Proljetna detoksikacija uz pomoć probiotika

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Petra Vlak mag. nutr.

Ako osjećate umor, teško se koncentrirate, često imate glavobolju ili promjene raspoloženja, a probavne smetnje postale su svakodnevne, trebate razmisliti o proljetnoj detoksikaciji organizma

Proljeće je razdoblje buđenja prirode, ali i vrijeme kad naše tijelo često teško podnosi prijelaz između hladnog i toplijeg razdoblja. Kako bi olakšali taj tranzit, treba napuniti baterije i pomoći našem imunosnom sustavu da se oporavi od hladnog vremena.
Tijekom zimskih mjeseci unosili smo pretežito tešku, masnu i slatku hranu pa nas prve zrake proljetnog sunca često zateknu nespremne. Prehrana siromašna svježim voćem i povrćem te smanjena tjelesna aktivnost utječu na pojavu simptoma proljetnog umora kao što su pospanost, bezvoljnost, smanjena produktivnost te razdražljivost. Pojava prvih simptoma proljetnog umora znak je da je naš imunitet narušen, stoga je potrebno organizam pripremiti i opskrbiti vrijednim nutrijentima u procesu poznatom kao detoksikacija (engl. detox).

Što je detoksikacija?

Pojam detoksikacija često se povezuje s kratkotrajnim intervencijama koje su dizajnirane za odstranjivanje toksina iz našeg organizma, a uključuje ispijanje veće količina različitih napitaka poput vode s limunom ili soka od celera u kombinaciji s postom.

Međutim, prava istina je da naš organizam posjeduje sofisticirani sustav koji svakodnevno vodi bitku s brojnim štetnim tvarima koje opterećuju naš organizam. Glavni detoksikacijski organi su jetra, bubrezi, probavni sustav, koža i pluća. Međutim, mikrobiota, koju čine svi mikroorganizmi koji nastanjuju naš probavni sustav, danas se razmatra kao zasebni, virtualni organ, čiji je sastav različit kod svakoga od nas poput otiska prsta. Kako funkcije jetre i debelog crijeva uvelike ovise o sastavu mikrobiote, detoksikacijski mehanizmi stoga su u uskoj vezi s našom mikrobiotom. 

Odabir namirnica ključ je uspjeha

Proces detoksikacije optimizirat ćemo smanjenjem unosa alkohola i procesirane hrane te povećanjem unosa svježeg voća i povrća, fermentirane hrane i probiotika uz dovoljno tekućine.  

Zdrava prehrana, odnosno raznolika i uravnotežena prehrana bogata svježim voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, kvalitetnim izvorima proteina i obiljem tekućine otvorit će put našoj energiji i osnažiti imunosni sustav. Kako zima posustaje i naša prehrana bi trebala biti laganija, sezonska i prilagođena podneblju u kojem živimo.  

Neka se na vašem proljetnom jelovniku nađu cjelovite žitarice poput ječma, prosa ili heljde koje ćete uklopiti u laganu salatu ili šarena proljetna variva s puno povrća. Zeleno povrće pravi je vjesnik proljeća pa svježu blitvu, špinat, šparoge i mladi grašak svakako uvrstite na svakodnevni jelovnik u obliku juhe, lagane salate ili omleta.

Najpoznatije predstavnice bobičastog voća, žarko crvene jagode, stigle su na tržnice. Uz neodoljivu aromu ovih slatkih bobica, važno je naglasiti kako jagode imaju i blagotvoran učinak na naše zdravlje, stoga nema razloga da ne budu dio vaših smoothija, domaćih sladoleda i sokova.

Prehrana koja se temelji na cjelovitim žitaricama te svježem voću i povrću organizmu osigurava i prijeko potrebna prehrambena vlakna neophodna za pravilan rad probavnog sustava te optimalnu ravnotežu tzv. dobrih crijevnih bakterija koje imaju važnu ulogu u jačanju imunosnog sustava. Dakle, prehrambena vlakna i dobre bakterije čine savršen par za jačanje imuniteta. Odabirom visokovrijednih fermentiranih mliječnih proizvoda koji sadrže dobre bakterije pospješit ćete probavu i ojačati imunosni sustav. Ne zaboravite na jogurt, kefir, acidofil i kiselo mlijeko!

