Spoj tradicije i modernih dostignuća

Zdrav život / Kultura tijela Dan Šercar

Posjet wellness i SPA centru trebao bi biti poseban i vrlo ugodan doživljaj, nešto što obogaćuje i uljepšava vaš život - i ništa manje ne bi trebalo biti prihvatljivo

Sve brži svakodnevni tempo života znači i sve veću izloženost stresu, što zahtijeva učinkovitu borbu protiv njegovih negativnih učinaka. To podrazumijeva prikupljanje nove snage, i to ne na bilo koji način, nego neka to po mogućnosti bude spoj ugodnog, korisnog, ali i zabavnog, nečeg posebnog, nezaboravnog... U tri riječi wellness i SPA doživljaj!

Wellness i SPA centri sve su zastupljeniji u ispunjavanju slobodnog vremena, nadilazeći ono što zovemo trend, a sve više nalikujući svojevrsnom pokretu. To poprima tolike razmjere da se čini kako svi kozmetički saloni, beauty centri i frizerski saloni žele biti "wellness". Statistikea pokazuje da "wellness i SPA industrija" bilježi najveći rast, a u turizmu su bez ikakva premca.

Posljednjih desetak godina uočava se određeni razvojni trend. Tako su, primjerice, kozmetički saloni prije desetak godina nudili osnovne kozmetičke usluge kao što su čišćenje i njega lica, kozmetička njega tijela, anticelulitni tretmani i tretmani mršavljenja, depilacija, bojenje obrva i trepavica, prigodna šminka. Beauty centri učinili su korak dalje i svoju ponudu proširili naglaskom na tretmane uljepšavanja, pa su uz klasičnu, dodane posebne vrste pedikure i manikure, nail art i frizerske usluge. I u frizerskim salonima događa se sličan proces. Sve više njih nudi masažu i druge kozmetičke usluge, pa prerastaju u beauty centre. A u posljednje vrijeme uočava se težnja uključivanja i wellness programa u ponudu.

Wellness i SPA centri otišli su korak dalje. Ne samo veličinom, nego su i programski proširili svoju ponudu. Uz ono što nude kozmetički saloni i beauty centri, oni uključuju široku ponudu masaža, sauna, kupki i brojne progame koji za cilj imaju opuštanje i uživanje, anti-stres program ili dobro zdravlje, oazu mira i uživanja, odmor od sve ubrzanijeg suvremenog načina života. Ukratko, sve dobro (well = dobro; ness = što).

SPA centri nastali su iz nekoliko tradicija. Osnovni SPA programi razvijeni su u toplicama. Prema nekim izvorima, SPA je kratica latinskog izraza Salus per aquam (vodom do zdravlja), a drugi tvrde da je sve počelo u SPA toplicama u Belgiji. No, taj primat prisvajaju i drugi. Osim programa s termalnom i mineralnom vodom, tu su i lječilišta s ljekovitim vodama, pa i Kneippova tradicija liječenja čistom izvorskom vodom i prirodnom solarizacijom (sunčanjem). Pijenju ljekovite vode, kupanju i zapljuskivanju, dodane su različite vrste sauna, vodenih i ručnih masaža, a kad tome dodate i prostore za tjelovježbu te kozmetičku i beauty ponudu, dobijete SPA centar!

Današnji SPA centri redovito uključuju unutarnje i vanjske bazene s različitim aqua programima (plići, dublji, s različitim vrstama vodenih masaža, slapovima, rainforest kišom, aqua toboganima, kanalima s vodenom strujom, bazenima sa ili bez valova), s različitom temperaturom i kvalitetom vode (mineralna svojstva određena specifičnošću izvora). Zahvaljujući modernoj tehnologiji unaprijeđen je dizajn mini bazena i većih kada s aqua programima. Sve su više u trendu kade s aqua programom samo za jednu osobu, namijenjene klijentima kojima je posebno stalo do visokih higijenskih standarda.

Neki SPA centri imaju i prirodna nalazišta ljekovitog blata, stoga su u ponudu dodane i posebno oblikovane kade i stolovi za blatne kupke ili maske za cijelo tijelo. Danas se prirodno blato obrađuje i pakira u pakunge, ili se umjetno stvaraju "premazi za tijelo", često bazirani i na ljekovitim, termalnim vodama.

