Kad je dijete bolesno... 3. dio

Dječje zdravlje / Pedijatrija prof. dr. sc.   Duška Tješić Drinković dr. med., spec. pedijatar gastroenterolog

Kako prepoznati da nešto nije u redu, kako dati lijek, postupiti u hitnim stanjima i što sve mora sadržavati kućna apoteka

Ako je vaše dijete bolesno, procjenu o težini bolesti i liječenje treba prepustiti onima koji su se dugo godina školovali kako bi mogli savjesno i dobro obaviti svoj posao - liječnicima. No, roditelji moraju prepoznati kad je njihovo dijete bolesno, što nije uvijek jednostavno.

Nakon što smo se u prethodna dva izdanja osvrnuli na simptome, poput povišene temperature, proljeva, povraćanja i nemogućnost disanja na nos, donosimo još nekoliko korisnih savjeta.

Kako dati djetetu lijek

...kapi u oči
Oči najprije operemo smotuljkom od vate dobro natopljenim fiziološkom otopinom ili prokuhanom vodom, lagano brišući tako da nečistoću najkraćim putem izbacimo iz oka. Nakon toga možemo ukapati kapi. Ako djetešce stišće oči, pokušajte mu ih vrlo lagano otvoriti palcem i kažiprstom, a zatim kapnite u unutarnji kut oka kako kapi ne bi odmah iscurile.

...kapi u usta
Polegnite djetešce na ravnu podlogu i lagano mu pritisnite palcem bradu prema dolje. Nesvjesno će početi mljackati i sisati, što će vam olakšati davanje kapi. Ako je količina kapi velika, radije ih dajte u dva puta negoli da pola količine ispljune.

...tabletu
Katkad, ako nema drugih mogućnosti, vaše dijete će dobiti lijek koji se proizvodi samo u tabletama. Tabletu usitnite u prah i razrijedite s malo vode te dajte djetetu žličicom. U davanju lijeka u obliku kapi ili usitnjene tablete pomoći vam može i plastična štrcaljka za injekcije (šprica). Propisanu količinu navucite u špricu i polako ubrizgajte djetetu u usta.

...čepić
Postupak je sličan mjerenju temperature. Namažite malo dječjeg ulja oko djetetova analnog otvora. Jednom rukom podignite i učvrstite djetetove nožice na trbuhu, a drugom nježno gurnite čepić u analni otvor do kraja i nakon toga pridržite komadićem vate ili stisnite obje polovice guze desetak sekundi da čepić ne izađe van.

...kapi za nos
Dijete treba ležati na leđima na ravnoj podlozi. Glavu mu okrenite na stranu i pridržite. Želite li samo ovlažiti sluznicu, kapajte u donju nosnicu fiziološku otopinu. Ako je riječ o lijeku koji je odredio liječnik, kapnite jednu-dvije kapi u gornju nosnicu, zadržite dijete u istom položaju, a potom mu okrenite glavu i postupak ponovite s druge strane. Nemojte djetetovu glavu zabaciti unazad, jer u tom položaju lijek iscuri kroz nos u grlo i ne djeluje tamo gdje smo željeli, tj. u nosnom hodniku. Ako nikako ne uspijevate, pokušajte sljedeće: natopite vatu na štapiću za uho kapima, pa štapić stavite u nosnicu. Lakše ćete to učiniti ako dijete spava.

...i upamtite:

  • kad dajete djetetu lijek, imajte pri ruci sve što vam može zatrebati (vatu natopljenu u fiziološku otopinu ili prokuhanu vodu, dječju kremu, žlicu, brizgalicu…);
  • nikad nemojte dati lijek "na svoju ruku", bez liječničkog pregleda i savjeta (osim za snižavanje temperature);
  • uvijek dajte točno propisanu dozu (ni manje, ni više);
  • poštujte propisane vremenske razmake među dozama, bez obzira na ritam hranjenja i spavanja djeteta;
  • tijekom svih postupaka pričajte nježno s djetetom, ohrabrujući i sebe i njega.