Kome je potrebna detoksikacija?

Proljetni umor i njegovi simptomi poput letargije i oslabljenog imuniteta pripisujemo nakupljanju štetnih tvari u organizmu. No, dovoljno je osluškivati svoje tijelo kako bismo se uvjerili da je vrijeme za detoksikaciju. Stoga ako se osjećate umorno i nakon dovoljno sati sna, teško se koncentrirate, često imate glavobolju ili promjene raspoloženja, a probavne smetnje postale su svakodnevne, trebate razmisliti o proljetnoj detoksikaciji organizma.

Dobre bakterije u službi pročišćavanja organizma

Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju svježeg povrća i voća te ribi i nisko-masnim mliječnim proizvodima. Mediteranska prehrana ujedno posjeduje i znanstveno dokazan povoljan učinak na sastav bakterija u našim crijevima, budući da obiluje vlaknima i brojnim blagotvornim biljnim spojevima poput polifenola. Ipak, najučinkovitija strategija postizanja ravnoteže crijevne mikrobiote je primjena visoko-doziranih probiotičkih pripravaka s više različitih sojeva.

Uz odgovarajuću prehranu, kvalitetan dodatak prehrani svakako može olakšati bitku sa simptomima proljetnog umora. Bio-Kult® kapsule sadrže čak 14 sojeva različitih dobrih bakterija u samo jednoj kapsuli. Inovativni višesojni pripravci rezultat su dugogodišnjih znanstvenih istraživanja, a svaki soj dobrih bakterija u potpunosti je identificiran, istražen i pomno odabran. Sadržaj kapsule Bio-Kult® može se umiješati u hranu ili piće, jer su žive kulture mikroorganizama u Bio-Kult® kapsulama otporne na želučanu kiselinu.

Zanimljivo je istaknuti kako probiotici i prebiotici sudjeluju u osnaživanju imunosnog sustava. Probiotici su poznati i kao „dobre“ bakterije koje žive u našim crijevima, a djeluju povoljno na zdravlje imunosnog sustava kao i organizma u cjelini. Brojna dosadašnja znanstvena istraživanja među ostalim upućuju na pozitivan učinak probiotika na održavanje zdrave mikrobiote probavnog sustava, antikarcinogenu aktivnost, poticanje funkcije imunosnog sustava, smanjenje razine kolesterola u krvi te regulaciju probave. Poznata je i povezanost crijeva i mozga, odnosno utjecaj crijevne mikrobiote na naše mentalno zdravlje, što može zvučati zapanjujuće, ali je neupitna istina. Stoga može se se reći da naš virtualni organ - crijevna mikrobiota - utječe i na duh i na tijelo, no osim tjelesne detoksikacije, u ovo doba svima nam je potrebna i temeljita mentalna detoksikacija.

Bio-Kult detoks program započnite proljetnom zelenom budilicom

Već mjesec dana uravnotežene mediteranske prehrane temeljene na biljnim namirnicama uz svakodnevnu primjenu probiotika može dati vidljive i osjetne rezultate. Budući da takva promjena može biti i oku i nepcu ugodna, vrlo lako može postati uobičajena rutina, a ne vremenski ograničena kura. A to je uvijek preporuka svakog dobrog nutricionista!  Jer učinci prehrane uvijek su dugoročni i kumulativni. I male promjene, poput uvođenja jutarnje „proljetne zelene budilice“ koju vam predlažemo za ovo proljeće, mogu biti značajne ako se prakticiraju redovito i dugoročno.

Recept za „proljetnu zelenu budilicu
 • sastojci za 2 osobe:
  • šaka mladog špinata
  • 1 zelena jabuke
  • 2 štapića celera
  • 1 Bio-Kult® kapsula
  • komadić đumbira
  • nekoliko oraha
  • kefir, 2 dl
  • žličica meda
  • žlica lanenih sjemenki
 • priprema: sve sastojke dodajte u blender i te usitnite. Bio-Kult® kapsulu otvorite i sadržaj umiješajte u smoothie.

Autori: Petra Vlak, mag. nutr. i nutricionistički tim Vitaminoteke

Datum objave članka: 4. 5. 2020.
promo
izdvojeni proizvodi