Ljepota žene - osvrt dermatologa

Zdrav život / Kultura tijela dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Ne postoje instant rješenja. Promjene na koži, kosi i noktima nisu nastale preko noći, pa se tako ne mogu ni riješiti

Vanjski izgled ženama je oduvijek bio iznimno važan. Dobar izgled, lijepa koža, kosa i nokti postali su sinonim zdravlja i dobroga općeg stanja.

Njega kože i vlasišta zadire daleko u povijest, još u antičko razdoblje. Zahvaljujući razvoju dermatološke industrije, danas postoji niz preparata koji nam mogu pružiti zadovoljavajuće rezultate i riješiti određena dermatološka stanja na kosi, koži i noktima. No, valja napomenuti kako njihova primjena ne može dovesti do trenutnog rješavanja problema, jer takva brzinska rješenja ne postoje, iako bismo ih svi željeli. Stoga se njega kože, kose i noktiju mora provoditi tijekom cijelog života, jer samo pravilno i kontinuirano njegovani kasnije u životu izgledaju onako kako bismo to željeli. Treba istaknuti kako je kombinacija primjene krema, losiona i seruma na kožu, šampona i intenzivnih tretmana za stimulaciju rasta i jačanje kose te preparata za njegu i tretman noktiju strogo individualna.

Najvažnija sporedna stvar na svijetu

Istaživanje GfK agencije u listopadu ove godine, koje je uključilo žene u dobi od 25 do 50 godina života, metodom slučajnog uzorka, provedeno je sa svrhom procjene koliko je ženama bitan vanjski izgled, koriste li preparate za redovitu njegu, bilo koji oblik intenzivnog tretmana i preparata kao dodatak prehrani te koliko žena zapravo redovito posjećuje dermatologa.

Rezultati su pokazali da je ženama u dobi od 25 do 50 godina vanjski izgled najvažnija sporedna stvar na svijetu te da vanjski izgled čini 90 posto luksuzne potrošnje. Važnost vanjskog izgleda kod žena univerzalno je prihvaćena. Za njih je izgled i briga o izgledu obveza, predstavlja društvenu prihvaćenost, sredstvo uspjeha, privlačnost, ali i svakodnevnu naviku. Najvažniji aspekt ljepote je svakako zdravlje, a najbitniji činitelji postizanja i održavanja ljepote kože vezani su uz zdravlje, prehranu i kretanje.

Negdje između

Koža je najveći organ našeg tijela, koji ima izrazitu ulogu u određivanju vanjskog izgleda, ali i važnu biološku ulogu, a to je da čuva naš organizam od vanjskih utjecaja. Međutim, svakodnevnom upotrebom sapuna i deterdženata ili u doticaju s kemikalijama djelujemo nepovoljno na našu kožu, zbog čega ona odgovara crvenilom, ljuskanjem i svrbežom. Intenzivniji problemi s kožom javljaju se kod dermatoloških dijagnoza, gdje je upotreba preparata iz domene dermatološke kozmetike iznimno važna u terapiji.

Dermatološku kozmetiku čine preparati koji imaju određene aktivne sastojke i bitno se razlikuju od svakodnevne kozmetike, iako se još ne svrstavaju u lijek. Drugim riječima, dermatološku kozmetiku čine preparati koji premošćuju kozmetiku i lijek. Naime, za određene dermatološke probleme primjena lijeka u kremi čak može iritirati kožu, a primjena svakodnevne kozmetike nije dovoljna.

S obzirom na sastav, preparati iz skupine dermatološke kozmetike primjenjuju se strogo individualno, tako da ne postoje određene sheme koje se osobama rutinski savjetuju, nego kožu valja dobro pregledati, uzeti detaljnu anamnezu, i tek na temelju toga odlučuje se o primjeni preparata.

