode do iritacije zbog slabljenja zaštitne funkcije kože.

Za normalno funkcioniranje kožne barijere odgovoran je površinski zaštitni sloj – epidermis, posebno njegov najdeblji dio stratum corneum koji ima glavnu funkciju barijere. Epidermis štiti kožu od mehaničkih ozljeda, dehidracije, penetracije različitih kemijskih tvari iz okoline i patogenih organizama, dok lipidi u epidermisu imaju ulogu sprječavanja transepidermalnoga gubitka vode i prodora tvari iritirajućeg djelovanja, alergena i bakterija.

Ako zbog bilo kojeg od navedenih razloga dođe do poremećaja zaštitne funkcije kožne barijere, navedeni čimbenici lakše prodiru u dublje slojeve kože i uzrokuju iritacije, a ponekad i upale.

Mi nudimo rješenje...

Vjerojatnost pojave iritacije na koži smanjuje se izbjegavanjem identificiranih okidača u najvećoj mogućoj mjeri, kao i primjenom odgovarajuće njege. Osim što je bitno pravilno njegovati kožu, od velike je važnosti ne ignorirati prve simptome jer će ponovljena i učestala izloženost tim tvarima dovesti do pogoršanja, što može rezultirati pojavom ozbiljnijih kožnih oštećenja.

Istražujući probleme iritirane kože i znajući što se od preporučenog proizvoda očekuje, Dermatološki laboratorij Avène razvio je i usavršio liniju proizvoda Cicalfate koji brzo i nježno obnavljaju iritiranu kožu i ubrzavaju zacjeljivanje. Proizvodi su namijenjeni njezi kože sa svim vrstama iritacija te suhim i vlažnim dermatozama. Mogu ih koristiti sve dobne skupine - dojenčad, djeca i odrasli. Sadrže obnavljajući sastojak sukralfat i antibakterijske sastojke - bakrov i cinkov sulfat, a ne sadrže parfem.

Cicalfate obnavljajuća krema primjenjuje se kako bi se ublažile suhe iritacije kod dojenčadi, djece i odraslih. Može se nanositi na kožu ili vanjske sluznice.

Cicalfate obnavljajuća emulzija NAKON ZAHVATA posebno je prilagođena za umirenje iritacije i crvenila nakon dermatoloških tretmana kod odraslih osoba, iako se nanosi na kožu, a preporučuje se nakon dermatoloških tretmana (na primjer, kemijskog pilinga ili laserskog tretmana).

Cicalfate losion za sušenje i obnovu primjenjuje se kod dojenčadi, djece i odraslih za sušenje područja sklonih maceraciji te obnovu i umirenje kože. Može se nanositi na kožu ili vanjske sluznice.

Cicalfate HAND obnavljajuća Barrier krema namijenjena je njezi vrlo suhe kože ruku, oštećene i ispucale pod djelovanjem vanjskih utjecaja, uvjeta rada ili sredstava za čišćenje koji se koriste u kućanstvu.

Datum objave članka: 1. 9. 2018.