Uloga detoksikacije u regulaciji masnog tkiva

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Nina Ivičić dipl. ing., nutricionistica i aromaterapeutkinja

Uz to što rješava neku tegobu, detoksikacija je nužna i u prevenciji, zbog čega bi trebala postati dio svakodnevne osobne nutritivne njege

Mnogi od nas u pravilu već tijekom prvih proljetnih dana organiziraju veliko proljetno čišćenje stana ili kuće, preslagivanje ormara... Veliku pozornost pridajemo vlastitom životnom prostoru i želimo ga osloboditi od nepotrebnih i nagomilanih stvari. A naš jedini i stalni dom, vlastito tijelo, vrlo često zaboravimo očistiti.

Čišćenje organizma od suvišnih i/ili štetnih tvari (popularno nazvano detoksikacija) prečesto se smatra alatom koji nam pomaže u rješavanju nekoga zdravstvenog problema. No, valja istaknuti da je detoksikacija nužna i u prevenciji, zbog čega bi trebala biti dio naše svakodnevnice i uobičajen način osobne nutritivne njege.

Zbog modernoga, urbanog načina života, u našem tijelu stalno se gomilaju toksini. Neke unosimo neodgovarajućom prehranom, a neki se stvaraju endogeno u našem tijelu pod utjecajem stresnog načina života i pretrpana svakodnevnog rasporeda. U organizmu postoje mehanizmi izlučivanja toksina putem kože, mokraće, stolice i disanjem, no oni vrlo često ne mogu podnijeti izazove kojima ih izlažemo, posebice ako je prehrana nutritivno manjkava. Za prehranu kažemo da je nutritivno manjkava ako se temelji na jednostavnim ugljikohidratima (kruh, peciva, tjestenina od bijelog brašna, bijela riža, slatkiši), mesnim prerađevinama (paštete, hrenovke...) i industrijski intenzivno prerađenim sirovinama (gotova jela, umaci, juhe..., dakle sva "jela iz vrećice"). Ako je uz to i količina takve hrane koju svakodnevno konzumiramo prevelika, onda je u metaboličkom smislu pojačano stvaranje toksina i njihovo nagomilavanje, što pojačano opterećuje organizam.

Kad mi treba detoksikacija

Ako se pitate kako procijeniti treba li vam detoksikacija, u nastavku donosimo nekoliko simptoma koji upućuju na preopterećenost organizma toksinima: glavobolja, boležljivost (oslabljen imunitet), alergije, pomanjkanje koncentracije, nervoza, razdražljivost, anksioznost, kronični umor, nesanica ili intenzivna pospanost, problemi s kožom i/ili probavom, zadah iz usta, pojačan miris znoja...

Kako bi navedene simptome sveli na najmanju moguću mjeru i održali zdravlje na razini, savjetujemo:

  • hraniti se, kad god je moguće ili pretežito, prirodno uzgojenim voćem, povrćem te mesom i jajima dobivenim od životinja iz podnog uzgoja.
  • svaki tjedan na jelovniku imati bijelu i plavu ribu.
  • konzumirati svaki dan tri glavna i dva sporedna obroka.
  • glavni obroci neka sadrže 50 posto povrća (kuhano ili sirovo), koje je poželjno začiniti hladno prešanim biljnim uljem (maslinovo, bućino, konopljino, laneno...).
  • voće jesti kao međuobrok.
  • tijekom dana piti dvije litre tekućine (voda, biljni čajevi, limunada), a ako pijete kavu, uz svaku šalicu dodajte još dva decilitra vode.
  • u tjedni raspored uvesti jednodnevni post na povrtnim i voćnim sokovima (24 sata konzumirati samo voćne i povrtne sokove iscijeđene u sokovniku ili usitnjene u blenderu, bez dodatka šećera ili sladila), pri čemu je poželjno koristiti sirovine iz organskog uzgoja.
  • dva puta godišnje (najbolje u proljeće i u jesen) provesti detoksikaciju organizma zelenom glinom (zelena ventilirana glina za oralnu primjenu).
  • redovito kontrolirati količinu masnog tkiva u organizmu i po potrebi je korigirati.

