Podarimo koži vitamine

Zdrav život / Kultura tijela prim.   Sanja Gregurić dr. med., spec. dermatovenerolog i laserski kirurg

Kožu hranimo ponajprije iznutra, i to pravilnim izborom hrane, ali i gotovih vitaminskih kombinacija važnih u njezinoj prehrani

Vitamini su nužni u različitim metaboličkim funkcijama organizma. Većinu njih ne možemo sintetizirati sami, stoga ih valja u dovoljnoj količini unijeti putem hrane i vitaminskih dodataka. Proljeće i ljeto, koji donose obilje svježeg povrća i voća, pravo su vrijeme za popunu vitaminske zalihe jer, kao i cijelo tijelo, tako i kožu hranimo prije svega iznutra.

Kao nadopuna svakodnevnoj prehrani, na tržištu postoje i oralni oblici gotovih proizvoda, koji sadrže kombinacije vitamina važnih u prehrani kože. Najčešće se koriste vitamin A, E i C, potom vitamini B kompleksa, te vitamini D i H (biotin). Neki od nabrojanih vitamina (vitamin H) imaju i izrazito pozitivno djelovanje na kvalitetu kose i noktiju. No, krenimo redom.

Vitamin A

Možda se i nedovoljno spominje da je beta-karoten antioksidans, te da ima jednu od ključnih uloga u zaštiti stanice od utjecaja slobodnih radikala.

Vitamin A, kojeg ljudski organizam može sintetizirati iz karotena unesenog hranom, nužan je za normalan proces sazrijevanja stanica gornjeg sloja kože (keratinocita). On i njegovi derivati osnova su novoga terapijskog pristupa liječenju bolesti koje karakterizira pojačano orožnjavanje (psorijaza, Morbus Darier, ihtioze, lichen, pucanje i listanje noktiju), pretjerana aktivnost lojnica (izraziti oblici akne i seboroički dermatitis), a koriste se i u antitumorskoj terapiji (kožni malignomi i premaligne promjene).

Postoji nekoliko generacija farmakoloških retinoidnih pripravaka i svaki ima točno određen terapijski učinak. Peroralnu terapiju treba određivati i kontrolirati dermatovenerolog, a primjena lokalnih pripravaka je liberalnija. Važno je samo upozoriti na specifičnost lokalnog djelovanja, to jest na pojavu crvenila i upale tretiranog područja kože, koje je potom popraćeno ljuštenjem. Lokalni pripravci ne smiju se koristiti u kasno proljeće ili ljeto, jer bi ultraljubičasto zračenje moglo izazvati hiperpigmentacije ili jaču upalu na tako obrađenoj koži.

U kozmetičkim pripravcima vitamin A nalazi se u manjim koncentracijama i ne izaziva crvenilo kože i iritaciju, a utjecaj na ljuštenje površinskog dijela kože i dalje je sačuvan. Iako je ljuštenje blago, i to zato što je kontinuirano tijekom četiri tjedna, daje objektivne rezultate koje primjećujemo kao svježiji izgled kože.

Vitamin E

Vitamin E jak je antioksidans i snažan čuvar mladosti. Štiti stanice već na razini stanične membrane, a osobito njihove jezgre, u kojima je zapisan naš genski kod. Naime, oštećenje DNK slobodnim radikalima samo u jednoj jedinoj stanici može izazvati stvaranje mutiranih stanica kćeri, tj. tumorskih stanica. Posebnom riziku su izloženi pušači, osobe koje pojačano konzumiraju alkohol, koje su na rigoroznim i selektivnim dijetama, stariji i manje pokretni. Kod njih se, zbog drukčije razgradnje hrane, tijekom procesa probave oslobađaju velike količine slobodnih radikala. Ipak, ovaj vitamin možda ni najzdravije osobe ne unose hranom u dovoljnoj količini, te je svakako potrebno uzimati nadomjesne pripravke.

Vitamin E prisutan je u velikoj mjeri i u lokalnim pripravcima. Koncentrirani tokoferol izgleda kao vrlo gusta uljna tekućina, te se dodaje u malim količinama u hranjive kreme.

Vitamin D

Vitamin D prisutan je u obliku relativno novog pripravka za lokalnu primjenu. Riječ je o dermatološkom pripravku za liječenje različitih hiperkeratotičnih promjena na koži, ponajprije psorijaze. Zanimljivo je da ta krema jednako dobro skida rožnate naslage i smanjuje infiltrat kao bilo koji kortikosteroid, a nema nuspojava kakve imaju kortikosteroidi.

Vitamini B grupe

Vrlo su popularni kao "vitamini koji obnavljaju kožu". To je samo djelomično točno i tvrdnja da "to ne može škoditi" nije istinita. Naime, intenzivno uzimanje B vitamina može potaknuti pojavu akni umjesto da ih smiri.

Maske od kvasca su popularne, ali B vitamini najbolje djeluju uzmu li se peroralno (na usta) ili intravenski. Iznimno su važni za održavanje imuniteta i prijeko potrebni za održavanje normalne krvne slike.

Vitamin C

Vitamin C je još jedan jak antioksidans. Zanimljivo je da je u našem organizmu kora nadbubrežne žlijezde iznimno bogata C vitaminom. Posebna mu je uloga o održavanju čvrstoće vezivnog tkiva (zajedno s flavonoidima), pa se njegovo pomanjkanje može očitovati pucanjem kapilara. Preporučuje se peroralno (na usta) uzimanje vitamina C, osobito u zimskim mjesecima, u trudnoći, tijekom bolesti i rigoroznih dijeta. Popularan je i u lokalnim pripravcima.

Vitamin H

To je vitamin koji nedostaje krhkim noktima i slaboj kosi. Uzima se na usta najmanje šest mjeseci, a rezultati su izvanredni. Prvi vidljiv učinak u slučaju ispadanja kose nastupa nakon dva mjeseca uzimanja, a na noktima se promjene vide već nakon dva tjedna. U lokalnim pripravcima ih nema.

Datum objave članka: 1. 6. 2012.