KOGNITIVNI RAZVOJ: treba li ograničiti vrijeme provedeno uz ekrane?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Najnovije istraživanje pokazuje kako djeca koja koriste smartphone od najranije dobi imaju manju sposobnost samokontrole svog ponašanja

Ekrani predstavljaju sastavni dio naše svakodnevice. Tako odrasli tijekom dana zamjenjuju računala, smartphone, tablete i televiziju, a ponekad ih znaju i istodobno koristiti.
 
Gledajući odrasle iz svoje okoline, djeca oponašaju obrasce ponašanja, stoga ne čudi da je vrijeme koje djeca provode za ekranima u porastu. Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (Centers for Disease Control and Prevention), djeca u dobi od 8 do 10 godina prosječno provedu 6 sati dnevno za ekranom. Oni nešto stariji, u dobi od 11 do 14 godina, tijekom dana koriste uređaje i do 9 sati.
 
Najnovije istraživanje sa Sveučilišta u Kaliforniji pokazuje kako predugo vremena provedenog za ekranom može imati negativne učinke na razvoj djeteta, posebno ako se s takvom praksom krene od najranije dobi.

Ključ je u samokontroli

Analizirani su podaci 56 djece starosti od 32 do 47 mjeseci, a samo istraživanje trajalo je preko dvije i pol godine - točnije između srpnja 2016. i siječnja 2019. godine.
 
U tom razdoblju, djeca su odlazila na sastanke u trajanju od 90 minuta, tijekom kojih su istraživači procjenjivali njihovu sposobnost samokontrole. Samokontrola podrazumijeva sposobnost planiranja i kontroliranja vlastitih misli, osjećaja i ponašanja. Još prije provedena istraživanja povezala su sposobnost samokontrole s kasnijim akademskim i društvenim sposobnostima, fizičkim i mentalnim blagostanjem te prihodima.
 
U opisanom istraživanju djeca su morala ispuniti niz zadataka, među kojima su bili polagano hodanje po liniji na podu te izgradnja malog nebodera od drvenih blokova zajedno s ispitivačem. Također, proveo se test u kojem se reklo djeci da ne otvaraju poklon koji je bio ispred njih u sobi dok bi istraživač na kratko napustio sobu. Upravo taj test proveo se prvi put još u sedamdesetima, kada se pokazalo da djeca koja su strpljivija kod dobivanja nagrade imaju u prosjeku bolje rezultate u kasnijem životu.

Ekrani u najranijoj dobi mogu štetiti razvoju

Dobiveni rezultati usporedili su se s informacijama koje su dostavili roditelji o prosječnom vremenu provedenom za ekranima. Među ostalim, ispitalo se u kojoj se godini dijete prvi put susrelo s ekranom te koliko tjedno vremena provode za nekim uređajem.
 
Rezultati su pokazali kako su djeca, koja su se ranije počela koristiti televizijom, računalima, smartphoneima i tabletima, imala manju sposobnost samokontrole. Također, slične rezultate imala su i ona djeca koja su u većoj mjeri koristila mobilne uređaje (smartphone i tablete). Vrijeme provedeno za ekranom, unatoč drugačijim očekivanjima, nije pokazalo utjecaja na mogućnost samokontrole.
 
Kao rezultat svog istraživanja, znanstvenici preporučuju roditeljima da svojoj djeci predškolskog uzrasta ograniče vrijeme korištenja mobilnih uređaja.

TV i računala sigurniji?

Unatoč predviđanjima, istraživanje nije povezalo izloženost tradicionalnim uređajima, poput televizije i računala sa sposobnošću samokontrole.
 
Mogući razlog je veća zastupljenost edukativnog programa na televiziji, ali i upozorenja roditeljima da prate što njihova djeca gledaju. U prilog održavanju koncentracije također ide i činjenica da se televizija i računalo ne mogu tako lako prenositi. Mobitele i tablete moguće je nositi sa sobom i koristiti ih na bilo kojoj lokaciji, čime se povećava vjerojatnost disperzije pažnje.

Koja je uloga roditelja?

Ključna pouka ove studije roditeljima je da pokušaju odgoditi prvi susret s ekranima kod djece najranije dobi. Preporuča se i ograničavanje korištenja mobilnih uređaja, poput smartphonea i tableta, među predškolskom djecom. Vrijeme provedeno za ekranom trebalo bi se iskoristiti za korištenje edukativnog materijala i materijala za kognitivni razvoj.
 
Potrebno je naglasiti kako su ovo tek preporuke, a za jednoznačne rezultate potrebno je provesti opsežnija istraživanja koja će dodatno istražiti utjecaj vremena provedenog za ekranom na razvoj djece.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 21. 4. 2020.
izdvojeni proizvodi