Briga o bolesnom djetetu

Vaše je zlato bolesno! Ne samo da se više ne smiješi i ne guče bezbrižno, nego tužno plače ili samo "kunja". Vi ste u panici. Nakon posjeta pedijatru osjećate se malo bolje jer razumijete što je vašem djetetu i dobili ste upute, a možda i lijekove koji će pomoći da što prije ozdravi i bude "ono staro". Slijedite liječničke upute o postupcima tijekom bolesti, imajte povjerenja i budite strpljivi! Djetetu su, osim medicinskih postupaka, sada nužni nezamjenjiva majčina pažnja, briga i ljubav.

Neki su skloni gomilanju različitih pripravaka, a drugi u kući ne drže ni ono najosnovnije. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, savjetujemo da, prije nego što djetešce dođe iz rodilišta, pripremite kućnu apoteku

Čak i ako slabije jede, češće će htjeti biti na dojci. Vi ćete ga najbolje uspjeti umiriti. Prilagodite ritam života i odnos prema malenom posebnim okolnostima koje je nametnula bolest. Pričajte mu, tješite ga, mazite, nemojte ga ostavljati "strancima", pa bili to i baka i djed. Obeshrabrite svu zabrinutu rodbinu i zamolite ih da vas ne posjećuju i ne obilaze bolesnika. Međutim, dobro je došla njihova pomoć oko svakodnevnih rutinskih poslova koji se ne tiču djeteta. Kad je dijete bolesno, uloga majke je nezamjenljiva, a vi, dragi očevi, budite i majci i djetetu potpora i izvor sigurnosti.

Prva pomoć u hitnim stanjima

...ako se zagrcne
Kao i uvijek, svaku je nesreću bolje spriječiti nego liječiti. Stoga nemojte djetetu davati malene predmete za igru niti igračke koje se lagano rastavljaju na sitne dijelove. Ako se ipak zagrcne, ostane bez zraka, poplavi, treba ga podražiti na kašalj snažnim udarcem na leđa između lopatica. Pritom dijete oslonite na svoju nogu ili podlakticu.

...ako se opeče
Treba pustiti da hladna voda teče preko ozlijeđene kože ili se opečeni dio tijela uroni pod vodu petnaestak minuta. Možete staviti i led, ali ne izravno na opeklinu, nego ga prije zamotajte u ručnik ili krpu. Ako se odjeća zalijepila za kožu, ne skidajte je! Pojave li se mjehuri na opečenoj koži, ne otvarajte ih! Nakon pružene prve pomoći pokažite opeklinu liječniku i ne koristite "domaće lijekove" poput ulja i slično.

...ako padne na glavu
Ako se dijete prilikom pada vidljivo ozlijedilo i krvari, ranu valja prekriti sterilnom gazom i pritisnuti da se zaustavi krvarenje. Ako raste "čvoruga", zamotajte led u krpu i držite na tom mjestu kako biste spriječili veću oteklinu. No, čak ako dijete nema ni "čvorugu" može se prilikom pada s visine, primjerice stola za previjanje, ozbiljno ozlijediti i zadobiti potres mozga. Očekivana reakcija na pad i bol je plač. Izostane li ona, ili dijete nakon što ga smirite postane neobično tiho, povraća, promijeni ponašanje, počne neredovito disati ili čak izgubi svijest, svakako ga neodgodivo odvedite k liječniku.

...ako ima napad grčeva u temperaturi
Pri iznenadnom porastu temperature neka dječica dobiju napad grčeva: obično nakratko izgube svijest, pomodre oko usana, ukoči im se pogled ili očima trzaju u jednu stranu, ponekad se ručice i nožice ukoče ili se ritmički "tresu" u grčevima. Napad grčeva je nešto sasvim drugo od zimice ili tresavice, koja je također popratna, no posve bezopasna pojava vrućice. Prilikom tresavice dijete je pri punoj svijesti, a zbog osjećaja zime cijelo tijelo drhti, katkad uz cvokotanje zubima. Koliko god grčevi u temperaturi izgledali dramatično, važno je ostati pribran.