Mini saune, finske i turske, infrasaune, kao tehnički sofisticirane kabine koje mogu izvoditi kombinaciju svih ovih programa na vrlo malom prostoru, omogućuju čak i gradskim wellness centrima da imaju na neki način izvornu SPA ponudu u malom. Kad se tome dodaju i posebne kade za blatne kupke, s unaprijed pripremljenim i upakiranim blatom, na prvi pogled doista je teško razlikovati wellness od SPA centra.

Od gradskih i dnevnih do brodskih i tjednih

Različite vrste wellness i SPA centara traže svoje idealno mjesto u dnevnom, tjednom i godišnjem ritma odmora. Ako tijekom radnog dana možete pobjeći i za sebe "ukrasti" sat do dva, čak i tri, onda će vam vrijeme opuštanja i mira pružiti gradski wellness centar. On je relativno blizu, ne gubite vrijeme na putovanje, a može vam pružiti kvalitetne trenutke opuštanja. Naravno da u njemu očekujete sve što vam treba - tretmane za lice, tijelo i dušu. Gradski wellness i SPA centri uglavnom su manji (od sto do nekoliko stotina četvornih metara površine) i usmjereni na kraće i "kompakt" tretmane.

Wellness / SPA podrazumijeva kvalitetu, ono što je "in" i ono što je najbolje! Zato se od centara ponajprije očekuje da budu suprotnost od dnevnog, uobičajenog, ubrzanog i stresnog načina života. Dakle, oaza mira, opuštanja, uživanja, stress-free zona

Vikend programi odgovaraju gradskim, prigradskim, ali i udaljenijim destinacijama, ovisno o tome imate li za sebe dio dana u vikendu, cijeli dan ili pak cijeli vikend. Osim odlaska automobilom do hrvatskih ili centara u susjednim zemljama, zahvaljujući sve nižim cijenama avionskih karata, sve su nam pristupačnije i ostale europske destinacije. Što se veličine tiče, prigradski wellnessi i SPA centri imaju do tisuću, a oni u hotelima i toplicama od tisuću do nekoliko tisuća četvornih metara.

Programi koji traju tjedan dana ili dulje, dakle programi koji su namijenjeni za godišnji odmor, zimovanje ili ljetovanje, dostupni su po cijelom svijetu. Samo je pitanje koliko imate novca i što želite!

 • Gradski (City) wellness / SPA - Usmjeren je na tretmane i programe koji se mogu uklopiti u radni dnevni ritam ili vikend - npr. Life city wellness centar u Zagrebu ili BaBAi wellness u Splitu.
 • Klupski wellness / SPA - Najčešće je usko vezan uz fitness klub ili neki sportski klub.
 • Poslovni (Corporate) wellness / SPA - Usmjeren je na opuštanje od stresa (stress-relief) za menadžment većih tvrtki. U Hrvatskoj neke banke najavljuju da će u sklopu svojih novih poslovnih prostora imati i wellness centar namijenjen isključivo svojim menadžerima i zaposlenicima.
 • Rezidencijalni wellness / SPA - Rezidencijalna naselja, s kontroliranim ulazom, vlastitim osiguranjem i bazenima, obično imaju i vlastiti wellness / SPA centar. I neke urbane vile s nekoliko stanova sve češće u sklopu zajedničkih prostorija imaju bazen, saunu, kombinirane sprave za vježbanje i kabinu za masažu. Moglo bi se reći mikro wellness centar.
 • Hotelski wellness / SPA - Uglavnom je usmjeren na goste hotela. Cilj je podići kvalitetu usluge hotela i produljiti sezonu. Može se reći da danas hotel bez wellness / SPA centra ne može biti konkurentan na svjetskom turističkom tržištu, pa se natječu koji će imati ljepši, veći i kvalitetniji wellness / SPA centar.
 • Terapeutski wellness / SPA - Wellness / SPA centar u pravilu se ne bavi terapijom, nego to rade bolnice, medicinski ili rehabilitacijski centri. Prema statistikama, u kirurškim i drugim medicinskim zahvatima rezultati ovise 20 posto o pripremi, 40 posto o kvaliteti samog zahvata ili postupka i čak 40 posto o postoperativnom tretmanu. A wellness / SPA tretmani rješavaju ili umanjuju posljedice medicinskih intervencija. Među ostalim, rješavaju vas nagomilanog stresa kao posljedice samo zahvata, omogućuju vam odmor i skupljanje snage koju organizam koristi za potpuniji i bolji oporavak.
 • Holistički wellness / SPA - Naglasak je na cjelovitim, prirodnim postupcima, koji su, kao pojedinačni programi, sastavni dio gotovo svih wellnessa. To su, primjerice, ayurvedska masaža, shiatsu, bioenergetski tretmani... No, u ovim holističkim centrima ne koriste se druge vrste tretmana. Možda je to najuočljivije na beauty programu, gdje se radi na "ljepoti iznutra", a ne na uljepšavanju ili kozmetičkim tretmanima koji smo prikrivaju i nude rezultat na brzinu.
 • Resort wellness / SPA - Turistička naselja sve više uključuju ovu vrstu ponude, te se u opremljenosti i ponudi natječu s velikim hotelima.
 • Wellness / SPA prirodnog lokaliteta - Centri u sklopu nacionalnih parkova mogu ponuditi rekreaciju u prirodi koju ne možete naći nigdje drugdje. Upravo se posebnost prirodne raznolikosti pojedinog nacionalnog parka može iskoristiti za oblikovanje wellness / SPA programa koji ih po svojoj posebnosti i neponovljivosti razlikuju od drugih. Dodatno, nalazišta ljekovitog blata ili izvori ljekovitih mineralnih voda mogu biti izniman temelj za razvoj ovakvih centara.
 • Brodski (Cruise) wellness / SPA - Veliki brodovi za krstarenje obvezno imaju svoje wellnesse / SPA centre. Imaju sve što i wellness centri na kopnu, naravno prilagođeno brodskim uvjetima.

