Sve ženske uloge

Zdrav život / Mentalno zdravlje Jelena Vrsaljko psihoterapeut, trenerica komunikacijskih vještina

Poruke koje su žene kao djevojčice slušale od svojih roditelja i drugih važnih odraslih osoba čini ih takvima kakve jesu u ulogama koje biraju

Poruke iz djetinjstva koje nas kreiraju

Biti žena nije jednostavno. Suvremeno društvo očekuje da žena bude dobra domaćica, majka i supruga, te sposobna poslovna žena. Sa svakom ulogom žene se identificiraju različitim intenzitetom. Nekima je važnije da budu dobre domaćice pa mnogo truda ulažu u razvoj te uloge. Drugima je, pak, izuzetno važno da uspiju na poslovnom polju, osjećaju se bolje kad rade nego kad kuhaju, te više energije i truda ulažu u tu ulogu. Iako bi najbolje bilo pronaći zlatnu sredinu i ravnotežu među ulogama, to nije uvijek lako jer su uloge nerijetko međusobno potpuno suprotstavljene, što dovodi do problema.

Poruke koje su žene kao djevojčice slušale od svojih roditelja i drugih važnih odraslih osoba čine ih takvima kakve jesu u ulogama koje biraju. Od samog rođenja dobivale su verbalne i neverbalne poruke od okoline kako se ponašati, kako reagirati, dobivale su poruke o svojoj neadekvatnosti, nepotpunosti, poruke da ovise o drugima poput "pusti, nije knjiga za tebe", s naglascima na izgled ( "predivna si"). Ili se pak nimalo nije naglašavala briga o sebi niti su bili važni trenuci uživanja i opuštanja, nego samo uspjesi ili težak rad. Rezultat svega je vjerovanje žene u dobivene poruke i življenje života po tom scenariju, bez spontanosti i mogućnosti da žive svoj kapacitet i ono što doista jesu.

Žena kao domaćica i majka

Neke djevojčice, poput Irene, odgajane su u tradicionalnim obiteljima u kojima je najveća vrijednost žene da bude dobra domaćica i majka. Irena je često čula svoju majku kako govori da "žena treba biti dobra majka", te da se treba "brinuti za druge". Kad je Irena odrasla, svoj život je podredila njegujući i brinući se za sve osim za sebe. Davala je puno više nego što je primala jer se osjećala manje vrijednom u odnosu na druge članove obitelji. Irena živi iza svoje obitelji, a njezina nagrada i smisao života je uspjeh njezine obitelji, supruga i djece. Strah ju je da bude neovisna i samostalna, pa čak i kad pokuša učiniti nešto što bi sama željela, njezin suprug i djeca naljute se na nju, što je spriječi u njezinim daljnjim naporima da postigne što želi. Kad ne dobije ono što želi ili kad joj se ne pokazuje dovoljno ljubavi, Irena svjesno ili nesvjesno nastoji stvoriti osjećaj krivnje suprugu i djeci. Irena zavidi lijepim modelima iz ženskih časopisa, osjećajući se loše u odnosu na njih, te se zavrti u začaranom krugu kuhanja ukusnih jela i odlazaka na dijete. Što se gore osjeća, to se više želi prejedati. S ulaskom u menopauzu, uz zapušten izgled, počinje se osjećati depresivno i usamljeno, uz osjećaj da je nitko ne cijeni. S vremenom, suprug gubi interes za nju, a kako nije postavila odgovarajuće granice u odgoju djece, i oni je iskorištavaju.
 Da bi se ovaj tip žene ohrabrio pronaći svoj put kako bi naučila poštivati i činiti ono što želi, treba joj pružiti pažnju za ono što jest, a ne za ono što čini. Kad konačno otiđe na masažu ili na kavu s prijateljicama, treba je pohvaliti jer je to mali korak koji je učinila za sebe i kojim je stavila svoje potrebe ispred tuđih.

