SPUŽVICE ZA MAKEUP: leglo opasnih bakterija?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Prema najnovijim podacima, brojni proizvodi za šminkanje kojima je istekao rok trajanja, kao i predmeti za nanošenje (posebno spužvice) koji se ne čiste redovito, pravo su leglo potencijalno opasnih bakterija, u prvome redu Staphylococcus aureus i Escherichia coli

U najnovijoj studiji navodi se kako upravo na spužvicama za nanošenje šminke (tzv. spužvice za make-up, engl. make-up sponges) živi najveći broj bakterija u usporedbi s ostalim proizvodima za šminkanje i uređivanje.

U Sjedinjenim Američkim Državama otprilike se 31 posto osoba dobne skupine od 18 do 29 godina šminka na dnevnoj bazi, dok je kod osoba starosti od 30 do 59 godina ta brojka malo veća, točnije - 41 posto. Tek malo više od 35 posto osoba starijih od 60 godina koristi šminku.

Budući da se šminkanje nerijetko obavlja u kupaonici, javnom toaletu, automobilu, vlaku, avionu i sličnim lokacijama, to objašnjava činjenicu da proizvodi te vrste u kontaktu s nečistom površinom mogu „pokupiti“ potencijalno opasne bakterije.

Osim toga, svi kozmetički proizvodi imaju deklariran rok trajanja unutar kojega je primjena proizvoda sigurna. Sam rok trajanja ovisi o konkretnom proizvodu i konzervansima koji se koriste, no na sigurnost može utjecati i neprimjereno rukovanje šminkom, primjerice, nanošenje nečistim prstima. U Europskoj uniji postoje zakoni koji prisiljavaju proizvođače da na pakiranju svojih proizvoda koje prodaju unutar Unije naznače informaciju o roku trajanja. No, to ne vrijedi i za područje SAD-a. Prema FDA-u (engl. Food and Drug Administration), na području SAD-a ne postoji zakon prema kojemu se definira da na kozmetičkim proizvodima mora stajati specifična informacija o roku trajanja. Prema tome, na području SAD-a proizvođači se mogu „izvući“ ako ne pruže informaciju o razdoblju unutar kojega je proizvod siguran za uporabu.

Najnovija studija, koju su proveli istraživači u School of Life and Health Sciences na Sveučilištu u Astonu u Birminghamu, pruža dokaze o tome kako proizvodi za šminkanje i ostali kozmetički preparati mogu biti leglo opasnih bakterija, što je i službeno objavljeno u časopisu Journal of Applied Microbiology. Studija je obuhvatila analizu 467 proizvoda za uljepšavanje (engl. beauty products): 96 ruževa, 92 olovke za oči, 93 maskare, 107 sjajila za usne i 79 spužvica za make-up.

Otkriveno je da je 70 do 90 posto tih proizvoda kontaminirano bakterijama te da su najkritičnije upravo spužvice za make-up. Iz njih su izolirane bakterije poput Staphylococcus aureus, Escherichia coli i Citrobacter freundii koje su povezane s razvojem kožnih infekcija, trovanjem hranom i infekcijama mokraćnog sustava. Pronađene su i gljivice u gotovo 57 posto slučajeva. Kontaminacija spužvica objašnjava se činjenicom da se spužvice ovlažuju radi nanošenja šminke, čime se stvaraju pogodni uvjeti za razvoj mikroorganizama, u prvome redu gljivica.

Prema podacima koje su ispitanici dostavili, tek je 6,4 posto proizvoda za šminkanje bilo očišćeno tijekom razdoblja korištenja. S druge strane, maskare se nikad nisu čistile.

Da se šminkaju u kupaonici, izjavilo je 27,3 posto osoba, što pak otvara mogućnost za kontaminaciju fekalnim bakterijama. Nadalje, 28,7 posto osoba izjasnilo se da im je neki od proizvoda pao na pod, zbog čega je zasigurno došao u kontakt s bakterijama.
Ako govorimo samo o spužvicama, rezultati su i mrvicu gori: 35,6 posto spužvica čuva se u kupaonici, s tim da ih je čak 64,4 posto palo na pod tijekom uporabe.

Istraživači su na temelju dobivenih podataka izrazili zabrinutost, posebno za imunokompromitirane osobe koje su sklonije infekciji. Stoga, da biste izbjegli neželjene situacije, proizvode koristite samo unutar razdoblja njihova roka trajanja i redovito ih čistite, pogotovo kada je riječ o spužvicama za make-up.

Izvor: www.medicalnewstoday.com

Datum objave članka: 12. 12. 2019.
izdvojeni proizvodi