OTKRIĆE: paraliziranim miševima vraćena sposobnost kretanja

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Prvi put u povijesti znanstvenici su uspjeli vratiti sposobnost kretanja kod miševa s potpunim gubitkom funkcije kralježnične moždine

Novo otkriće se temelji na razvoju signalnog proteina koji se zove hiper-interleukin-6 (hIL-6). Svoj rad i metode su opisali u časopisu Nature Communications - koristili su se genskom terapijom kako bi stimulirali životinjske živčane stanice na proizvodnju proteina, što je dovelo do ponovnog razvoja oštećenih živčanih stanica u samo nekoliko tjedana.
 
Trenutačno ne postoji učinkovita terapija koja bi uspjela obnoviti oštećena živčana vlakna u kralježničnoj moždini. Ljudi, čija su ta živčana vlakna oštećena, pate od teških posljedica, a nerijetko su i doživotno paralizirani.
 
Međutim, tim znanstvenika nedavno je uspio dokazati kako hIL-6 utječe na živčane stanice na način da potiče njihovu obnovu. Spomenuta molekula je po svojoj strukturi protein, a spada u skupinu citokina. U prirodnim uvjetima ne proizvodi se u živčanim stanicama, no zahvaljujući genetičkom inženjerstvu moguće je stvoriti stanice koje proizvode hIL-6.
 
Kako bi se odredila učinkovitost hIL-6 u obnavljanju oštećenih aksona kralježnične moždine, skupina znanstvenika injektirala je virus u mozak ozlijeđenih miševa. Taj virus je sadržavao genetički kod potreban za proizvodnju hIL-6. Virus su injektirali direktno u mišje kortikalne motoneurone, koji su lako dostupni i komuniciraju s ostalim daleko nedostupnijim dijelovima središnjeg živčanog sustava. Ti dijelovi neophodni su za važne funkcije poput hodanja.
 
Najbitnije je spomenuti da su kortikalni motoneuroni povezani aksonima s rafe jezgrama, koje se nalaze unutar moždanog debla i najbitniji su proizvođači neurotransmitera serotonina. Serotonin ima središnju ulogu u obnovi lokomotornih funkcija kod oštećenja kralježnične moždine. No, sama pozicija rafe jezgara onemogućava direktan pristup za dostavu terapije.
 
Nakon dobivanja injekcije, genetički promijenjeni motoneuroni su počeli proizvoditi hIL-6 koji se zatim transportirao do rafe jezgara, što je rezultiralo obnovom oštećenih aksona u različitim dijelovima mozga. Rezultat je bio taj da su miševi koji su primili injekciju dobili mogućnost kretanja nakon dva do tri tjedna. Obnova lokomotornog sustava ponovno je zaustavljena kad su znanstvenici unijeli toksin koji je specifično napadao serotoninergička vlakna. Upravo to je dokaz važnosti neurona u jezgrama rafe za obnavljanje sposobnosti kretanja.
 
Temeljem ovih otkrića, možda će se uskoro otvoriti mogućnost sličnih genskih terapija pomoću kojih bi se izliječila oštećenja kralježnične moždine paraliziranih ljudi.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 20. 1. 2021.
izdvojeni proizvodi