Post kao način detoksikacije

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Mirela Marić mag. nutricionizma, voditeljica Centra za regulaciju tjelesne težine

Bez obzira na to koju metodu odabrali, post donosi brojne dobrobiti za naš organizam, fizičke i psihičke, zbog čega ga s razlogom nazivaju čudotvornom terapijom. Lista tjelesnih stanja poboljšanih postom je duga i raznolika

Tradicionalna metoda čišćenja

Ubrzan, stresan tempo života, u kombinaciji sa sveprisutnim toksinima koji nas okružuju (u zraku, hrani, itd.) uvelike utječu na opće stanje organizma, stoga bi bilo poželjno s vremena na vrijeme detoksicirati ga. Najčešće se pribjegava primjeni detoksikacijske dijete, koju karakterizira:
- kratkotrajnost;
- minimalizacija unosa štetnih tvari (kemikalija);
- unos hrane bogate vitaminima, antioksidansima i drugim nutrijentima potrebnima za detoksikaciju;
- unos namirnica koje sadrže vlakna i tekućine (poput vode) koji izvlače i eliminiraju otrove povećavajući frekvenciju pražnjenja crijeva i mokrenja.

Jedna od tradicionalnih metoda čišćenja organizma (detoksa), koja se upražnjava gotovo u svim kulturama na svijetu, je post. U različitim tradicijama, različite su i vrste posta. Tako, primjerice, u nekim religijama i kulturama post zahtijeva odricanje od mesa i drugih proizvoda životinjskog podrijetla, cjelodnevno gladovanje ili suzdržavanje od određene vrste hrane u određene dane u tjednu ili tijekom godine. Za vrijeme posta iz prehrane treba izbaciti bilo koju industrijsku ili brzu hranu, a nikotin, kofein i alkohol u potpunosti zaboraviti.

Naravno, treba imati na umu da je za pravilnu eliminaciju toksina iz organizma potrebno piti dovoljno vode (preporuke nutricionista su osam do deset čaša vode na dan) te imati na umu da ih unosimo što manje. Uklanjanje otrova iz organizma, što je temeljno značenje pojma detoksikacija, može se provesti na različite načine, a koji će se odabrati, ovisi o osobnim ciljevima i mogućnostima. Najčešće se koristi nekoliko metoda posta: vodom, sokovima, kašama od svježeg voća i povrća, dijeta sa sirovom hranom i eliminacijska dijeta.

Raznolike metode, isti cilj

Post vodom

Najjednostavniji je, ali i najintenzivniji način detoksikacije. Tijekom posta uzima se samo voda, i to po mogućnosti izvorska, u količini od najmanje dvije litre dnevno. Trajanje posta ovisi o općem stanju pojedinca. Naime, iako je ova vrsta detoksikacije najbrža, ujedno je potencijalno najopasnija, jer ubrzano izlučivanje nakupljenih toksina može prouzročiti različite tegobe zbog iscrpljenosti, uz nemogućnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Stoga se ovaj post preporučuje samo kratko vrijeme.

Post sokovima

Tijekom ovoga posta dopuštena je konzumacija samo svježe pripremljenih sokova od sirovog voća i povrća te biljni čajevi i voda. Baza su sokovi od zelenog povrća. Ova vrsta posta čisti tijelo i u isto vrijeme opskrbljuje ga hranjivim tvarima. Preporučuje se detoks s biljnim sokovima provoditi ne dulje od tri dana.

Post kašama od svježeg voća i povrća

Za razliku od posta sokovima, konzumiranje kaše omogućuje nam i unos vlakana, koja daju osjećaj sitosti i pospješuju pražnjenje crijeva (stolicu). U ovom slučaju radi se o detoksikaciji srednjeg intenziteta, koja se podnosi puno lakše od prethodnih tipova posta.

Dijeta sirovom hranom

Prehrana sirovom hranom sve češće postaje stilom života brojnih ljudi koji žele poboljšati kvalitetu života. Sirove namirnice smatraju se živima i donose vitalnost i svježinu. Uz to, sadrži enzime koji pomažu rad jetre i otpuštanje otrova. Ovakva detoksikacija je postupna i najčešće nema nuspojava.

