Željezo - snaga ljudskog organizma

promo Hrana i zdravlje / Hranjive tvari

Svjetska zdravstvena organizacija kao najčešći deficit u organizmu navodi nedostatak željeza, a ovaj se poremećaj može javiti u bilo kojoj dobnoj i spolnoj skupini

Zašto je željezo važan mineral?

Željezo je dragocjeni mineral, prijeko potreban za rast, razvoj i dobar imunitet. Od nedostatka željeza u organizmu gotovo dvostruko više pate žene no muškarci, a s nedostatkom željeza „bori se“, prema nekim pokazateljima, čak 40 posto trudnica.

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina. Sudjeluje u transportu kisika, rastu i diobi stanica te u mnogim drugim biokemijskim procesima.

Željezo se u organizmu taloži u vrlo malim količinama, no upravo su one iznimno važne. Željezo je u krvi sastavni dio hemoglobina, takozvanog krvnog pigmenta, koji se tako naziva jer daje crvenu boju krvi. Hemoglobin koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima ili eritrocitima prenosi kisik iz pluća u krv i dalje putem krvi u sva tkiva.

U našem organizmu željezo ima još jednu važnu ulogu, a to je da sudjeluje u specifičnim procesima u stanici kojima se proizvodi energija koju naš organizam koristi za rad i aktivnost. To je ujedno i razlog zašto su neki od prvih simptoma u stanjima povećanih potreba za željezom umor i manjak energije.

Simptomi manjka željeza u organizmu

Dnevno je potrebno unijeti 150 do 200 mg elementarnog željeza, najbolje u više doza, oko sat vremena prije obroka. Pripravak željeza može se uzeti s vitaminom C radi bolje apsorpcije, u obliku tableta ili sa sokom od naranče, primjerice. Hranom unesemo oko 10 do 15 mg željeza, a iskoristimo tek 10 do 15 posto tog unosa.

Manjak željeza je u početnoj fazi latentan i bolesnici obično ne primijete znakove. Kako manjak željeza napreduje sve se više mogu primijetiti simptomi manjka koji u konačnici dovode do anemije. Simptomi bolesti mogu znatno narušiti kvalitetu života pojedinaca. Tako, primjerice, kod trudnica ne utječu samo na majku već i na plod, a kod djece se mogu javiti poremećaji u ponašanju te slabiji uspjeh u školi. 

Manjak željeza može se prepoznati po nekim simptomima kao što su:
 • opća slabost
 • malaksalost i vrtoglavica
 • bljedilo i lupanje srca
 • listanje noktiju
 • dnevni umor i pospanost.
 
Osjećate li se često iscrpljeno, to je jedan od najčešćih znakova nedostatka željeza. Premalo željeza u organizmu oduzima energiju, rezultira iscrpljenošću jer tijelo pokušava uzeti energiju gdje god može. Uz to, kratak dah za vrijeme vježbanja, ali i svakodnevnih aktivnosti poput hodanja do posla, pospremanja i penjanja po stepenicama također su znak da tijelu nedostaje željeza. Bljedilo kože, vjeđa ili noktiju također može ukazivati ​​na nisku razinu željeza u organizmu.

Najbolji prirodni lijek za povećanje željeza je prehrana

Željezo ima značajnu ulogu u razvoju djece jer je važno za razvoj njihova metabolizma i imunosnog sustava. Ako nam je prehrana siromašna namirnicama s visokim udjelom željeza, može doći do nedostatka željeza u organizmu i pojave anemije, odnosno kroničnog nedostatka željeza u organizmu.
 
Željezo se nalazi u mnogim namirnicama pa potrebni dnevni unos unosa ovog mikronutrijenta možemo osigurati i pravilnom prehranom. Njegova apsorpcija se pojačava konzumacijom odgovarajućih namirnica tako da ispražnjene zalihe željeza možemo lako nadomjestiti već malim promjenama u svakodnevici. Potrebno je unositi što više hrane bogate željezom, ali i pobrinuti se da apsorpcija željeza iz te hrane bude što veća.  

Najbolji prirodni izvori željeza u hrani su:
 • nemasno crveno meso
 • iznutrice, posebice teleća i kokošja jetrica
 • jaja i žitarice
 • orašasto voća i sjemenke: bučine sjemenke, sezam, chia sjemenke
 • voće i zeleno lisnato povrće kao što su špinat, blitva, kelj, brokula, prokulica, kupus
 • mahunarke poput graha i graška
 • riba i školjke.
 
Osim što je vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata: selen, cink, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12. Ipak, ponekad, unos željeza hranom nije dostatan pa je potrebno posegnuti za dodacima prehrani, poput Ferrosorba.

Kako Ferrosorb djeluje

Zona Vital Ferrosorb je dodatak prehrani sa živom kulturom mikroorganizma (Lactocacillus plantarum), vitaminom C, željezom i folnom kiselinom koji upravo pomaže apsorpciji željeza. Dovoljno je popiti jednu kapsulu dnevno uz glavni obrok.

Željezo doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, a folna kiselina doprinosi normalnom stvaranju krvi, a kada posegnete za Ferrosorbom, možete biti sigurni kako ste odabrali formulaciju koja je napravljena prema najnovijim trendovima, s prirodnim aktivnim sastojcima te provjerena od strane liječnika ili nutricionista.
Datum objave članka: 29. 9. 2020.
izdvojeni proizvodi