SENZORI PAMETNIH TELEFONA: detekcija konzumacije kanabisa

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Rezultati preliminarnih istraživanja ukazuju da je pomoću senzora pametnog telefona moguće dokazati da je osoba „napušena“, odnosno, pod utjecajem kanabisa

Pristup koristi neke podatke s pametnog telefona vlasnika kako bi procijenio je li intoksiciran nakon uzimanja kanabisa.  
 
Istraživanje, u kojem je sudjelovalo 57 mladih odraslih osoba iz Pittsburgha (Pennsylvania) u dobi od 18 do 25 godina, objavljeno je u časopisu Drug and Alcohol Dependance. Sudionici istraživanja su prijavili korištenje kanabisa najmanje dva puta tjedno. Tim istraživača je upotrijebio podatke s njihovih mobilnih telefona kako bi provjerio je li to dovoljno da se utvrdi kada su konzumirali kanabis.
 
Akcelerometar, senzor koji mjeri promjenu brzine u jedinici vremena, i GPS podaci važne su značajke u otkrivanju intoksikacije. Koristeći samo vremenske značajke, kao što su dan u tjednu ili vrijeme u danu,  istraživači su uspjeli točno identificirati 60 posto epizoda upotrebe kanabisa od njih ukupno 451. Točnost identifikacije se popela na 90 posto nakon što su u analizu, osim značajki vremena, uključili i podatke senzora pametnog telefona.
 
„Korištenjem senzora u pametnom telefonu vlasnika mogli bismo detektirati kada osoba prolazi kroz intoksikaciju kanabisom te isporučiti kratku uputu povezanu sa smanjenjem štete povezane s konzumacijom kanabisa“, izjavila je profesorica Tammy Chung s Rutgerovog instituta za zdravlje, zdravstvenu zaštitu i istraživanje starenja.
 
Iako ovaj pristup još uvijek treba dokaze, sugerira da je u načelu moguće koristiti senzore pametnih telefona za otkrivanje intoksikacije kanabisom kako bi se moglo pravodobno intervenirati. Poznato je da pametna tehnologija može biti „cinkaroš“ ako joj dopustite snimanje vaše lokacije i aktivnosti. A sada se čini da je dovoljno osjetljiva i da odredi neko neobično ponašanje.  
 
Pametni telefoni su se ranije koristili na sličan način kada je u pitanju pijanstvo. Iako je to istraživanje provedeno u laboratoriju, a ne u prirodnom okruženju, akcelerometar je i dalje u 90 posto slučajeva mogao detektirati kada je osoba konzumirala alkohol preko dopuštene granice koja je na snazi u Sjedinjenim Američkim Državama.
 
Kanabis je u SAD-u ilegalna droga, no njegova uporaba u medicinske svrhe je legalizirana u 36 država, u četiri od pet stalno naseljenih teritorija SAD-a i u Washington DC-u. Rekreacijska uporaba kanabisa je legalizirana u 18 država, Washingtonu, Sjevernomarijanskim otocima (Northern Mariana Islands) i Guamu.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 29. 9. 2021.
izdvojeni proizvodi