ISPREKIDANI POST: poboljšava opće zdravlje i kvalitetu života, sugerira studija

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Rezultati studije ukazuju na to da bi isprekidani post u rutini 16:8 mogao rezultirati brojnim pozitivnim zdravstvenim ishodima i smanjenjem umora

Studija je pratila sudionike koji su tijekom tromjesečnog razdoblja postili 16 sati pet dana u tjednu te je otkrila da su se višestruki pokazatelji dobrog zdravlja povećali, uz smanjenje pokazatelja iz krvi, poznatog po progresiji tumora.

Povremeni post istaknuo se kao jedna od najpopularnijih dijeta u zapadnim kulturama nakon što su neki dokazi ukazali na to da pomaže pri mršavljenju. Iako još uvijek nije usuglašeno donosi li post značajne prednosti po pitanju mršavljenja u odnosu na tipični kalorijski deficit, znanstvenici sa Sveučilišta u Mainzu željeli su proniknuti u moguće potencijalne zdravstvene dobrobiti prehrane.

Tijekom istraživanja, svi sudionici morali su se pridržavati svog uobičajenog stila života, osim promjene prehrane. Praćeno je 30 sudionika koji su se posvetili režimu 16:8. Nakon dva tjedna, četiri tjedna i po isteku razdoblja praćenja sudionici su ispunjavali upitnike, a ispitivači su procjenjivali njihov umor te uzimali uzorke krvi za analizu biomarkera.

Prema upitnicima, prosječni je sudionik doživio povećanje kvalitete života od gotovo 20 posto po svim pokazateljima, uključujući fizičko i mentalno zdravlje, fizičko funkcioniranje i bol. Nekima od njih bila su potrebna samo dva tjedna, dok je drugima bilo potrebno i do četiri tjedna za vidljivo poboljšanje.

Nakon tri mjeseca na dijeti došlo je do relativnog smanjenja mentalnog umora za oko 40 posto, iako nije bilo značajnih razlika nakon dva tjedna.

Također je došlo do značajnog smanjenja IGF-1, hormona sličnog inzulinu koji ima ulogu u rastu tumora.

Sveukupno, rezultati su pokazali da je povremeni post u ovoj rutini siguran i da bi mogao promicati dobro zdravlje, ali ostaju upozorenja. Naime, veličina uzorka bila je premalena da bi se mogli donijeti značajni zaključci o učinkovitosti povremenog posta, a i stil upitnika studije je bio takav da može dovesti do pristranosti. Međutim, studija je ipak pokazala mjerljive razlike u krvi sudionika, tako da pozitivan učinak povremenog posta vjerojatno postoji barem za sudionike studije.

Istraživači navode da ovi rezultati mogu pružiti dokaze kako post može biti dobar za smjenske radnike, pa čak i za osobe s rakom - iako bi za to bilo potrebno znatno više ispitivanja prije nego što se tako nešto preporuči. Nadaju se daljnjim ispitivanjima povremenog gladovanja kako bi utvrdili može li se ono uključiti u njegu pacijenata.

Studija je objavljena u časopisu Nutrients.


Izvor: www.iflscience.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 16. 1. 2023.
izdvojeni proizvodi