Ugodite tijelu, ojačajte duh

Zdrav život / Kultura tijela mr. sc.   Darko Jurić nutricionist

Mnogi trendovi današnjice, pa tako i wellness, koncentriraju se na nezadovoljenu ljudsku potrebu dubljeg shvaćanja sebe

Definicija wellnessa ovisi o onome tko ga promiče. Jedna od njih je: aktivan proces osvješćenja i biranje načina prema potpunijoj budućnosti. Budući da je wellness jedan od brzorastućih segmenata u hotelskoj industriji, prijeko je potrebno objasniti taj trend, nastao kao nadopuna uobičajenom odmoru.

Usporedno s naglim razvojem wellnessa, u hotelskoj industriji raste i njegova površna, nepotpuna ponuda. Wellness današnjice uglavnom se razvija u velikim hotelima i spa centrima u gradovima, podrazumijevajući činjenicu da mali hoteli i vile nemaju predispozicije za taj tip turizma. Početne faze pokreta wellnessa upućivale su na obećavajući trend nužan za dobrobit čovječanstva, koji je bio okrenut duhovnom aspektu i podizanju kvalitete života, no komercijalizacija je zatomila taj inicijalni poriv.

Današnji stil života s prevelikim naglaskom na potrošnju i materijalni uspjeh ostavlja ljude praznima i izgubljenima, što se odražava i na klasičnoj ponudi wellnessa. Budući da smo koncentrirani na materijalno na nama i oko nas, to je izraženo i u wellnessu. Zanemaruju se obitelj, ljubav, duhovnost i opće dobro, da bi se ispunili društveno-socijalni normativi, primjerice stjecanje prestiža kroz materijalno. Tako se glavnina usluga odnosi na tjelesne tretmane uljepšavanja i opuštanja. Pritom većini wellness centara nedostaju programi edukacije, savjetovanja o samosvjesnosti i relaksaciji. Osviješteni pojedinci, pak, traže ravnotežu između poslovnog, privatnog i duhovnog. Jednom riječju, traže smisao življenja.

Osjećaj odvojenosti

Potrebe, problemi i odgovori ljudi duboko su u njima, a da bi se doprlo do njih, nije dovoljno otići u wellness centar na masažu ili uljepšavanje. Napetost i neki drugi fizički simptomi mogu se donekle olakšati, ali se njihov izvor time ne zatvara.

Mnogi trendovi današnjice, pa tako i wellness, koncentriraju se na nezadovoljenu ljudsku potrebu dubljeg shvaćanja sebe ili na holistički pristup življenju. Holizam je izvedenica od engleske riječi whole (cijeli) i označava težnju cjelovitosti. Wellness je nastao od engleskih riječi wellbeing (blagostanje, mentalna dobrobit) i fitness (fizička dobrobit), no u praksi se, nažalost, zanemario aspekt blagostanja, kojeg upravo holizam stavlja na višu razinu.

U razdoblju nošenja s problemima osjećamo se kao da su dijelovi nas odvojeni jedan od drugoga. Značenje iscjeljenja dolazi iz naše nasljedne tendencije k cjelovitosti: riječi cjelovito (whole) i sveto (holy) u nekim jezicima, poput engleskog, imaju isti korijen. Mnoge duhovne tradicije uče nas da patimo kad smo odvojeni od istinskog. Ta odvojenost kreira patnju, a ponovno spajanje iscjeljenje. Da bi to bilo moguće, potrebni su sadržaji i programi koji nas spajaju s cjelinom.

Trend wellnessa pokušavao je zadovoljiti taj proces, ali nije došao do srži te potrebe. Zastao je na površini, nudeći brigu o fizičkoj dobrobiti, opuštanje, vanjske tretmane, zanemarujući energetsko-emotivni i duhovni aspekt postojanja. Takvim pristupom ne može se postići cjelovito zdravlje, a ni cjelovitost wellness ponude.

Otac wellnessa dr. Halbert Dunn naglašava da je wellness integrirani način funkcioniranja koji se orijentira prema razvoju potencijala osobe unutar okoline u kojoj živi. Jedan od načina na koji možemo to postići je ponuda koja uključuje relaksaciju, holističke konzultacije, anti-stres radionice, programe disanja, pripravke, akupunkturu i druge aktivnosti. Oni nas mogu vratiti u harmoniju s prirodom i ponovno spojiti s njom.

POTRAGA ZA UZVIŠENIM BLAGOSTANJEM

Izraz wellness prvi je put upotrijebio liječnik Halbert L. Dunn u šezdesetim godinama 20. stoljeća, primjenjujući ga na životnu potragu za uzvišenim stanjima tjelesnog i mentalnog blagostanja i opisujući ga kao discipliniranu težnju za ovladavanjem samim sobom.

Inovativan koncept wellnessa

Kroz naš projekt lifeis prikazat ćemo inovativan koncept wellnessa, takozvani cjeloviti ili holistički wellness. Kroz holizam čovjek sebe osvješćuje promatranjem i osjećanjem, opravdava, te se i svojevoljno mijenja. Za razliku od pasivnog wellnessa, takav pristup je aktivan, a čovjek se voljno želi promijeniti.

Holistički wellness jedinstven je turistički proizvod, koji omogućuje čovjeku da malo vremena koje ima posveti sebi. Cjelovit wellness omogućuje integriranje različitih tehnika kao podršku na našem putu k spoznaji, obrazovanju i rastu. Njegovi temelji su u osobnoj odgovornosti prema uzrocima i rješenjima problema. Holistički wellness uključuje brigu o fizičkom stanju, konstruktivno korištenje uma, učinkovito izražavanje osjećaja, kreativno povezivanje s osobama oko sebe, te brigu o fizičkom, emotivno-psihološkom i duhovnom okruženju.

Programi koji podržavaju samospoznaju na fizičkoj, mentalno-emotivnoj i duhovnoj razini te omogućuju upoznavanje sa svojim tijelom, umom i duhom su joga, tai-chi, šetnje, pješačenje, plivanje i različite masaže. Drugi programi imaju svoje korijene u našim emocijama i duši, kao što su različite tehnike disanja, kontemplacija i meditativne tehnike. Edukativni programi jedan su od segmenata približavanja pojedinca samome sebi te poboljšanja kvalitete života. Uključuju seminare i predavanja usmjerene osobnom rastu i spoznaji naših postupaka, te pripravke koji nam pomažu u tom procesu. Cjelovit ili sveobuhvatan wellness nije zanemario ni prehranu, okoliš i smještaj, ali ni njihov doprinos u procesu rasta i otkrivanja suptilnih kutaka čovjeka.

Da bi čovjek dosegnuo stanje dobrobiti, nijedan od sljedećih 12 aspekata njegova djelovanja ne smije biti prenaglašen: osobna odgovornost i ljubav, disanje, porivi, hrana, kretanje, osjećaji (emocije), misli, igra/posao, komunikacija, seks, traženje smisla, prelaženje na duhovnu razinu. Sva su područja jednako važna, pa i ona naizgled jednostavna, kao što su hrana i disanje.

Holistički wellness nudi način osvješćivanja sebe u cilju stjecanja senzibiliteta i tankoćutnosti odlučivanja o življenju kroz cijelu godinu, a ne samo za pasivnog odmora, koji u biti i nije odmor nego samo privremena suspenzija realnosti. Holistički wellness pruža nam priliku da preuzmemo odgovornost za svoje stanje i aktivno sudjelujemo u njegovu budućem zajedničkom stvaranju s kreatorom.

Datum objave članka: 1. 2. 2009.