MUŠKATNI ORAŠČIĆ: može li vas „napušiti“?

Stručne zanimljivosti

Muškatni oraščić je svima dobro poznat kućni začin, ali on ima i manje poznat učinak ako se konzumira u velikim količinama - može biti opasan halucinogen

Muškatni oraščić prvenstveno je začin

Muškatni oraščić može se naći u mnogim kuhinjskim ormarićima diljem svijeta i u raznim kombinacijama - od dodavanja malo tople slatkoće pečenim proizvodima do začinjanja mesa, kobasica ili umaka. 

Stoljećima je muškatni oraščić bio visoko cijenjen diljem Europe i Bliskog istoka. Nije bio tražen samo zbog svog okusa, već i zbog niza medicinskih svojstava za koja se smatralo da ih ima. Sama ta potražnja učinila ga je skupim, ali njegova cijena bila je još viša jer ga je bilo teško nabaviti. Sve do 19. stoljeća, drveće koje je davalo začin, stablo Myristica fragrans, raslo je samo na jednom mjestu - na otočju Maluka u Indoneziji. Danas se začin može pronaći u većini lokalnih supermarketa i malo nas ima razloga razmišljati o njegovoj dužoj povijesti.

Međutim, muškatni oraščić ima još jedno svojstvo koje rijetko uzimamo u obzir, a na koje je pozornost javnosti privukao trend TikTok-a 2020., "#nutmegchallenge". Naime, ovaj kućni začin ima manje poznat učinak ako se konzumira u velikim količinama - može biti opasan halucinogen.

Psihotropni učinak muškatnog oraščića

Muškatni oraščić sadrži spoj zvan miristicin, koji se prirodno pojavljuje i u drugim začinima i biljkama poput peršina i kopra, ali najviše ga ima u sjemenkama muškatnog oraščića.

U divljini, miristicin služi kao prirodni insekticid i akaricid (otrovno sredstvo za grinje i krpelje), ali u ljudskom tijelu može djelovati na sličan način kao meskalin (psihotropna tvar). To je zato što se razgrađuje u spojeve koji utječu na središnji živčani sustav pojačavanjem sinteze neurotransmitera norepinefrina, hormona koji ubrzava rad srca i krvni tlak.

Ako se konzumira u dovoljno velikim količinama, ovaj oblik trovanja muškatnim oraščićem može izazvati halucinacije, mučninu, zbunjenost i vrtoglavicu. Može dovesti i do mnogo ozbiljnijih komplikacija.

Trovanje miristicinom

Da budemo jasni, trovanje miristicinom nije novo otkriće. Ljudi su svjesni toksičnih učinaka muškatnog oraščića još od 16. stoljeća, no to nije nešto o čemu se često govori.

Nekada davno, priča se, križari su jeli sjemenke muškatnog oraščića u pokušaju da se napuše dok su putovali na velike udaljenosti - to je trebalo prevladati dosadu dugih marševa i popratne bolove u stopalima. Čak je vjerojatno da je muškatni oraščić odgovoran za manje pouzdana predviđanja Nostradamusa u 16. stoljeću.

Također je vrijedno naglasiti da trebate uzeti prilično malo muškatnog oraščića da biste osjetili učinke, međutim, uobičajena količina koja se nalazi u hrani neće do toga dovesti. Općenito govoreći, morate pojesti oko 5 grama muškatnog oraščića (oko dvije žličice) prije nego što psihotropni učinci počnu djelovati. Ali djelovat će i bilo bi pogrešno isprobati ga.

Trovanje miristicinom dolazi s prilično jakim mamurlukom zbog kojeg ćete se dva ili više dana osjećati prilično loše, a može uzrokovati i napadaje i lupanje srca. Nažalost, spoj također može uzrokovati komu, pa čak i smrt (osobito ako se koristi u kombinaciji s drugim lijekovima).

Jedina razlika između konzumiranja, pušenja ili udisanja je brzina kojom se manifestiraju psihotropni učinci. Gutanje je najsporiji način, što ga čini nešto manje opasnim od alternativa. Stoga se može činiti kao jeftin i jednostavan način da se brzo „napušite“, ali jasno je da potencijalni rizici povezani s trovanjem muškatnim oraščićem daleko nadmašuju psihoaktivne učinke koje ono može proizvesti.

Postoje daleko lakši i sigurniji načini da se oduševite - muškatni oraščić ipak ostavite za kolače i kobasice.


Izvor. www.iflscience.com
Izvor fotografije: Shutterstock


 

Datum objave članka: 3. 10. 2023.