Razbudite svoj faktor ljepote

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Mudrost prirode, koju su poznavale i koristile naše bake, danas se izvanredno kombinira sa sofisticiranom tehnologijom 21. stoljeća

Napokon je stiglo proljeće. Sve je više sunčanih dana, priroda se budi iz zimskog sna, krošnje drveća polako zelene, tratinčice cvjetaju, potoci žubore... A što je s ljudima?

Nakon duge zime mnogi se pitaju kako probuditi energiju i zablistati punim sjajem, kako koži vratiti jedrinu i zategnutost, umanjiti bore, regenerirati krhke i lomljive nokte, a kosi vratiti punoću i sjaj. Drugim riječima, kako tretirati sve simptome "proljetnog umora" duha i tijela.

Uza sve naporniji životni tempo i pritiske sa svih strana, malo je vremena za "ispušne ventile" koji su nam itekako potrebni da bi se naš organizam i cijelo tijelo nakon duge zime vratili u ravnotežu. Ipak, ne treba mnogo da se iskopčamo iz svega i budemo sretni i zadovoljni. Može nas usrećiti i samo jedan revitalizirajući tretman u kozmetičkom salonu, opuštajuća masaža ili promjena frizure... Dovoljno je odvojiti sat do dva tjedno i priuštiti si malo zadovoljstva.

Zaboravljena mudrost

Iako je vrijeme recesije i možda nemamo dovoljno novca za skupe kreme i kozmetičke tretmane, uvijek se nađe nešto što ne mora biti pretjerano skupo, a ipak je učinkovito. Pogledajte samo prirodu i obilje ljekovitog bilja koje nam darežljivo nudi. Sjetite se svojih baka i prabaka, koje nisu imale skupocjene kreme, a bile su lijepe i njegovane upravo zato što su poznavale drevne, danas, nažalost, pomalo zaboravljene mudrosti, kao i načine primjene biljnih pripravaka.

Iz kamena i krša našeg prelijepog Mediterana miješaju se mirisne esencije smilja i mirte, koje u nama bude energiju života i podsjećaju nas na sunce, jug i bezbrižnost. Sićušni cvjetovi smilja nose u sebi esencije tako jake i mirisne da je dovoljna samo jedna kap koja će čudesno pomladiti i najizboranije lice, pokrenuti ustajalu krv i ponovno oživjeti naizgled mrtvu kožu, zbog čega ga i zovu imortella, što znači besmrtna.

A razigrani cvjetovi mirte, utkani u robusni zeleni grm, daju ulje koje osnažuje i stimulira metabolizam kože, umiruje i njeguje oštećenu i suhu kožu te je vidno osvježava i tonificira. Zaista je dovoljna samo jedna kap tih moćnih esencija da koži vratimo živost i energiju.

Najjači prirodni stanični antioksidanti tokoferol, karotenoidi i polinezasićene masne kiseline, sadržani u nekoliko kapljica ulja pasjeg trna ili ploda divlje ruže, regenerirat će i osvježiti zrelu kožu te joj vidljivo umanjiti znakove starenja.

To su samo neki od primjera kako nam biljke mogu pomoći da riješimo probleme uzrokovane zimom i dugim boravkom u zatvorenim i ugrijanim prostorima. Te esencije izvanredno se kombiniraju s vrlo zahtjevnom i sofisticiranom tehnologijom 21. stoljeća, koja nam omogućuje da "kirurgijom bez noža" eliminiramo gotovo sve nedostatke na koži prouzročene učinkom različitih štetnih agensa.

Obvezno nakon zime...

U nastavku je nekoliko savjeta što se preporučuje napraviti poslije svakoga godišnjeg doba, a osobito nakon zime.

Najprije treba napraviti mehaničko čišćenje, to jest klasično čišćenje lica u kombinaciji s dijamantnom mikrodermoabrazijom, čime ćemo kožu dobro mehanički očistiti, odstraniti mrtve stanice s njezine površine i potaknuti regeneraciju.

Dubinska hidratacija najbolje se postiže nanošenjem ekstrakata čistih algi i hijaluronske kiseline, koji će koži vrlo brzo nadoknaditi izgubljenu vlagu, prijeko potrebne minerale i kisik.

Vitaminske i liposomske bombe nadoknađuju manjak vitamina, posebno A, E i C te koenzim Q10. Ovi vitamini pospješuju epitelizaciju i regeneraciju kože, popravljaju oštećenu strukturu i štite je od vanjskih i unutarnjih agensa, sprječavajući razoran utjecaj slobodnih radikala. Nanosimo ih postupkom iontoforeze, čije mikrostruje omogućuju da nanesene supstancije procesom elektroosmoze prodru do dermisa.

Terapiju radiovalovima trebalo bi primijeniti ako je koža opuštena i mlohava, a bore duboke i izražene. Putem radiovalova stimuliraju se stanične tvornice kolagena, fibroblasti, na proizvodnju novoga, zdravog kolagena koji se ugrađuje u vezivno tkivo i zamjenjuje stari, oštećeni. Koži se tako vraća čvrstoća i pojačava njezin tonus, te se ona vidno zateže i pomlađuje.

IPL tehnologija se pokazala izvrsnom u tretiranju neujednačenog tena s hiperpigmentacijama u kombinaciji s ekstraktima tratinčice i ulja sjemena celera, kojima se uspješno posvjetljuju hiperpigmentirana područja i istodobno regenerira oštećeni epidermalni sloj kože. Problem je danas sve češći, a promjene su jače izražene osobito zimi nakon skijanja.

I nokti zaslužuju našu pozornost, posebno ako su krhki, lomljivi i ispucali, sa zanokticama, što je znak deficita određenih minerala i vitamina, koje svakako moramo nadoknaditi iznutra. No, trebalo bi djelovati i izvana. Stoga se najprije preporučuje dobar parafinski pakung koji će nahraniti i hidratizirati ispucanu kožu ruku i oko noktiju, nakon čega treba napraviti manikuru. Posebnim turpijicama najprije se napravi peeling, potom masaža, a naposljetku poliranje noktiju. Na tako obrađene nokte treba nanijeti lak za regeneraciju obogaćen kalcijem, a u kožicu oko noktiju umasirati ricinusovo ulje s nekoliko kapi eteričnog ulja egipatskog geranija, koji će regenerirati i zacijeliti oštećenu kožu.

Nakon zime posebno blagotvorno na cijelo tijelo djeluje ispijanje toplog čaja koprive, koji će detoksicirati i remineralizirati cijelo tijelo.

Datum objave članka: 1. 4. 2011.