Ako je dijete u nesvijesti, treba ga položiti potrbuške i okrenuti mu glavu u stranu: u tom će položaju moći nesmetano disati iako je bez svijesti. Potom započnite snižavati temperaturu, svim načinima koje smo opisali u prvom dijelu (razodjenite dijete, dajte mu lijek - u ovom slučaju čepić, primijenite obloge...), a zatim odmah potražite liječnika.

Lijekovi u kući

Neke su obitelji sklone gomilanju različitih medicinskih pripravaka, a drugi u kući ne drže ni ono najosnovnije. Bez obzira na to kojoj skupini pripadate, savjetujemo da, prije nego što djetešce dođe iz rodilišta, pripremite kućnu apoteku. Zašto trčati noću u dežurnu ljekarnu po sirup protiv temperature jer se dijete razboljelo baš u ponoć?

Kućna apoteka za dijete neka je odvojena od drugih lijekova, držite je uredno i uvijek na istom mjestu, na umjerenoj i relativno stalnoj temperaturi. Ono što bi trebala sadržavati su pripravci koje koristite u zdravstvenoj njezi i lijekovi koje možete i trebate dati djetetu samoinicijativno, tj. prije liječničkog pregleda: toplomjer, lijek protiv temperature i boli (paracetamol u sirupu ili čepićima), oralna rehidracijska sol, fiziološka otopina, kapi za nos, medicinski alkohol ili 3-postotna otopina hidrogena, antibiotski prašak, sterilne gaze, vata, mirkopor flaster i škarice. Sve to možete kupiti u svakoj ljekarni, bez recepta.

Za njegu pupčane ranice koristi se neki antibiotski prašak, 3-postotna otopina hidrogena (vodikova peroksida) ili medicinski alkohol, te sterilne gaze (komprese). Antibiotski prašak nemojte kasnije koristiti na svoju ruku, primjerice kod ozljede.

Za vlaženje nosića (osobito ako je u stanu centralno grijanje) koriste se kapi fiziološke otopine ili neke druge neutralne izotonične kapi.

Za suzbijanje vrućice trebat će vam toplomjer i pripravak za snižavanje temperature, poput paracetamola (sirup ili čepići). Isti lijek djeluje i protiv boli. Ako je ljeto ili je u stanu vruće, čepiće je dobro čuvati u hladnjaku. Sirup za snižavanje temperature nakon otvaranja također čuvajte u hladnjaku. Iako je bočica otvorena, lijek se može dugo koristiti, pod uvjetom da se pravilno čuva (npr. za razliku od antibiotskog sirupa).

Ako se pojavi proljev, dobro je u pripremi imati oralnu rehidracijsku sol (ORS - otopinu), a u slučaju ozljeda trebat će vam sterilne gaze, mikropore flaster i katkad otopina hidrogena.

Važna opća pravila o lijekovima

  • prije primjene bilo kojeg lijeka provjerite rok valjanosti i način uporabe;
  • propiše li liječnik neki lijek, koristite ga točno prema uputi, onoliko dugo koliko treba, a potom ostatak lijeka odložite u ljekarni na za to predviđeno mjesto;
  • nikad ne gomilajte ostatke lijekova u kućnoj apoteci;
  • propisno čuvajte lijekove;
  • nemojte djetetu davati lijekove samoinicijativno.

Kad je dijete bolesno... 1. dio
Kad je dijete bolesno... 2. dio

Izvor: priručnik "Moja prva godina" - 1. dio, sastavni dio edukativnog paketa za trudnice "Evo me!"

Datum objave članka: 1. 2. 2012.