Njega prema godišnjem dobu

Njega kože

S obzirom na utjecaj vremenskih prilika, njega kože razlikuje se tijekom ljeta i zime. Tijekom zime, zbog svakodnevnog tuširanja koža zahtijeva intenzivniju njegu, što se odnosi na primjenu uljnih ili drugih hranjivih gelova za pranje te losiona s urejom ili omega masnim kiselinama nakon tuširanja. Katkad prije tuširanja kožu valja zaštiti silikonskom kremom koja će spriječiti daljnje iritativno djelovanje vode i klora.

Uz redovitu njegu kože, tijekom zime provode se i anti-aging tretmani kože lica vrata, dekoltea i šaka, koji sadrže retinal, fitičnu kiselinu ili C vitamin. Takvi tretmani najčešće uključuju profesionalne tretmane njege i čišćenja kože lica, uključujući mikrodermoabraziju, peeling voćnim kiselinama i trikloroctenom kiselinom, a prema potrebi uključuje se kombinacija peelinga s fitičnom, salicilnom i kojičnom kiselinom za rješavanje mrlja na koži lica. Peelinzi se često nastavljaju na tretmane elektrokoagulacije različitih izraslina na koži lica (keratoza, fibroma, bradavica), djelujući kao svojevrsno "poliranje" kože. Potpun učinak postiže se upravo kombinacijom tih tehnika.

Tijekom ljeta kožu također moramo posebno njegovati, osobito nakon izlaganja suncu i moru, uz upotrebu krema s visokim zaštitnim faktorima, koji su danas prilagođeni različitim tipovima kože (primjerice, koži sklonoj crvenilu, razvijanju mrlja, atopijskom dermatitisu), ili onih obogaćenih tvarima koji imaju dodatni anti-aging učinak.

Njega kože uvijek mora započeti pranjem odgovarajućim sindetom (preparatom za pranje kože bez sapuna), nakon čega se nanose odgovarajući losion prilagođen tipu kože i mlijeko za čišćenje, prema potrebi i termalna voda, a tek potom hidratantna ili hranjiva krema.

Osim kože lica, vrata i dekoltea, njegu moramo posvetiti i nogama, koje tijekom cijele godine trpe naš teret. Njega nogu posebno se odnosi na kožu stopala, za koje se savjetuje učiniti najprije slanu kupku, potom uljnu, uz nanošenje kreme za njegu stopala koja sadrže viši postotak salicila ili ureje.

Njegu zahtijevaju i naše ruke, koje brzo razvijaju simptome starenja kože, pa osim redovite njege zahtijevaju i primjenu anti-aging tretmana.

Prema istraživanjima GfK agencije, prosječna žena u dobi od 25 do 50 godina najviše pazi na higijenu i njegu na dnevnoj bazi, a potom njegu kože nastavlja jednom mjesečno kod kozmetičara. Neke od proizvoda za održavanje higijene i njege kože koristi 92 posto žena. Gotovo sve barem jedan takav proizvod koriste dnevno, dok ih manje od jedan posto takve proizvode koristi tjedno ili rjeđe. Usluge kozmetičara, stalno ili povremeno, koristi 15 posto žena, od kojih je 45 posto bilo kod kozmetičara u posljednjih mjesec dana, a dodatnih 45 posto u posljednjih šest mjeseci. Treba istaknuti kako usluge dermatologa stalno ili povremeno koristi samo sedam posto žena, od kojih je tri četvrtine kod dermatologa bilo davno, a ukupno 1,8 posto u posljednjih šest mjeseci. Neki od proizvoda za intenzivni tretman kože navodi da koristi 18 posto žena, od kojih jedna na tjednoj razini, trećina na mjesečnoj, a ostale rjeđe. Neki od proizvoda za konkretne probleme s kožom navodi da koristi četiri posto žena - polovica na dnevnoj razini, a ostale barem jednom u dva mjeseca. Dodatke prehrani uzima sedam posto žena.

