KORONAVIRUS: istraživanja u tijeku, novo cjepivo očekujemo početkom 2021.

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson u suradnji s agencijom američke vlade Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) namjenjuje više od milijardu američkih dolara za istraživanje i razvoj cjepiva protiv novog koronavirusa

Dana 30. ožujka 2020. godine farmaceutska tvrtka Johnson & Johnson objavila je podatak kako je, među brojnim opcijama, na kojima se radi još od početka siječnja 2020. godine, izabrano najbolje cjepivo-kandidat protiv COVID-19.
 
S istraživanjem potencijalnih cjepiva krenulo se u siječnju 2020. godine, neposredno nakon što je bio poznat genom novog koronavirusa. Zahvaljujući suradnji brojnih znanstvenika, testirana su potencijalna cjepiva kako bi se odredila ona koja najviše „obećavaju“ u izazivanju odgovora imunosnog sustava u pretkliničkim istraživanjima, a samim time i u učinkovitosti.
 
Prema trenutačnim predviđanjima, prva faza testiranja cjepiva-kandidata na ljudima trebala bi krenuti do rujna 2020. godine, nakon čega bi se prve serije za hitnu uporabu trebale očekivati početkom 2021. godine.
 
Napomenuto je kako ovo predstavlja tješnje partnerstvo između kompanije i vladine agencije Biomedical Advanced Research and Development Authority, a cilj ovakve suradnje je osigurati globalnu opskrbu s više od jedne milijarde doza cjepiva.
 
Kompanija Johnson & Johnson zajedno s vladinom agencijom Biomedical Advanced Research and Development Authority investirala je više od milijardu američkih dolara za istraživanje, razvoj i kliničko testiranje novog cjepiva protiv COVID-19.
 
S jedne strane Johnson & Johnson nudi svoje raspodjeljive resurse i potvrđenu platformu izrade cjepiva, uključujući ljudstvo i globalnu infrastrukturu, dok je BARDA osigurala dodatno financiranje s ciljem širenja njihovih ispitivanja o potencijalnim terapijama protiv novog koronavirusa.
 
Kompanija se obvezala na postavljanje cjenovno prihvatljivog cjepiva na tržište za hitnu uporabu u borbi protiv pandemije koronavirusa, i to bez cilja ostvarivanja profita.
 

Prilikom postavljanja bilo kojeg lijeka na tržište (tako i cjepiva), u početnoj fazi postoje brojni kandidati među kojima se bira najbolji lijek-kandidat, koji se dalje podvrgava daljnjim ispitivanjima sigurnosti i učinkovitosti. Primjera radi, tipičan razvoj cjepiva uključuje cijeli niz koraka u istraživanju, a obično traje od pet do sedam godina. Tek tada se kreće s ispitivanjima odabranog cjepiva-kandidata.

Datum objave članka: 31. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi