Origano - začin za pizzu u funkciji zdravlja

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Maja Roje-Novak dr. med.

Uporaba origana iz kuhinje se proširila na potporu zdravlju, i to zahvaljujući širokom spektru bioloških aktivnosti

Ljekovita biljka iz narodne medicine

Posljednjih dvadesetak godina svjedočimo porastu zanimanja za prirodnu medicinu. Na međunarodnom kongresu integralne medicine u Salzburgu 2003. među korisne biljke s raznorodnim ljekovitim svojstvima ubrojen je i origano.

Iako nas asocira na pizzu, najpopularnije talijansko jelo na svijetu, ova biljka intenzivna i opora mirisa, čiju ljekovitost čine esencijalno ulje i aromatične komponente, danas je sve popularnija kao dodatak prehrani. Studije biološke aktivnosti origana upućuju na širok spektar antibakterijskih, fungicidnih (protiv gljiva), antiviralnih (protiv virusa) i antioksidativnih osobina, pa se njegova uporaba proširila i na potporu zdravlju. Ulje origana u početku se koristilo u aromaterapiji, no danas je sve popularnije u suhom, mljevenom obliku u kapsulama te kao ulje koje se primjenjuje lokalno na kožu ili se uzima na usta.

Origano se kao ljekovita biljka u narodnoj medicini primjenjivao dugo kroz povijest - kao prirodni antibiotik, sredstvo za iskašljavanje i širenje bronha, protiv grčeva, kod upale sinusa (posebno kronične), grlobolje, nespecifične upale uha, prehlade, viroze, gripe, dugotrajnih tegoba s nosom te kod upale mokraćnog mjehura. S obzirom na to da se biološka medicina u svijetu sve više istražuje i postaje sve popularnija među znanstvenicima, izrađene su brojne studije djelovanja origana na bakterije i druge mikroorganizme.

Što poručuju znanstvenici...

Američki liječnik dr. Harry Preuss sa Sveučilišta Georgetown pokusom na miševima dokazao je kako origano pokazuje inhibitorno djelovanje, tj. koči rast bakterija vrste stafilokokus podjednako kao i standardni antibiotici. U skladu s podacima fondacije Life Extension dokazano je da ulje origana zaustavlja rast stafilokoka in vitro (u laboratorijskim uvjetima) podjednako kao streptomicin, vankomicin i penicilin. Isti autor kasnije izvodi pokus s gljivom Candida albicans i ponovno dokazuje pozitivan učinak origana na zaustavljanje rasta te gljive, kako lokalno na koži tako i u slučaju sistemske infekcije. Te spoznaje potvrđuje i studija dr. Cassa Ingrama i drugih, čiji rezultati upućuju na to kako svakodnevna primjena origana može prevenirati razvoj kandidijaze.

Prema navodima iz knjige Beyond antibiotics Michaela Schmidta i drugih, prednost je esencijalnih biljnih ulja u sprječavanju mikroorganizama u tome što bakterije ne razvijaju otpornost prema njima za razliku od klasičnih antibiotika. Mnoga esencijalna biljna ulja iz raznih biljaka, pa tako i iz origana, djeluju na bakterije na razini staničnog disanja, a klasični antibiotici blokiraju njihov metabolizam, što bakterije vremenom mogu izbjeći procesom mutacije te postaju otporne na njihovo djelovanje.

Aktivne tvari u origanu koje polučuju navedene učinke su carvacrol i thymol, koji spadaju u skupinu fenola. Zanimljivo je iskustvo da je esencijalno ulje origana najjači poznati biljni antiseptik, a čak je 21 put jači u antiseptičkom djelovanju od fenola koji je korišten za sterilizaciju bolničke opreme. Jennifer Billing i Paul W. Sherman sa Sveučilišta Cornell iz New Yorka otkrili su da origano in vitro ubija 100 posto kolonija tridesetak vrsta bakterija koje uključuju Psudomonas aeruginusa, Listeriju monocytogenes, Staphylococcus auerus i albus, te Bacillus antracis. Grčka istraživanja pokazuju da origano ubija bakterije u zagađenoj vodi i tako je sterilizira.

Rezultati istraživanja objavljeni u Journal of Molecular and Cellular Biochemistry, Vol. 228 također ukazuju na antifungalnu aktivnost origana protiv Candide albicans.

Sljedeća dobra osobina origana jest njegova antioksidativna aktivnost. Znamo da je oksidativni stres najmodernija bolest današnjice, a borba protiv slobodnih radikala dio liječenja mnogih bolesti, posebno kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih oboljenja (oboljenja srca, moždani udar). Istraživanja američkoga ministarstva poljoprivrede donose da je antioksidativno svojstvo biljaka znatno jače nego voća i povrća, a origano posjeduje dva do tri puta jače antioksidativno svojstvo nego druge biljke. Uz to, ima 42 puta jače antioksidativne aktivnosti od jabuke, 30 puta jače od krumpira, 12 puta jače od naranče i četiri puta jače od borovnica. Prednost je biljaka u smislu antioksidatvnog učinka u odnosu na povrće i u činjenici da se organizmu pruža antioksidativna aktivnost bez kalorija koje inače unosimo hranom.

Brojna istraživanja i studije u SAD-u govore o iznimno uspješnoj primjeni kapsuliranog praha divljeg origana kod upale sinusa, kronične grlobolje, viroze, gripe, prehlade, nespecifične upale uha, dugotrajnih tegoba s nosom i disanjem. Liječnici ističu da je posebno učinkovit kod problema sa sinusima. Naime, ne razmišlja se o tome da u sinusima, vlažnim i toplim mračnim šupljinama, ima i gljiva koje podržavaju kroničnu upalu i pojačano stvaranje sluzi. Takvo se stanje često miješa s alergijom ili trajnom bakterijskom infekcijom, pa se učestalo propisuju antibiotici. Klasični antibiotici, međutim, djeluju na bakterije, ali ne i na gljive, te se ciklus upala ponavlja.

Datum objave članka: 1. 2. 2005.