Zeleni detoks

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Marija Andrijašević dipl. ing. nutricionistica

Čista zelena hrana, s visoko koncentriranim biljnim ekstraktima može se koristiti kao jedini oblik prehrane tijekom detoksikacije

Unatoč "čudima suvremene medicine", ljudsko se zdravlje u današnjem svijetu sve više pogoršava, i to alarmantnom brzinom. Oslabljeni imunitet, različite bolesti i kronična degenerativna stanja bili su rijetki prije stotinjak godina i javljali su se uglavnom kod starijih osoba. Kronična bol, umor, loša probava, nesanica, hipertenzija i slične smetnje sada se pojavljuju jednako kod muškaraca i žena, smanjujući kvalitetu njihova života.

Mnogo je razloga koji pridonose takvom razvoju događaja. Nekvalitetna hrana, bogata konzervansima, aditivima i sintetskim pojačivačima okusa, zagađeni zrak i voda, stresan način života..., sve to pridonosi zagađenju tijela i posljedičnom slabljenju zdravlja. S vremenom, toksini se nakupljaju i oštećuju tkiva, organe i organske sustave, stvarajući kiselinske viškove u tijelu, a posljedica je razvoj brojnih bolesti, poput dijabetesa, ciroze jetre, malignih bolesti i sl. Srećom, postoje jednostavni načini za brzu detoksikaciju i reparaciju štete koju toksini mogu uzrokovati tkivima i organima.

Koncentracija čistoga organskog klorofila

Pojam zelena hrana odnosi se na svaki pročišćeni prehrambeni koncentrat spravljen od soka žitnih trava, npr. ječma ili zelenih algi, koje rastu na površini nezagađenih mora i jezera. Naziv "zeleni" potječe od visoke koncentracije čistoga organskog klorofila, koji je jedan od prirodno najjačih krvnih pročišćivača i čistača tkiva, nezaobilazan kod svake detoksikacije. Naime, klorofil u biljkama i hemoglobin u ljudskoj krvi imaju isti biokemijski sastav. Jedina razlika je u tome što se na hemoglobin veže željezo, a na klorofil magnezij. Hemoglobin je odgovoran za prijenos kisika putem krvi, a nedostatak hemoglobina smanjuje kapacitet krvi za transport kisika. Klorofil sudjeluje u izgradnji "jakog" hemoglobina te na taj način podržava cijeli proces detoksikacije. Može uvelike ubrzati detoksikaciju, to jest odstranjivanje toksina iz krvi, crijeva i jetre, te posjeduje sposobnost vezanja teških metala (npr. žive), koji se zatim u tako vezanom obliku odstranjuju iz organizma.

Zelena hrana sadrži niz važnih aminokiselina esencijalnih za daljnju reprodukciju stanica i obnovu tkiva i organa. Čista zelena hrana s visoko koncentriranim biljnim ekstraktima može se koristiti kao jedini oblik prehrane tijekom detoksikacije. Puna je aktivnih enzima i sadrži visoku koncentraciju biljnih ekstrakata. Njezini hranjivi sastojci brzo se oslobađaju za asimilaciju u krvotoku, iz kojeg se potom transportiraju do tjelesnih stanica.

Dehidrirani sok mladog lišća ječma jedan je od najraširenijih i najčešće korištenih oblika zelene hrane, te se kao takav redovito koristi i za detoksikaciju. U sastavu ima visoku koncentraciju klorofila, hranjivih tvari i aktivnih enzima. Zbog blage alkalnosti neutralizira kiselost koja nastaje kao posljedica stresa. Ujedno je i pravi "energy booster", te pomaže kod smanjenja simptoma alergije, jača imunitet i ubrzava metabolizam. Uz visoku koncentraciju klorofila, sadrži i magnezij te veliku količinu kalcija, najvažnijeg makronutrijenta za jačanje kostiju i tkiva, zbog čega je dobar u prevenciji osteoporoze, pri čemu snažno alkalizira tijelo.

Zelena hrana sadrži niz važnih aminokiselina esencijalnih za daljnju reprodukciju stanica i obnovu tkiva i organa

Naziv zelena hrana odnosi se i na neke vrste algi, kao što je chlorella - jednostanična alga koja raste na površini velikih nezagađenih jezera i rijeka. Ti organizmi ubrajaju se među najstarije oblike života na zemlji, odnosno živuće tvari najbogatije proteinima, aminokiselinama (65 posto mase suhe tvari), hidrosolubilnim vitaminima (B i C) i liposolubilnim vitaminima (A i E). Vitamini B kompleksa jako su važni za oporavak i povratak ravnoteže jetre, mozga i živčanog sustava općenito. Chlorella sadrži dobro uravnoteženu kombinaciju nutrijenata, kao sto su proteini, esencijalne aminokiseline, klorofil, karotenoidi, vitamini i minerali. Njezinu čvrstu celuloznu stijenku ljudski organizam ne može probaviti, a upravo se na nju vežu teški metali i toksini te odstranjuju iz organizma.

Kod detoksikacije je važno spomenuti i zelenu glinu, živu tvar punu "prirodne inteligencije" koja djeluje sposobnošću razlučivanja i ima izvanrednu upijajuću moć, jer na sebe veže organske molekule, masnoće i metaboličke otpadne produkte. Istodobno otpušta oligoelemente i time poboljšava metabolizam tjelesnih stanica kad se uzima oralno. Snažan revitalizirajući učinak gline mogli bismo objasniti njezinom sposobnošću upijanja i zadržavanja sunčeva magnetizma, te njegova emitiranja tijekom primjene.

Optimalna prehrana - minimalan otpad

Biljni čajevi, zelena hrana, probavni enzimi, razni vitamini i minerali punog spektra, osim za detoksikaciju, mogu se koristiti i za održavanje optimalne tjelesne težine i ravnoteže u organizmu. Konzumirate li optimalnu hranu uz minimalno nastajanje otrovnog otpada, razina toksičnosti u vašem organizmu bit će niža, a kvaliteta života veća.

Datum objave članka: 1. 3. 2013.