Koliko znate o vitaminima?

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari Dunja Veselko dipl. oec.

Ispunite upitnik i provjerite svoje znanje o vitaminima prije nego pogledate točne odgovore... Nemojte varati

Upitnik

Bilo da ih uzimate u obliku tableta ili ih u organizam unosite zdravom prehranom, vitamini su neophodni za vaš zdrav organizam. Odgovorite na nekoliko sljedećih pitanja i provjerite svoje znanje o vitaminima (prije nego što pročitate date vam odgovore).

1. Koji vitamin sprječava nastanak urođenih razvojnih anomalija novorođenčadi?
a) niacin
b) folna kiselina
c) vitamin E

2. Koji vitamin pomaže da vidimo noću?
a) vitamin A
b) vitamin C
c) vitamin K

3. Koji vitamin daje najbolje rezultate u snižavanju vrijednosti kolesterola u krvi?
a) vitamin B3 (niacin)
b) vitamin B1 (tiamin)
c) vitamin B2 (riboflavin)

4. Koji vitamin pomaže pri zgrušavanju krvi?
a) vitamin C
b) vitamin D
c) vitamin K

5. Koji je od navedenih vitamina topiv u vodi?
a) vitamin A
b) vitamin C
c) Vitamin E

6. Provodeći sunčan dan u šetnji, naše ćemo tijelo opskrbiti...
a) vitaminom A
b) vitaminom D
c) vitaminom C

7. Koji vitamin pokazuje dobre rezultate pri liječenju Alzheimerove bolesti?
a) vitamin C
b) vitamin K
c) vitamin E

Točni odgovori i pojašnjenja

1B - Folna kiselina

Žene koje uzimaju folnu kiselinu tri mjeseca prije i za vrijeme trudnoće, mogu smanjiti rizik nastanka urođenih mana centralnog živčanog sustava novorođenčadi (npr. spina bifida) za 2/3. Budući da veliki broj žena i ne planira trudnoću, stručnjaci preporučuju da sve žene dobne starosti između 20 i 30 godina dnevno unose oko 400 mikrograma folne kiseline. U trudnoći možete povećati dozu do 600 mikrograma (mcg). Folnom kiselinom bogato je zeleno lisnato povrće, a može se naći i u većini žitarica te kruhu.

2A - Vitamin A

Vitamin A ključan je za dobar vid, naročito po noći, kao i za raspoznavanje boja. Važan je za jačanje imuniteta organizma, a pomaže i pri rastu stanica kože i izgradnji kostiju. No, nemojte pretjerivati s uzimanjem vitamina A. Uzimanjem prevelikih doza možete uzrokovati glavobolje, gubitak kose pa čak i oštećenje jetre. Vitamin A možete unijeti u organizam u dovoljnim količinama ukoliko jedete meso i povrće bogato beta-karotenom (vaše tijelo pretvara beta-karoten u vitamin A), kao što su mrkva, pastrnjak i zeleno lisnato povrće.

3A - Vitamin B3

U velikim dozama, niacin, poznatiji kao vitamin B3, može pomoći pri smanjenju kolesterola u krvi. Pripazite ipak na količinu koju unosite. Prevelika doza može izazvati probleme poput bolova u trbuhu, "žućkastih" očiju i kožnog osipa.

4C - Vitamin K

Naziv je dobio prema početnom slovu riječi koagulacija (zgrušavanje krvi). Neophodan je za normalno zgrušavanje krvi u tijelu. Bolesnicima koji uzimaju lijekove protiv stvaranja krvnih ugrušaka također se preporučuje i uzimanje vitamina K radi sprječavanja eventualnih problema oko povećane sklonosti krvarenju. Špinat, kupus i brokula dobri su izvori vitamina K, a još ga možemo naći u jetri, mesu, žumanjku, kravljem mlijeku.

5B - vitamin C

Vitamini C i B su vitamini topivi u vodi; zadržavaju se u tijelu kratko vrijeme, a sav višak naše tijelo izbacuje putem mokraće. Prevelike doze nisu toliko opasne kao kod uzimanja vitamina topivih u mastima (A, D, E i K).

6B - vitamin D

Vitamin D često nazivamo i "sunčanim vitaminom" jer ga naše tijelo proizvodi kada izlažemo kožu sunčevim zrakama. Petnaestak minuta izlaganja suncu tri puta tjedno trebalo bi naše tijelo opskrbiti dovoljnim količinama D vitamina. U namirnicma ga možemo pronaći u jetri, žumanjku te mliječnim prerađevinama i žitaricama.

7A - vitamin E

Nedavna su istraživanja pokazala da uzimanjem E vitamina možemo utjecati na usporavanje progresije Alzheimerove bolesti. Vitamin C također pomaže u prevenciji kemijske reakcije u našem tijelu nazvane oksidacija, koja ponekad može dovesti do raka i ostalih bolesti. Vitamin E možemo pronaći u biljnim uljima, orasima, mesu, zelenom lisnatom povrću, žitaricama i žumanjku.
Datum objave članka: 1. 10. 2002.