Njega kose

U dermatološkoj praksi česti su problemi s kosom i vlasištem. Smetnje koje osobe često navode su iritacija vlasišta, svrbež, crvenilo, katkad bolnost i, naravno, pojačano ispadanje kose. Najčešći problem je seborojički dermatitis, praćen svrbežom i ljuskanjem u vlasištu, što kod nekih osoba može biti rjeđi problem, a kod drugih gotovo trajan i zahtijeva obradu. Ostale promjene u vlasištu mogu biti promjene u sklopu psorijaze te žarišno ispadanje kose, što zahtijeva obradu na fokaloze. Najčešći problem koji nije zdravstvene nego estetske prirode i povezan je s čestom primjenom kemikalija na kosu jesu ispucali vrhovi.

Prema istraživanjima GfK agencije, 75 posto prosječnih žena u dobi od 25 do 50 godina usluge frizera koristi stalno ili povremeno. Neke od proizvoda za održavanje higijene i njege kose navodi da koristi 89 posto žena. Takvi proizvodi upotrebljavaju se svakodnevno ili svakih nekoliko dana. Za nekim od proizvoda za intenzivni tretman kose poseže 16 posto žena, od toga gotovo trećina na tjednoj razini, a polovica na mjesečnoj. Proizvode za konkretne probleme s kosom rabi samo dva posto žena, od toga polovica dnevno, a sve ostale barem jednom u dva mjeseca. Dodatke prehrani za poboljšanje rasta kose uzima samo tri posto žena.

Njega noktiju

Nokti također mogu biti ogledalo zbivanja u organizmu. Česta je pojava sivih i lako lomljivih noktiju, no postoji cijela paleta dijagnoza stanja na noktima, čiji se izgled uklapa u brojne dermatološke dijagnoze koje zahtijevaju dodatnu obradu.

Ipak, prema istraživanju GfK agencije usluge manikure ili pedikure sebi stalno priušti 26 posto žena, a neke od proizvoda za održavanje higijene i njege noktiju 39 posto žena. Takvi proizvodi obično se koriste nekoliko puta tjedno, a samo pet posto žena koristi ih rjeđe od jednom mjesečno. Proizvode za konkretne probleme s noktima nanosi, pak, sedam posto žena, od toga polovica na dnevnoj razini, a sve ostale barem jednom u dva mjeseca. Dodatke prehrani za rast noktiju uzima samo pet posto žena.

Važno je djelovati iznutra

Uz primjenu lokalnih preparata, bitno je povremeno "nahraniti" kožu, kosu i nokte preparatima u vidu dražeja koje sadrže minerale i vitamine. Važni sastojci tih preparata jesu antioksidansi, kao što su vitamin C, vitamin E i cink, koji su bitni za normalno funkcioniranje stanica.

Nema instant rješenja

Svako godišnje doba zahtijeva specifičnu njegu kože. S obzirom na pojačano izlaganje suncu, kožu treba zaštititi ne samo ljeti, nego i tijekom zime, posebice na zimovanju i za boravka na visokim nadmorskim visinama, kao i s pojavom prvoga proljetnog sunca.

Osobe koje nemaju problema s kožom, nastavljaju njegovati kožu kozmetičkim pripravcima, a one koje imaju bilo koji od navedenih problema s kožom trebaju potražiti savjet dermatologa i prema uputama nanositi preparate iz domene dermatološke kozmetike (na kožu, kosu ili nokte). Dok se rezultati s kožom mogu postići već nakon mjesec dana, rješavanje problema s kosom i noktima zahtijeva najmanje tri mjeseca, i to zbog posebnosti fizioloških procesa. Stoga treba naglasiti da ne postoje instant rješenja, nego da je to proces koji traje. Imajte na umu da promjene na koži, kosi i noktima nisu nastale preko noći, pa se tako ne mogu ni riješiti.

Kako bismo spriječili ili usporili razvoj problema, savjet dermatologa treba potražiti na vrijeme.

Datum objave članka: 1. 12. 2008.
izdvojeni proizvodi