SAMOIZOLACIJA: savjet roditeljima kako se nositi sa stresom

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Jednostavnim preispitivanjem vlastite reakcije roditelji mogu kontrolirati svoj stres i utjecati na djecu ne potpirujući tenzije

Dok se povećava broj slučajeva zaraženih novim koronavirusom, obitelji provode vrijeme u izolaciji, a roditelji se suočavaju s nesvakidašnjim financijskim i emocionalnim stresovima.
 
Istraživanja Američke pedijatrijske akademije obiteljski stres povezuju s većom vjerojatnošću zlostavljanja djece. Stoga, u izvanrednim situacijama poput ove, preporuča roditeljima i ostalim skrbnicima da odvoje vrijeme i pripaze na stil života, odnosno da kontroliraju prehranu i jedu zdravije, bave se fizičkom aktivnošću te nastoje održati kvalitetu spavanja. Osim navedenog, jako je važno održavati odnose sa svojim prijateljima, obitelji i kolegama putem telefona ili alata za video-komunikaciju jer su upravo takvi odnosi jedan od vidova međusobne potpore u izvanrednim situacijama.
 
Tako liječnici savjetuju da prilikom napada anksioznosti roditelji nazovu druge roditelje i iznesu im svoj problem. Ukoliko pak osoba dobije poziv od frustirane osobe zbog neke potpuno uobičajene situacije, poput plača djeteta, neka ponudi svoju pomoć i bude spremna na prijateljski razgovor koji obiluje potporom i razumijevanjem.
 
Djeca mogu pokazivati znakove stresa za vrijeme izolacije u kući sa svojom obitelji na dulje vremensko razdoblje, što može biti uzrokom frustracija u cijeloj obitelji. Takve situacije zasigurno nisu lake, ali postoje načini na koji roditelji mogu promišljeno reagirati.
 
U trenutku kada se roditelji suoče sa stresom, trebaju zastati na nekoliko sekundi i postaviti si tri jednostavna pitanja:
  • Predstavlja li problem koji je nastao trenutačnu opasnost?
  • Kako ću se osjećati u vezi s tim problemom već sutra?
  • Je li ova situacija trajna?

Upravo ova tri jednostavna pitanja dat će odgovor na to čime je prouzročen stres i umanjiti početnu reakciju. Jednostavnim preispitivanjem vlastite reakcije roditelji mogu kontrolirati svoj stres i utjecati na djecu ne potpirujući tenzije. Ne smijemo zaboraviti jednu stvar – u ovoj situaciji roditeljima koji se brinu o svim aspektima života nije lako, ali nije lako ni djeci koja moraju biti zatvorena u svom domu. Ipak, ova situacija nije vječna...

Izvor: www.medicinenet.com

Datum objave članka: 1. 4. 2020.
izdvojeni proizvodi