Zaštita od sunca za fragilnu kožu

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

A-Derma Protect linija omogućuje nam uživanje u suncu jer osigurava maksimalnu zaštitu od opeklina, jača kožnu barijeru i čuva staničnu samoobranu od utjecaja UVA zraka

Sunčev kapital

Pojam sunčev kapital nije novost, no korisno je prisjetiti se njegova značenja. Sunčev kapital je količina UV zračenja koju osoba može primiti tijekom života bez razvoja štetnih posljedica. Svatko ima vlastiti sunčev kapital, određen sposobnošću kože za samoobranu od štetnog utjecaja UV zračenja. Nakon što se ta sposobnost izgubi, stanice prethodno oštećene UV zračenjem više se ne mogu popraviti. Što je koža svjetlija i sklonija opeklinama, to je sunčev kapital niži, no budite oprezni jer tamna koža koja je godinama redovito izlagana suncu može imati niži sunčev kapital u rezervi od svijetle kože koja je uvijek zaštićena. Važno je napomenuti da većinu sunčeva kapitala iskoristimo prije navršene 18. godine.

Deseterostruko povećana fragilnost kože

Koža izložena UV zračenju podliježe oštećenjima na tri razine:

  • na površini kože javljaju se opekline,
  • kožna barijera slabi i postaje propusna zbog manjka lipida i slabljenja međustanične kohezije,
  • na razini stanica UV zrake povećavaju prisutnost enzima feredoksina koji ima ulogu u oksidaciji fosfolipida staničnih membrana; smanjuje se količina zaštitnog enzima Aurora kinaze, koji ima ključnu ulogu kod DNA oštećenja i smanjuje se broj proteasoma koji razgrađuju otrovne proteine pa se počinje nakupljati toksični otpad.

Zbog štetnog djelovanja sunca na tri spomenute razine koža postaje fragilna (krhka, osjetljiva), a ako je takva i po prirodi, onda je problem još i veći. Fragilna koža nema sposobnost samoobrane od vanjskog stresa jer je kožna barijera manjkava i ne pruža zaštitu od vanjske agresije. Kad je izložena suncu, UV zrake dodatno oštećuju ionako već oslabljenu barijeru pa prirodna sposobnost zaštite pada na najnižu razinu. Posljedično UV zrake lakše prodiru u kožu, što dovodi do bržeg nastanka opeklina od sunca, ubrzava prirodni proces starenja te oštećuje DNA...

Maksimalna zaštita od sunca

Koliko god ga voljeli (i trebali), sunce je neprijatelj naše kože i tijekom ljeta svaka koža izložena suncu postaje fragilna. Međutim, A-Derma Protect linija omogućuje nam uživanje u toj prekrasnoj zvijezdi, osiguravajući maksimalnu zaštitu naše kože...

Zaštita od opeklina

Ovdje „nastupaju“ na scenu filtri, ali ne bilo koji i bilo kako. U A-Derma Protect proizvodima za zaštitu od sunca njihova količina smanjena je na najmanju moguću mjeru, dok je razina zaštite od UVB i UVA zračenja i dalje vrlo visoka (SPF 50+). Koriste se samo četiri precizno izmjerena filtra velike molekularne težine kako ne bi penetrirali u kožu. Maksimalne mjere opreza poduzete su kako bi se osigurala najveća moguća sigurnost za fragilnu kožu.

Jačanje kožne barijere

Od drugog dana izlaganja suncu UVB zrake u kožnoj barijeri smanjuju količinu lipida, koja je do četvrtog dana potpuno snižena. Da bi barijera ojačala, mora ponovno naučiti kako proizvoditi lipide. Ovdje na snagu stupa ulje izdanaka Rhealba® zobi, koje hrani mlade biljke kako bi ojačale i rasle jer sadrži iznimnu mješavinu lipida važnih za stanične membrane, od kojih je jedan ekskluzivan za zob - Barriestolide®. Taj lipid stimulira prirodnu sintezu polarnih lipida, čime se iznutra jača kožna barijera, a time i prirodna obrana kože.

Čuvanje stanične samoobrane od utjecaja UVA zraka

Ulje izdanaka Rhealba® zobi ujedno je rješenje za tri fenomena uzrokovana UVA zrakama: stvaranje velike količine slobodnih radikala, oštećenja DNA i trovanje stanica. Snažan je antioksidans pa smanjuje aktivnost feredoksina aktiviranog UVA zrakama, na razini DNA povećava aktivnost aurora kinaze, enzima koji osigurava pravilnu podjelu stanica, i treće, što dosad nije bilo otkriveno, to iznimno ulje upravlja uklanjanjem toksina iz stanica povećanjem učinkovitosti proteasoma, staničnih „čistača“.

A-Derma Protect - za sve tipove kože

A-Derma Protect linija sastoji se od sedam proizvoda za zaštitu od sunca, namijenjenih različitim tipovima fragilne kože, ugodne teksture koja ne ostavlja bijeli trag, izvrsne fotostabilnosti i dokazane vodootpornosti. Osmi proizvod namijenjen je njezi fragilne kože nakon izlaganja suncu.
 

Datum objave članka: 1. 6. 2018.
promo
izdvojeni proizvodi