KANABIS: primjena u mlađim danima povezana s promjenama na srcu i krvnim žilama?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Novo istraživanje otkrilo je potencijalnu povezanost uživanja kanabisa u ranijim godinama i rizika od razvoja bolesti srca kasnije tijekom života

Dobro je poznato kako konzumacija cigareta ima štetne učinke na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Međutim, malo se zna o utjecaju pušenja kanabisa i dugoročnim učincima na srce i krvne žile. Kanabis se primjenjuje kao rekreativna supstancija, a njegova uporaba u svijetu je u porastu.
 
Novo istraživanje među prvima je proučavalo specifične rizične čimbenike kardiovaskularnih bolesti među mladim i zdravim osobama sklonima uživanju kanabisa. Znanstvenici su otkrili male, ali potencijalno važne promjene u funkciji srca i arterija, a svoja zapažanja objavili su časopisu Journal of Applied Physiology.
 
Kako bi se saznalo više o toj problematici, znanstvenici su putem vlastite studije pratili 35 ispitanika dobi od 19 do 30 godina. Od 35 ispitanika, njih 18 je redovito konzumiralo kanabis, dok je preostalih 17 spadalo u kontrolnu skupinu koja nije uživala navedenu rekreativnu supstanciju.
 
Znanstvenici su određivali stanje te pratili promjene srca i arterija koristeći ultrazvuk. Pratili su parametre poput elastičnosti i funkcije arterija te njihovu sposobnost širenja (dilatacije). U njihovim zapažanjima istaknuto je da su arterije osoba koje su redovito uživale kanabis bile manje elastične u usporedbi s kontrolnom skupinom. Također su otkrili kako je funkcija srca bila slabija među osobama koje konzumiraju kanabis u odnosu na kontrolnu skupinu.
 
Međutim, interesantno je kako znanstvenici nisu otkrili promjene u sposobnosti širenja arterija među uživateljima kanabisa u odnosu na kontrolnu skupinu, a što je redovita pojava među pušačima duhanskih proizvoda.
 
Navedeno istraživanje ističe kako male promjene u elastičnosti arterija i funkciji srca tijekom ranijih godina života može biti indikativno u razvoju kardiovaskularnih bolesti tijekom kasnijeg razdoblja života.
 
Potrebno je provesti istraživanje s većim i raznolikijim uzorkom ispitanika kako bi se odredilo jesu li navedene promjene povezane s konzumacijom kanabisa i postoji li uzročna povezanost. Također je potrebno ispitati utjecaj dugotrajne primjene kanabisa koja počinje u ranijem razdoblju života.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 21. 4. 2021.
izdvojeni proizvodi