KORONAVIRUS: FDA hitno odobrila test za bržu dijagnostiku

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Odobrenjem za hitnu uporabu (engl. Emergency Use Authorization, EUA) američka Agencija za hranu i lijekove (Food and Drug Administration, FDA) odobrila je test za SARS-CoV-2 naziva Xpert Xpress kalifornijske tvrtke Cepheid

Ovo je prvi test za koronavirus za koji je potreban minimalan kontakt s pacijentom, a čiji se rezultati dobivaju unutar 45 minuta. Upravo brzina dobivanja rezultata daje prednost ovom testu u odnosu na tradicionalne, čije rezultate je potrebno čekati i do nekoliko dana. Prema trenutačnim saznanjima, test bi se trebao naći na američkom tržištu do 30. ožujka.
 
Također, ovakav test, koji se može provoditi i u lokalnim zdravstvenim ustanovama, bit će daleko pristupačniji Amerikancima kojima je potreban.
 
Priprema uzorka za spomenuti Xpert Xpress SARS-CoV-2 test zahtijeva manje od minute, a nije potrebna dodatna poduka djelatnika koji će koristiti taj test.
 
Test se temelji na ispitivanju prisutnosti nukleinske kiseline virusa SARS-CoV-2 bilo u brisu grla ili sekretu dobivenom ispiranjem nosa, odnosno aspiriranjem nosa kod pojedinaca za koje se sumnja na bolest COVID-19.
 
Zahvaljujući ovom testu bolnice i prva pomoć moći će vrlo brzo dobiti rezultate testiranja, bez potrebe za čekanjem da se uzorci pošalju i analiziraju u najbližem laboratoriju.
 
Treba napomenuti da test nije prošao potpunu kliničku validaciju, stoga informacija o prisutnosti SARS-CoV-2 RNA može poslužiti samo kao pomoć u postavljanju dijagnoze.

Izvor: www.drugs.com

Datum objave članka: 26. 3. 2020.
izdvojeni proizvodi