PUŽEVA SLUZ I ZLATO: supermoći u borbi protiv sunčevih zraka?

Stručne zanimljivosti Katarina Kujundžić

Dva naoko nespojiva materijala - puževa sluz i zlato - tajna su kvalitetnijih krema za zaštitu od sunca

Puževa sluz provlači se kroz kozmetičke proizvode tisućljećima, dok zlatne nanočestice daju novo ruho proizvodima za ljepotu i njegu. Osim što su puževa sluz i zlato savršen par za kozmetičke proizvode, omogućuju kvalitetniju njegu za našu kožu i zaštitu za okoliš.

Kreme za zaštitu od sunca često sadrže sitne čestice koje reflektiraju sunčevu svjetlost - obično komadiće metala cinka ili titana. No, čini se da bi nanočestice zlata mogle bolje djelovati zbog svoje visoke refleksivnosti i niske toksičnosti. Da bi napravili takve nanočestice, talijanski istraživači su upotrijebili puževu sluz za spajanje atoma zlata. Sluz je učinila proces ekološki prihvatljivim, a mogla bi omogućiti i dulji rok uporabe proizvoda za osobnu njegu. Istraživači se nadaju da će se njihove sluzave zlatne mrlje jednog dana koristiti u kremama za zaštitu od sunca i drugoj kozmetici. Ovi inovativni proizvodi mogu biti ne samo izvrsni za našu kožu, već i sigurniji za naš planet.
 

Puževa sluz mijenja zlato iz jednog oblika u drugi na ekološki prihvatljiv način

Puževa sluz vjerojatno zvuči kao posljednja stvar koju biste željeli mazati po licu. No, njega kože na bazi puževa daleko je od nečeg novog, jer uporaba puževa u kozmetici seže duboko u povijest, a koristili su ih i stari Rimljani. Danas neke toplice nude "njegu lica puževima" gdje živi puževi pužu po licu, a ljepljivi tragovi koje ostavljaju hidratiziraju kožu, i čini se da mogu posvijetliti staračke pjege.

Istraživači iz Barija u Italiji su u svom novom istraživanju koristili sluz iz smeđeg vrtnog puža (Helix aspersa). Dobili su je tako da su puževe stavili u posebnu komoru ispunjenu ozonom što je potaknulo puževe da ispuštaju sluz. "Ali na blag način, ne na način koji šteti puževima", dodaje Pinalysa Cosma, kemičarka Sveučilišta u Bariju Aldo Moro.
Njezin tim je pomiješao dobivenu sluz s atomima zlata otopljenim u vodi nakon čega su shvatili da je puževa sluz promijenila atome zlata iz oblika Au3+ topljivog u vodi u netopljiv oblik Au0.

"Glavna komponenta puževe sluzi - protein - redukcijsko je sredstvo", objašnjava Vito Rizzi, jedan od kemičara u timu na istom sveučilištu. Redukcijsko sredstvo, objašnjava on, predaje elektrone ionima. Kada protein puževe sluzi daje elektrone obliku Au3+, zlato više nije ion i pretvara se u Au0, kaže Cosma, što je "metalni oblik zlata". Za razliku od Au3+, ovaj oblik se ne otapa u vodi, tako da se pojedinačni atomi ovog zlata sada skupljaju u nanočestice.

Tvrtke često proizvode nanočestice zlata s kemikalijama koje "nisu ekološki prihvatljive", napominje Rizzi. Te kemikalije mogu ispuštati onečišćujuće tvari u okoliš. Međutim, s puževom sluzi ne dolazi do onečišćavanja okoliša (i druge prirodne tvari, kao što su ekstrakti biljaka ili gljiva, također se koriste kao "zeleniji" način za proizvodnju nanočestica).

Puževa sluz povećava sposobnost zlata u zaštiti od sunca

Čestice zlata reflektiraju sunčevu svjetlost poput nanozrcala, ali to rade i drugi metali. Razlika među njima je u tome što zlati reflektira više svjetla od reflektirajućih sastojaka koji se trenutačno koriste u kremama za zaštitu od sunca. Čini se da i sama puževa sluz povećava sposobnost zlata u zaštiti od sunca. Razlog vjerojatno leži u sposobnosti sluzi da apsorbira nešto svjetla u isto vrijeme dok zlato reflektira svjetlost. Mnoge kreme za zaštitu od sunca rade oboje.

