Vratite kosi prirodnu ljepotu

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta

Korijen kose treba opskrbiti vitaminima, mineralima i aminokiselinama, jer je to mjesto intenzivne diobe stanica kose i njezina rasta

Estetska funkcija kose, kao jednog od glavnih ukrasa našega tijela, prevladala je biološku, čija je uloga da štiti od sunca, mehaničkih i termičkih utjecaja, a kod čovjeka je svedena na minimum. Njezi kose od davnine se poklanjala velika pozornost, a jedna od najstarijih poznatih metoda bojanja kose kanom koristi se i danas. Kosa je oduvijek bila podložna modnim trendovima, bojanju i oblikovanju frizure, što se nije promijenilo ni dan-danas.

Na udaru modnih trendova

Iako je kosa zapravo propala rožnata stanica i jedino je u korijenu živi dio organizma, to nimalo ne umanjuje njezinu estetsku važnost i funkciju. Boja kose, kovrčavost, debljina i gustoća vlasi rezultati su djelovanja različitih čimbenika (genetskih, hormonalnih, rasnih), ali i načina na koji se kosa tretira i općenito mogu biti i pokazatelji stanja organizma, kao i vanjskih utjecaja, pogotovo prehrane.

Radi održavanja što atraktivnijeg izgleda i praćenja modnih trendova, podvrgavamo kosu različitim tretmanima i nestručnim dekorativnim zahvatima, koji uzrokuju oštećenje vlasi. Oštećenja mogu biti:
  • mehanička (češljanje oštrim češljem),
  • kemijska (podvrgavanje agresivnim kemikalijama, visoke koncentracije vodikova peroksida, trajna ondulacija)
  • ili fizikalne (sušenje toplim zrakom, "peglanje" kose).


Rezultat takvih zahvata, ali i genetski predisponirane lošije kvalitete kose, te općenito izloženosti negativnim utjecajima (stres, nedostatna prehrana...), je krhka i oštećena kosa bez sjaja, "rascvjetanih" vrhova (vlas se lomi uzdužno i poprijeko), koja ispada u količinama većim nego što to podrazumijeva prirodni proces izmjene vlasi.

Intenzivna dioba stanica kose i rast zbivaju se samo u korijenu. Stoga je važno opskrbiti ga prijeko potrebnim tvarima, tj. vitaminima, mineralima i aminokiselinama, što će onda omogućiti rast zdravih struktura. Samo vlas nahranjena u korijenu može rezultirati zdravom i bujnom kosom koja ne "cvjeta" na vrhovima i dopušta lakše oblikovanje frizure.

Datum objave članka: 1. 12. 2018.
promo
izdvojeni proizvodi