MAPIRANJE ENDOMETRIOZE: stvara se golemi stanični atlas

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Istraživači Medicinskog centra Cedars-Sinai proizveli su podatke iz 400.000 stanica pacijentica oboljelih od endometrioze kako bi bolje razumjeli bolest

Istraživači Medicinskog centra Cedars-Sinai stvorili su jedinstven i detaljan molekularni profil endometrioze kako bi pomogli u poboljšanju terapijskih mogućnosti za milijune žena koje pate od te bolesti.

Rezultati njihove studije objavljeni su 9. siječnja 2023. u časopisu Nature Genetics.

Endometrioza je nedovoljno proučena

"Endometrioza je nedovoljno proučena bolest djelomično zbog ograničenih staničnih podataka koji su spriječili razvoj učinkovitih tretmana. U ovoj studiji primijenili smo novu tehnologiju nazvanu jednostanična genomika, koja nam je omogućila da profiliramo mnogo različitih vrsta stanica koje doprinose razvoju bolesti", rekla je starija autorica studije dr. sc. Kate Lawrenson, izvanredna profesorica na Odjelu za ginekologiju i porodništvo u Medicinskom centru Cedars-Sinai i Zavodu za biomedicinske znanosti.

Endometrioza je stanje u kojem se stanice sluznice maternice (endometrij), ili one slične sluznici maternice, nalaze kako rastu na pogrešnom mjestu, najčešće na jajnicima, jajovodima i u trbušnoj šupljini. Bolest pogađa oko 10 posto žena, obično tijekom reproduktivne dobi. Bolesnice s ovim poremećajem mogu doživjeti kroničnu bol, neplodnost, glavobolje i umor te disfunkciju crijeva i mokraćnog mjehura. Trenutačno postoji nekoliko dobrih mogućnosti liječenja za žene s dijagnozom endometrioze.

Nova baza podataka staničnih razlika kod endometrioze

Lawrenson i njezini suistraživači uspjeli su profilirati endometriozu korištenjem najsuvremenijih metoda koje su im omogućile da prikupe veliku količinu podataka iz 400.000 stanica samo 21 pacijentice, od kojih su neke imale ginekološki poremećaj, a druge nisu imale nikakvih simptoma.

"Generirali smo stanični atlas endometrioze nakon analize gotovo 400.000 pojedinačnih stanica ovih pacijentica. Uspjeli smo identificirati molekularne razlike između glavnih podtipova endometrioze, uključujući peritonealnu bolest (lokalizacija u trbušnoj šupljini) i endometriom jajnika", rekla je Lawrenson.

Istražitelji očekuju da će ova ključna nova baza podataka dovesti do poboljšane skrbi.

"Identificiranje staničnih razlika na tako detaljnoj razini trebalo bi nam omogućiti bolje razumijevanje podrijetla bolesti, njezina prirodnog napredovanja i potencijalnih terapijskih ciljeva. Trenutačno smo ograničeni na hormonsku terapiju i kirurško odstranjenje, s promjenjivim uspjehom i čestim ponavljanjem bolesti," rekao je prof. Matthew Siedhoff, potpredsjednik ginekologije u Medicinskom centru Cedars-Sinai i koautor studije.
 

Bolje razumijevanje endometrioze i razvoj novih lijekova

Endometrioza je povezana s blago povišenim rizikom za razvoj određenih vrsta raka. 

"Bolest može putovati cijelim tijelom, pa se na mnoge načine ponaša kao rak. Ali zašto se endometrioza ponaša kao rak, a rijetko postaje rak? Nova generacija projekata sekvenciranja (metode kojom je moguće utvrditi redoslijed pojedinih gradivnih elemenata u velikoj molekuli) velikih razmjera bila je nevjerojatno korisna u razumijevanju kako rak djeluje i u dizajniranju ciljanih terapeutika. Očekujemo da se isto može učiniti za endometriozu," rekla je Lawrenson, koja je ujedno i suvoditeljica 'Programa za istraživanje raka kod žena' pri Cedars-Sinai Cancer.

Istraživači na Cedars-Sinai već su počeli koristiti novi stanični atlas endometrioze za testiranje terapijskih ciljeva na mišjem modelu bolesti.

"Ovaj izvor sada mogu koristiti istraživači diljem svijeta za proučavanje specifičnih tipova stanica za koje su specijalizirani, što će, nadamo se, dovesti do učinkovitijeg i djelotvornijeg dijagnosticiranja i liječenja pacijentica s endometriozom. To je doista promjena", rekla je Lawrenson.


Izvor: www.sciencedaily.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 23. 2. 2023.
izdvojeni proizvodi