KORONAVIRUS: trudnice i infekcija

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Kako se bude povećavao broj oboljelih od COVID-19 i kako se virus SARS-CoV-2 bude dalje širio, bit će ugrožen sve veći broj trudnica, a kod nekih će se razviti i sama bolest

Iako još uvijek nema mnogo podataka na temelju kojih bi se ekskluzivno moglo zaključiti jesu li infekcija novim koronavirusom i trudnoća ikako povezani, najnovija studija, objavljena 2. travnja 2020. godine u časopisu Fetal and Pediatric Pathology bavi se pitanjem prijenosa infekcije s majke na novorođenče. U studiji su korištene informacije o 31 inficiranoj trudnici novim SARS-CoV-2.
 
Prema trenutačno dostupnim podacima, još uvijek nije zabilježeno prisustvo virusa u majčinu mlijeku, no postoji mogućnost prijenosa infekcije putem kapljica sline tijekom dojenja. To je razlog zašto je potrebno poduzeti preventivne mjere kod COVID-19 pozitivnih majki.
 
Također, istraživala se prisutnost nukleinske kiseline virusa u placenti i brisu novorođenčeta COVID-19 pozitivne majke, a rezultati su bili negativni. To je i razlog zašto još uvijek ne postoji dokaz za mogućnost intrauterine transmisije, to jest prijenosa infekcije novog koronavirusa putem maternice.

Majke inficirane novim koronavirusom imaju veći rizik od razvoja ozbiljnijih respiratnornih komplikacija, stoga se kod trudnica i majki provode dodatne mjere opreza, posebice tijekom razdoblja dojenja.

Izvor: Karimi-Zarchi M et al. Vertical Transmission of Coronavirus Disease 19 (COVID-19) from Infected Pregnant Mothers to Neonates: A Review. Fetal Pediatr Pathol, 2020, 2, 1-5.

Datum objave članka: 8. 4. 2020.
izdvojeni proizvodi