Cosmin tim otopio je svoje nanozlato u vodi, a zatim izmjerio koliko je svjetla apsorbirala mješavina. U usporedbi s običnim nanočesticama zlata, čestice zlata s puževom sluzi upijale su više svjetlosti. Taj podatak je važan, jer to znači da bi dodavanje zlata obloženog sa sluzi moglo pojačati zaštitnu komponentu kreme za zaštitu od sunca čak i više od običnih zlatnih čestica, što bi joj ujedno dalo i viši SPF faktor  zaštite (SPF- sun protection factor).

Puževa sluz nudi još jednu korist - povećava sposobnost nanočestica zlata da uklone štetne kisikove radikale poznate kao oksidansi. Mnoge fiziološke kemijske reakcije u tijelu proizvode ove radikale, no problem se javlja ako se stvara previše radikala. Jedno od njihovih štetnih djelovanja je uništavanje dijelova stanica ili cijelih stanica. Radikali kisika također mogu reagirati i razgraditi sastojke kreme za zaštitu od sunca, zbog čega kozmetičke tvrtke dodaju antioksidativne tvari u kreme kako bi smanjile djelovanje štetnih radikala. Talijanska studija navodi da nanočestice zlata u kombinaciji s puževom sluzi djeluju kao antioksidansi.

“Ovo je vrlo dobra studija”, kaže Bipinchandra Salunke, biotehnolog u Dhuleu, Indija, koji nije bio uključen u nova istraživanja, ali je u prošlosti istraživao nanočestice zlata (2014. godine je bio dio tima koji je za to koristio biljni ekstrakt). Istaknuo je kako je tim istraživača u Bariju dodao na popis jedan novi biološki agens koji ujedno pokazuje biomedicinske aplikacije, pri čemu se poziva na prethodnu studiju tima iz Barija gdje se pokazalo da sluzave nanočestice zlata mogu pomoći bržem zacjeljivanju rana.

Izazovi za budućnost

Duo sluz&zlato možda još nije spreman za široku primjenu jer struktura čestice utječe na to s kojim kemikalijama može reagirati. Dakle, nanočestice različitih oblika i veličina mogu imati različite osobine, odnosno neke nanočestice zlata mogu bolje funkcionirati za određene namjene.

Nanočestice od puževe sluzi su različite veličine ili oblika. Ako se primjenjuju u proizvodima koji se mogu kupiti u trgovini, važno je pomno kontrolirati njihov oblik i funkciju, tako da trenutačne nanočestice puževe sluzi za sada ostaju maglovito područje. To je možda zbog puževe sluzi koja sadrži puno molekula, a nekoliko njih može igrati ulogu u promjeni oblika zlata iz oblika Au3+ u Au0. Smatra se da su za to odgovorni proteini. No, puževa sluz također sadrži peptide, ugljikohidrate i još mnogo toga, a bilo koja od tih sastavnica može biti sposobna pomoći u proizvodnji nanočestica, kaže Salunke.

Jennifer Gubitosa je još jedna kemičarka u timu Barija. Ona ističe da osim sluzi i neki drugi čimbenici također mogu „utjecati na oblik ili morfologiju nanočestica“. Među njima su, npr. temperatura i pH vrijednost. Dobre vijesti su da se takvi čimbenici "mogu lako kontrolirati".

Čak je moguće da se različite vrste nanočestica mogu razvrstati. Salunke predlaže korištenje centrifuge pri kojoj se posuda s tekućinom brzo rotira što stvara pritisak na čestice u smjesi gurajući ih prema van. Veće čestice se sedimentiraju brže od manjih čestica te ih je tako moguće odvojiti.

Dok znanost radi na novim formulacijama krema za zaštitu od sunca, budite na sigurnoj strani i tijekom ljetnih mjeseci i intenzivnijeg izlaganja sunčevim zrakama ne zaboravite nanijeti kremu za zaštitu od sunca s visokim zaštitnim faktorom. S obzirom da vas štiti od raznih kožnih oboljenja (poput melanoma), opeklina  i preuranjenog starenja, zaštita od štetnih ultraljubičastih zraka bi uvijek trebala biti vaš prioritet.

Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 4. 5. 2022.
izdvojeni proizvodi