Ako ste se sami prepoznali u ovoj ulozi, možda je vrijeme da razmislite o tome što činite za sebe. Sjetite se kad ste zadnji put odvojili vrijeme za sebe. Ako se ne možete sjetiti, vrijeme je za promjenu kako vam se ne bi dogodilo ono što se događa brojnim ženama diljem svijeta. Naime, djeca odrastu, odsele se od kuće i počnu sa svojim životom, a majke ne znaju što dalje učiniti sa svojim. Odjednom shvate da su same sebe izgubile tijekom godina brige za druge.Za početak, pružite si iskustvo brige za sebe. Možete, primjerice, odlučiti da jedan dan u tjednu vaše potrebe budu na prvome mjestu. Ako vas netko od ukućana nešto traži, uslugu odgodite za kasnije. Primijetit ćete da se ništa "strašno" neće dogoditi. A kad se naviknete na jedan dan u tjednu, slobodno ga produljite na dva. Pritom se ne morate bojati jer vaše vrijednosti dobre, uslužne, učinkovite domaćice neće nigdje pobjeći. Vi ćete i dalje biti ista brižna osoba, s jednom značajnom razlikom - mislit ćete i na sebe.

Žena koja njeguje žensku ljepotu

Naglašavanjem ženske ljepote kako u filmovima, tako i u časopisima, reklamama te drugim proizvodima, neke djevojčice odgajane su s uvjerenjima kako je imati lijepu odjeću, cipele i nakit nešto na temelju čega će dobiti priznanje drugih. Tako je i Sanja odrasla u ženu kojoj je najvažnije da bude odjevena po zadnjem kriku mode. Ipak, stalno se osjeća jedan korak iza svih svojih uzora, medijskih ljepotica iz časopisa i filmova koje idealizira. Priznanje o izvrsnom odabiru i uglađenom stilu odijevanja Sanja dobiva od prodavača iz butika i svojih prijateljica, kojima je moda također iznimno važna. Žene poput Sanje jako se boje starenja. Kako se približava zrelijoj dobi, tako postaje sve depresivnija i tu depresiju "liječi" različitim sredstvima za smirenje i alkoholom.


Budući da je Sanja svu svoju energiju uložila u izgled, a njezine temeljne potrebe nisu zadovoljene, okolina treba isticati uspjehe koje je postigla neovisno o izgledu. Treba joj davati pažnju za ono što je i kakva je, a ne zbog izgleda. I, naposljetku, treba isticati njezine talente i sposobnosti, jer će tek tada dobiti poruku da uloga Barbie nije jedino što može biti.

Svima vama koje ste se prepoznale u ovoj ulozi i ispod svih gornjih slojeva osjećate nesigurnost, najprije ćemo iskazati divljenje zbog toga kako izgledate, a onda i zbog toga što jeste. Investiranje u izgled vaša je vrijednost, a lijepo izgledati zahtijeva niz vještina koje vama očito ne nedostaju.

o, vi ste puno više od toga. Naše tijelo ima rok trajanja i podliježe promjeni, te je zbog toga dobro da pronađete i druge vrijednosti. Za početak, možete napraviti popis stvari u kojima ste dobre i u kojima ste uspjele. Slobodno navedite i uspjehe na dnevnoj bazi. Ljudi često zaborave na uspjehe, zato vas molimo da zapišete sve što vam padne na pamet. Već samim pogledom na popis bit će vam jasno da imate mnogo skrivenih vještina i talenata. Slobodno izoštrite neke od njih.

Sposobna i talentirana žena koja nije ostvarila svoje potencijale

Žena odgajana u tradicionalnoj obitelji, talentirana, ali uz poruke "budi uslužna" i "nemoj uzimati zasluge", "da si barem dečko", udala se za muškarca koji je nerijetko manje talentiran od nje, no uz pravila seksističkog društva, postigao je velik poslovni uspjeh. Budući da nije muško, Mirela odustaje od školovanja i karijere te svoj talent i energiju ulaže u supruga. Nije se ostvarila kao majka. Ulaže mnogo u svoj izgled i elegantnost, odlična je domaćica i menadžerica. Podržavajući supruga, priznaje mu i zasluge koje su zapravo njezine jer uživa u njegovu sjaju i pohvalama. Mnogo joj je lakše investirati u supruga nego suočiti se s etiketom "žena od karijere".Da bi Mirela izašla iz ove uloge, okolina joj mora pružiti pažnju zbog onoga što ona jest, a ne onoga što je postigao njezin suprug. Uz to, potrebno ju je potaknuti da osvijesti svoje talente i poticati je da ih ostvari.