U kontekstu čišćenja organizma svakako je potrebno napomenuti rješavanje sve aktualnijeg problema čovječanstva, a to je pretilost. Pretilost podrazumijeva prekomjernu tjelesnu masu povezanu s prekomjernim nagomilavanjem masnog tkiva u tijelu, što je velik rizik za zdravlje organizma u cjelini. To podrazumijeva izrazitu opterećenost srčanožilnoga, imunosnoga i živčanog sustava te poremećaje metaboličkih i hormonalnih procesa.

Detoksikacija je nužno povezana s gubitkom viška masnog tkiva, ponajprije zato što se toksini najviše talože upravo u masnom tkivu, iz kojeg se i najteže izlučuju. Kad želimo detoksicirati organizam, nužno je stoga riješiti se viška masnog tkiva.

Hrana u funkciji zdravlja

U znanstvenim istraživanjima s područja nutricionizma sve se češće ide u smjeru nutrigenomike, dijela nutricionističke znanosti na temelju koje se spoznaje kako određeni nutrijenti (sastavni dijelovi hrane koju konzumiramo) utječu na ekspresiju gena. Drugim riječima, kako na najbolji mogući način iskoristiti hranu i biljke u svrhu očuvanja zdravlja ili za pomoć u rješavanju određenih zdravstvenih teškoća. Uz takve spoznaje, genetsku predispoziciju za razvoj nekih bolesti možemo umanjiti ciljanom prehranom, što se već primjenjuje u prevenciji i tretiranju bolesti srca i krvnih žila, artritisa, osteoporoze, Alzheimerove bolesti, dijabetesa i različitih vrsta raka.

Jedna od najviše istraživanih tvari, povezanih s korekcijom tjelesne mase, ali i s područjem nutrigenomike, je hidroksi-limunska kiselina (HCA), osnovni sastojak suhog ekstrakta kore ploda biljke Garcinia cambogia. Znanstvene studije potvrdile su da HCA smanjuje pretvaranje ugljikohidrata u masti inhibirajući enzimske procese, točnije ATP-citrat-liazu, enzim zadužen za stvaranje masti iz ugljikohidrata. Utvrđeno je i da stimulira sagorijevanje masnog tkiva (termogenezu) te paralelno djeluje na smanjivanje potkožnog i visceralnog (koje se taloži oko unutarnjih organa) masnog tkiva. Na temelju rezultata provedenih studija, može se reći da je HCA siguran i učinkovit sastojak u dodacima prehrani koji mogu poslužiti kao pomoć u procesima redukcije suvišnoga masnog tkiva.

Zanimljive su i studije koje pokazuju da HCA pridonosi povećanju količine serotonina (neurotransmiter koji regulira funkcije, poput fine mišićne kontrakcije, regulacije temperature, apetita, osjećaja boli, ponašanja, krvnog tlaka i disanja) i snižavanju količine leptina (biomarker za gen koji utječe na regulaciju metabolizma) u serumu.

Da bi se postigao učinak gubitka suvišnih masti, u studijama se ističe važnost točnog doziranja HCA, a to je 900 mg tri puta na dan, 30 do 60 minuta prije obroka. Kod uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani važna je i bioraspoloživost djelatne tvari, što uvjetuje njezinu stvarnu količinu u serumu, odnosno u ciljnim tkivima. Kako bi postigli veću učinkovitost HCA, znanstvenici su krenuli u daljnja istraživanja i došli do spoznaje da HCA ima najbolju bioraspoloživosti kad je u formi soli. 

Kako bi vaša detoksikacija ovog proljeća bila potpuna i uspješna, svakako vodite računa o prehrani, a nije naodmet tijelo nagraditi i prirodnim i kvalitetnim dodacima prehrani. Uz to, ne zaboravite na svakodnevni boravak na svježem zraku uz puno kretanja, što će vaš život učiniti kvalitetnijim, poletnijim i ispunjenim osjećajem zdravlja.

Datum objave članka: 1. 3. 2014.