Suhoća nosne sluznice

Bolesti i stanja / Uho - nos - grlo Petra Štefanac mag. pharm.

Isušivanju nosne sluznice pogoduje klimatizirani prostor, prekomjerna upotreba nazalnih dekongestiva, izloženost prašini i duhanskom dimu te starija životna dob

Brojne funkcije nosne sluznice

Zimsko vrijeme doista je izazovno za naše zdravlje – hladnoća, boravak u zatvorenim prostorima, suh zrak, ućestale prehlade i viroze... – što u većini slučajeva najprije osjetimo upravo na nosnoj sluznici.
 
Nos ima brojne funkcije, a jedna od njih je i zaštitna. Prolaskom kroz nos, udahnuti zrak vlaži se, zagrijava i djelomično filtrira, što osigurava da do pluća stigne ovlažen, zagrijan i pročišćen zrak.
 
Sluznica gornjeg dijela dišnog sustava sadrži brojne žlijezde koje izlučuju sluz, a oblažu je stanice s trepetljikama (cilijama). Filtracijska uloga nosne sluznice počinje već na samom ulazu u nos gdje se nalaze dlačice koje zaustavljaju ulazak većih čestica. Prolaskom kroz nos, zrak dalje nailazi na prepreke poput nosnih školjki, septuma i stjenke nosnog dijela ždrijela. S obzirom da čestice iz zraka ne mogu mijenjati smjer prolaska jednako brzo kao zrak, one udaraju u zapreke i zadržavaju se na sluzi. Kasnije se pomoću trepetljika polako otpremaju prema ždrijelu i na kraju ih najčešće progutamo.

Što pogoduje pojačanoj suhoći nosne sluznice?

Kada nosna sluznica nije dovoljno vlažna, javlja se osjećaj suhoće i peckanja, a mogu se pojaviti i kruste.  
 
Grijanje i hlađenje - Tijekom hladnih mjeseci najčešće boravimo u zatvorenim i grijanim prostorima, u kojima zrak često nije dovoljno vlažan, što pogoduje pojačanom isušivanju nosne sluznice. Sekret postaje gust i ljepljiv, u nosu se stvaraju sasušene nakupine, a moguća je i pojava ranica uslijed pokušaja odstranjivanja istih. Pojavi sličnog stanja u ljetnom razdoblju može pogodovati boravak u klimatiziranom prostoru.
 
Prekomjerna upotreba nazalnih dekongestiva - Ljudi često posežu za ovim pripravcima jer im omogućuju osjetno olakšanje disanja u kratkom vremenu. Koriste se kod obične prehlade, alergijskog rinitisa i ostalih bolesti kod kojih se pojavljuje kongestija nosa. Nazalni dekongestivi sužavaju krvne žile (vazokonstrikcija) što smanjuje otečenost sluznice i olakšava disanje. Budući da se primjenjuju izravno u nos, učinak je brz i zadovoljavajući. Ipak, jedna od nuspojava njihove uporabe je pojačana suhoća nosne sluznice. Istu nuspojavu može izazvati i prekomjerno korištenje intranazalnih kortikosteroida.
 
Izloženost prašini i duhanskom dimu - Osobe koje su profesionalno izložene prašini ili nekim drugim sitnim česticama mogu osjetiti svrbež i peckanje nosne sluznice. U takvim uvjetima sitne čestice se nakupljaju na sluznici i smanjuju njezinu funkciju. Slične simptome može izazvati izloženost duhanskom dimu.
           
Starija životna dob - Kod starijih osoba dolazi do stanjivanja sluznice, na kraju i atrofije, zbog čega se može smanjiti prohodnost nosa, moguća je pojava krasta ili krvarenja iz nosa.

Kako riješiti problem suhoće nosne sluznice?

Kako biste osigurali dovoljnu vlažnost svih sluznica, pa tako i nosne sluznice, potrebno je unositi dovoljnu količinu tekućine.
 
Prostorije u kojima boravite trebalo bi redovito prozračivati i ovlaživati zrak (primjerice, ovlaživači zraka koji ultrazvučnom tehnologijom raspršuju vodu i osiguravaju optimalnu vlažnost i kvalitetu zraka). Smanjivanjem količine čestica prašine i alergena poboljšava se kvaliteta zraka u prostoriji.
 
Sluznicu nosa poželjno je vlažiti fiziološkom otopinom ili pripravcima sterilne morske vode, u koje se često dodaju sastojci poput dekspantenola, hijaluronata ili minerala (npr. bakar, mangan) koji dodatno pridonose vlaženju te štite i potiču obnovu sluznice.
 
Na tržištu postoje masti za nosnu sluznicu koje vlaže nos, omekšavaju kruste i olakšavaju disanje. Najčešće sadrže natrijev klorid, dekspantenol te vitamine A i E koji su važni za održavanje zdravlja sluznice. Masti se primjenjuju tako da se vršak tube gurne što dublje u nosnicu i istisne oko 1 cm masti, koja se kružnim pokretima prsta rasporedi po sluznici. Moguća je primjena i pomoću štapića s vatom. Uputno je da zbog higijenskih razloga, jednu tubu masti koristi samo jedna osoba.
 
Osim masti, dostupan je i gel za nosnu sluznicu koji sadrži hidrogel i antiseptik (npr. na bazi oktenidina). Hidrogel osigurava optimalno vlaženje sluznice i zacjeljivanje rana, a antiseptik sprječava proliferaciju patogenih organizama koji bi mogli izazvati infekciju.
Datum objave članka: 27. 1. 2020.
izdvojeni proizvodi