Eliminacijska dijeta

Ovaj vid detoksikacije podrazumijeva eliminaciju namirnica koje smo ocijenili potencijalno štetnima za naše zdravlje. To mogu biti prerađene i teško probavljive namirnice, mliječni proizvodi, crveno meso ili pšenica. Eliminacijska dijeta također je izvrsna priprema za post, a može biti i uvod u mršavljenje ili održavanje tijela u formi tijekom cijele godine.

PREDNOSTI POSTA
- obnavljanje crijevne flore;
- rasterećenje probavnog sustava;
- uklanjanje nadutosti i oteklina;
- čišćenje kože;
- gubitak suvišnih kilograma;
- vitalnost;
- ublažavanje bolesti i tegoba;
- jačanje imuniteta;
- jasnije misli i bolja koncentracija;
- bolje opće raspoloženje.

U svakom slučaju, koji god program detoksikacije odabrali, uvijek je važno koristiti organske namirnice, odnosno izbjegavati prerađenu hranu, šećer, sol i rafinirane namirnice, poput bijelog brašna i riže. Uz to, preporučuje se i izbjegavanje namirnica koje izazivaju kiselu reakciju u organizmu, kao što su crveno meso, povrće i voće koje sadrži škrob, pšenica i mliječni proizvodi, a alkohol, duhan i kofein treba svakako izbaciti.

Prije, za vrijeme i poslije posta

Za post se trebate pripremiti tako da nekoliko dana prije posta jedete manje obroke i lakša jela. Ako je moguće, uputno je provoditi što više vremena na svježem zraku i u prirodi te ne zaboraviti na tjelesnu aktivnost, prilagođenu trenutačnom načinu prehrane i dostupnoj razini energije. Dakle, dok postite, nemojte previše vježbati. Lagana vježba je dobra, čak se i preporučuje (primjerice hodanje), a teže vježbe ipak treba ostaviti za neko drugo vrijeme. Ne zaboravite puno se odmarati - kad god osjećate potrebu za snom, malo odspavajte.


Nemojte smetnuti s uma da detoksikacija može prouzročiti i neke neugodne nuspojave, koje se obično javljaju odmah na početku procesa, kad nakupljeni otrovi nastoje što prije izaći iz tijela. Glavobolja, mučnina, curenje iz nosa ili proljev... samo su neke od njih. No, nemojte posustati, jer su znak početka uklanjanja otrova iz tijela i ne bi trebale dugo potrajati. Spomenute tegobe ubrzo će zamijeniti blagotvorni učinci detoksikacije.

Trajanje detoksikacije ovisi o metodi koju smo odabrali i postavljenim ciljevima, ali i općem zdravstvenom stanju pojedinca. No, logično je da rigorozniji programi detoksikacije (poput posta vodom ili sokovima) traju kraće, a umjereniji dulje. Detoksikacija, osobito dugotrajnija, trebala bi se provoditi uz liječnički nadzor. A ako imate bilo kakvih zdravstvenih problema, posebno je važno posavjetovati se s liječnikom i prije poduzimanja bilo kakvih detoksikacijskih mjera kako biste izbjegli moguće neugodnosti.

Prekid posta treba biti postupan, kao i početak, tako da uobičajenu hranu polako ponovno uvodite u jelovnik. Nakon posta nemojte se vratiti starim navikama nego pokušajte jesti samo ono što je najbolje za vaš organizam.

Detoksikacija se ne preporučuje ako:

  • bolujete od dijabetesa ovisnog o inzulinu;
  • trudni ste ili dojite;
  • uzimate lijekove kod kojih je važna stabilna koncentracija krvi;
  • bolujete od bilo koje bolesti za koju bi promjena kemijske ravnoteže u organizmu mogla biti opasna;
  • bolujete od raka ili druge bolesti u naprednom stadiju i zbog toga naglo gubite na težini;
  • ste mlađi od 18 godina.

Fizičke i psihičke blagodati posta

Bez obzira na to koju metodu odabrali, post donosi brojne dobrobiti za naš organizam - i fizičke i psihičke, zbog čega ga s razlogom nazivaju čudotvornom terapijom. Lista tjelesnih stanja poboljšanih postom je duga i raznolika (alergije, artritis, probavne smetnje, kožne tegobe, srčano-žilne bolesti, astma, karcinom itd.). Naravno, dobrobiti se očituju na različite načine i razlikuju se od osobe do osobe.

Datum objave članka: 1. 3. 2017.
izdvojeni proizvodi