Jeste li i vi sposobna i talentirana žena koja nikad nije ostvarila svoje potencijale, nego je, naprotiv, od mnogih snova odustala? Osvrnuvši se na odnos s partnerom, primjećujete da silnu količinu energije investirate u njega? Idete s njim na poslovne večere i blistate na njima? Razgovarate s njim o njegovim problemima na poslu i nudite mu rješenja? Odustali ste od svojih satova plesa jer to nema smisla, a ionako mu pomažete dovršiti knjigu? Stalno gurate partnera ispred sebe, i da ne nabrajamo dalje,

Vrijeme je za promjenu. Smijete ostvariti svoje potencijale. Imate pravo katkad staviti i sebe na prvo mjesto. Pretvarajte se kao da je to tako. Na trenutak zaboravite svoju realnost i maštajte. Najprije budite sanjar. Bacajte na papir sve ideje o tome čime biste se htjeli baviti. Zatim odaberite jednu ideju i napravite plan. Ponavljamo, zaboravite na svoju realnost. Radite plan kao da je moguć i istinit. Poslije razmislite što ćete s njim. Staviti ga u ladicu ili...

Žena koja nikad ne odraste

Ivini roditelji sve su činili umjesto nje jer su smatrali da su djevojčice bespomoćne. Govorili su joj da "ne misli" jer će to oni učiniti umjesto nje. Podržavali su njezino djetinjasto ponašanje, dajući tako neverbalnu poruku "nemoj odrasti". Čineći to, učinili su je nesposobnom, potpuno ovisnom o njima i pod njihovom kontrolom. Iako se Iva odupirala ovisnosti i tražila put k samostalnosti, na kraju je ipak odustala zaključujući da su oni ipak u pravu, da je ona stvarno bespomoćna. S 24 godine udaje se za znatno starijeg muškarca koji se postavio prema njoj kao da joj je tata koji će je spasiti. Kad pokaže svoje sposobnosti, ponajviše da može biti samostalna, tada se osjeća kao da to nije u redu, jer kako može biti samostalna i bespomoćna istodobno? Umjesto toga, Iva se požali drugima i tada oni sve učine umjesto nje. Provodi jako puno vremena prigovarajući i kritizirajući kako je sve grozno, nastojeći pritom navesti druge da to poprave. Kad ne uspije na taj način dobiti ono što želi, poseže za manipulacijom.

Da bi Iva izašla iz začaranog kruga, treba pohvaliti svako njezino zrelo i odraslo ponašanje, te inicijativu za preuzimanjem odgovornosti.

Sjetite se svojih dijaloga u posljednje vrijeme. Ako se možete sjetiti dijaloga u kojem se vi žalite, a netko vam nudi rješenja koja ništa ne mijenjaju, velika je vjerojatnost da ste zakopali vlastite potencijale negdje duboko u sebi, te si svakodnevno potvrđujete da nemate znanja, snage i vještina izvući se iz neželjene situacije. Ako ste gledali Shreka, možda ćete se sjetiti scene u kojoj junakinje bajki zajedno s Fionom završavaju u tamnici. Fiona entuzijastično viče: "Moramo nešto učiniti", a one entuzijastično zauzmu ležeću poziciju i čekaju. Fiona ljutito viče: "Pa što to radite", a one i dalje entuzijastično odgovaraju: "Pa čekamo da nas spase". Zaista trebate nekoga da vas spasi? Imamo mali zadatak za vas. Svaki put kad iskrsne neki problem, počnite ga rješavati na način da uzmete komad papira i napišete što je problem. Dok zapisujete, zamislite da s vama oko stola sjedi 50 stručnjaka iz područja koje vas muči. Vi kao zapisničar zapisujte sva moguća rješenja situacije koja vam oni daju.

