E-CIGARETA: od bezazlene alternative do crne statistike

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

U SAD-u je zabilježeno 1300 oboljelih zbog konzumacije e-cigareta, a 29 osoba je preminulo. Ispostavlja se da vapeanje nije toliko bezazleno koliko se smatralo

Klasične cigarete sve se više zamjenjuju elektroničkima, iako su i one ozbiljno opasne za ljudsko zdravlje. S obzirom na to da radom e-cigarete nastaje para koja se uvlači, razvijen je poseban termin koji se odnosi na inhalatornu primjenu e-cigareta, tzv. vapeanje

Svaka e-cigareta sadrži atomizer (isparivač) s grijačem koji putem baterije dobiva energiju za zagrijavanje te uzrokuje isparavanje tekućine za e-cigaretu. Uglavnom, svaka tekućina za e-cigaretu ima tri osnovne komponente: propilen glikol, glicerol i aromu, a nikotin se dodaje u različitim dozama ili se uopće ne dodaje. No, nikotin nije jedini psihoaktivni spoj koji se može pronaći u tekućinama za vape.

Otprilike se 1300 osoba u SAD-u nosi s posljedicama pušenja e-cigareta, 29 ih je umrlo, a među njima je i sedamnaestogodišnjak iz New Yorka, izneseno je na konferenciji za novinare 11. listopada 2019. godine.

Većina osoba koja poseže za vapeanjem u SAD-u koristi tekućine na bazi tetrahidrokanabinola (THC), psihoaktivne supstancije koja se prirodno nalazi u marihuani. Otprilike tri četvrtine osoba koje su se razboljele zbog konzumacije e-cigareta navele su kako su koristile THC pri vapeanju. S druge strane, tek 13 posto pacijenata koristilo je isključivo nikotin za vapeanje.

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) istraživala je više od 300 proizvoda te otkrila da ih 79 sadrži nikotin, a čak 225 THC. Također, 50 posto ulja za e-cigarete u kojima je pronađen THC sadržavalo je i vitamin E acetat, za koji postoje indicije da bi mogao biti toksičan pri inhalatornoj primjeni.

U studiji objavljenoj u The New England Journal of Medicine vapeanje se dovodi u korelaciju s bolestima dišnog sustava kao što su eozinofilna pneumonija, lipoidna pneumonija, oštećenje alveola, akutni respiratorni distresni sindrom (ARDS, engl. acute respiratory distress syndrome), hipersenzitivni pneumonitis i slično.

Osim toksičnih učinaka proizašlih iz udisanja pare, postoji i opasnost od fizičkog oštećenja glave i dišnih putova. Naime, u razdoblju od 2015. do 2017. godine u SAD-u je zabilježeno više od 2000 slučajeva eksplozije električnih cigareta tijekom vapeanja, što je uzrokovalo puknuće zuba i vilice.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je 11. listopada 2019. kliničke smjernice koje bi trebale poslužiti liječnicima u tretmanu oboljelih od opisane rizične navike. Problem se dodatno komplicira tijekom hladnijih razdoblja kada respiratorne infekcije postaju češće te je teže odrediti jesu li simptomi pacijenta posljedica respiratorne infekcije ili vapeanja. Uobičajene posljedice inhalatorne primjene e-cigarete su kratkoća daha, kašalj, bol u prsima te gastrointestinalni simptomi, što je jednako tako zastupljeno i kod infekcija dišnog sustava.

Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći koja ili koje od supstancija svake tekućine za električnu cigaretu imaju toksičan učinak na ljudsko zdravlje, ali jedno je sigurno: vapeanje zbog cijelog spektra opasnosti koje vuče za sobom nikako nije bolja zamjena za klasične cigarete. Jedini način na koji osoba može pridonijeti vlastitome zdravlju je da prestane konzumirati sve oblike duhanskih proizvoda.

Izvor: https://www.sciencenews.org
Photo: https://pixabay.com

Datum objave članka: 29. 10. 2019.
izdvojeni proizvodi