Stopalo glavu čuva

Dječje zdravlje / Prevencija bolesti u dječjoj dobi Sunčica Bulat Würsching dr. med.

Neka od najčešćih pitanja roditelja su kako odabrati pravilnu obuću za dijete ili kada treba nositi ortopedske uloške i kakve

Stopalo se nalazi na kraju sustava za pokretanje, tj. na kraju koštano-zglobnog lanca i ima različite uloge: preuzima sile i raspoređuje ih, prilagođava se neravninama, a služi i kao poluga pri odrazu. Stopalo je organ koji vrlo brzo raste, tako da već do godinu ili godinu i pol života djeteta doseže polovicu svoje konačne duljine. Od pete do četrnaeste godine stopalo raste oko 0,9 cm na godinu.

Uzdužni svod stopala formira se rastom. Napinju ga i održavaju ligamenti i kapsule, tako da trening mišića stopala ne utječe znatno na njegovu statiku. Na prvi pogled "spušteno" stopalo koje vidimo kod male djece rezultat je viška mekih česti (masni jastučići) i velike elastičnosti ligamenata.

Kako dobro odabrati

S obzirom na to da je raspon "normalna" izgleda stopala velik, gotovo je nemoguće u današnjoj populaciji vidjeti ono što se u literaturi opisuje kao "normalno" stopalo, tj. stopalo s izraženim uzdužnim i poprečnim svodom. Kako su problemi sa stopalom vrlo česti u djece, ali i u odraslih, susrećemo se s brojnim pitanjima. Neka od najčešćih su kako odabrati pravilnu obuću za dijete ili kada treba nositi ortopedske uloške i kakve. Ako je stopalo normalno, ne treba posezati za posebnim ili skupim cipelama. No, dobre dječje cipelice moraju zadovoljiti nekoliko pravila:

  • ni prevelike ni premale;
  • dovoljno mjesta za prste;
  • stabilna peta;
  • fleksibilan prednji dio na bazi prstiju.

Individualni pristup

Nema znanstvenih dokaza da tvornički ugrađeni ulošci pozitivno djeluju na razvoj stopala. Najvažnije je da je potplat elastičan i da nigdje ne žulja, odnosno da ne stvara natiske. U slučaju deformiteta ili ako je specijalist ortoped preporučio izradu ortopedskih uložaka, njihova primjena treba biti usklađena s obućom i ništa ne smije utjecati na fleksibilnost stopala u prednjem dijelu. Postoji li mišićna slabost, svrha opskrbe ulošcima je podržavanje struktura stopala. U tom slučaju preporučuju se mekani, pjenasti ulošci. Ako je posrijedi deformitet stopala, indicirani su kruti materijali.

S obzirom na namjenu, ulošci mogu biti: 

  • korektivni (s čvrstom jezgrom i presvučeni mekanim materijalnom radi udobnosti) - upotrebljavaju se samo dok je aktivan rast, dakle u dječjoj dobi
  • potporno - rasteretni (mekani, višeslojni, silikonski, itd).

Uporaba krutih uložaka kod odraslih nema nikakva smisla, štoviše kontraindicirana je. Svakom pacijentu, bio on odrasla osoba ili dijete, potreban je individualni pristup i primjena znanja iz medicine, biomehanike i znanosti o modernim materijalima, kao i dostupnost ortopedsko-tehničkih tvrtki profiliranih na tom polju. Najvažnije je odrediti status stopala svake osobe, te individualno, ovisno o potrebama, prilagoditi tip i način izrade uložaka.

Datum objave članka: 1. 4. 2008.