Žena kao žrtva svoga tijela

Tanja je postala opterećena vlastitim izgledom u nižim razredima osnovne škole. Mama, puna razumijevanja, kupila joj je vagu za jedan rođendan. Tanja se tome jako obradovala i od tog dana gotovo svakodnevno stane na vagu. Probala je svaku dijetu, od UN dijete do Montignaca. Nema one koju nije probala, a sve s ciljem da se konačno osjeća OK u svom tijelu. Vjerovala je da, ako ne smršavi, neće naći svog "princa". U djetinjstvu je stekla loše prehrambene navike, jela je previše ugljikohidrata u kojima je uživala zajedno s majkom. "Sve se može baciti, ali slatko ne", česta je rečenica njezine majke. Otac joj je poručivao da je sramota bacati hranu jer postoje "gladna djeca Afrike i da zbog toga mora pojesti sve što joj je na tanjuru" (količinu hrane nije mogla sama birati). Hranu je dobivala kao nagradu za "dobro" ponašanje, kad se loše osjećala i u mnogim drugim situacijama. Tanji je bilo teško suprotstavljati se roditeljima i u drugim situacijama, pa umjesto da je naučila izraziti ljutnju i reći "ne", sve je počela doslovno gutati. Kroz debljinu je počela osjećati stabilnost i svojevrsnu čvrstoću. Zbog problema s izražavanjem ljutnje i odbijanja, njezina debljina to čini umjesto nje, te joj pomaže odbiti muškarce kojima bi se željela svidjeti. I tako se Tanja vrti u začaranom krugu, u kojem joj debljina služi kao prigodna izlika za nepostizanje životnih ciljeva, žudeći za komplimentima na račun svog izgleda dok joj je istodobno vrhunac spontanosti pitanje što će i kada jesti. Osjeća se žrtvom svoga tijela, nedostatka samokontrole i tuđih mišljenja o njezinu izgledu. Zbog dugotrajne zabrinutosti težinom, zbog neostvarenosti na ljubavnom polju, završava sa srčanim tegobama.Tanja bi trebala naučiti prihvatiti svoje tijelo, osjećati se dobro u njemu i tek potom odlučiti što će učiniti s težinom. Uz to, treba je podržati svaki put kad se suprotstavi i kaže "ne" ili, pak, izrazi ljutnju, te se tako pobrine za sebe. Uz to, Tanja treba naučiti kako se njegovati, kako uživati u, primjerice, masaži, mirisnim kupkama, šetnjama i u sličnim opuštajućim trenucima.

Imate problema s kilogramima i ne volite svoje tijelo? U današnje vrijeme propagiranja ultra-mršavica koje poput vješalica nose vrhunske kreacije, teško je ne potpasti pod utjecaj i othrvati se pritisku: "To je lijepo". No, sjetimo se vrhunskih ljepotica nekoga drugog doba, poput Sofije Loren ili Ave Gardner. Široki bokovi itekako mogu biti ženstveni. Pogledajte se u ogledalo tuđim očima i tek kad prihvatite ono što vidite, donesite odluku hoćete li mršavjeti ili ne.

Izlazak iz začaranog kruga ženskih uloga

U ovom članku opisali smo samo neke uloge koje žene "igraju". Postoje i one u kojima žene glavu gube trčeći za karijerom i zanemarujući privatni život, majčinstvo i sve ono što nije vezano uz uspon u karijeri.

Živjeti u ulogama koje smo naučili od djetinjstva pruža osjećaj sigurnosti i poznatosti. Unatoč tome što neodgovarajućim reakcijama dobivamo pažnju, kao što to Iva traži plačem ili Tanja prejedanjem, znamo točno što trebamo učiniti da bismo dobili ono što želimo u tom trenutku. Izaći iz začaranog kruga nije jednostavno. Potrebni su čvrsta odluka i snažna volja za to. Ipak, kad se jednom skrene s dobro utabanog puta i krene novim nepoznatim krajolicima, osjećaj nesigurnosti zasjene osjećaje ispunjenosti, spontanosti, autonomnosti. Zbog tih nevjerojatnih osjećaja koji osobu pune životnom energijom i zadovoljstvom, isplati se riskirati.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 10. 2020.
izdvojeni proizvodi