Wellness / SPA podrazumijeva kvalitetu, ono što je "in" i ono što je najbolje! Zato se od centara ponajprije očekuje da budu suprotnost od dnevnog, uobičajenog, ubrzanog i stresnog načina života. Dakle, oaza mira, opuštanja, uživanja, stress-free zona. Vaše utočište. Uz to, očekuje se da na jednome mjestu možete naći sve, ili gotovo sve što vam treba za opuštanje i održavanje izgleda i psihofizičke kondicije. Wellness / SPA je obećanje da ćete provesti kvalitetno vrijeme posvećeno sebi. Drugim riječima, koristi od korištenja wellness / SPA programa su smanjenje stresa (sprječavanje bolesti), bolji izgled (više samopouzdanja) i kvalitetno provedeno vrijeme (uživanje i radost življenja).

Što bi trebao imati svaki wellness centar

KOZMETIČKI DIO

 • njega lica - osnovna njega (čišćenje, peeling, maska, masaža lica, njega usana, programi protiv starenja, bojenje obrva i trepavica);
 • njega tijela - osnovna njega (peeling, maske, blato, kupke; tretmani za mršavljenje; anticelulitni tretmani; tretmani za pomlađivanje);
 • njega ruku - klasična manikura; moderni tretmani za njegu ruku (npr. OPI, parafinska kupka); ugradnja umjetnih noktiju (nail art). Danas se otišlo puno dalje od klasične manikure, pa su u ponudi različite vrste preparata, postupaka i kupki koji brigu o rukama pretvaraju u trenutke uživanja i opuštanja. Trendovska nadogradnja i uljepšavanje noktiju nail art posebno je područje čije bogatstvo doista fascinira. No, valja upozoriti na to da ono što je lijepo i trendovski nije uvijek i zdravo. Ako se pretjera i naruši zdravlje noktiju, posljedice mogu biti teške, a oporavak dugotrajan;
 • njega nogu - klasična pedikura; moderni tretmani za njegu nogu (npr OPI, prarafinska kupka); prigodni tretmani (npr. pedikura za dvoje). Stopala nisu tako izložena kao ruke, ali su opterećena, pa opuštanje napetosti u njima može biti jako ugodno. Ravna podloga i neprilagođena visina potpetica mogu znatno utjecati na poremećaj prijenosa sila na stopalima, što dovodi do spuštanja svoda stopala. I u cirkulaciji su noge najzahtjevnije, kako u dovodu krvi, tako i u njezinu vraćanju prema srcu prkoseći gravitaciji. A dobra cirkulacija presudna je za zdravlje kože i noktiju na nogama. Odstupanja od pravilne raspodjele težine na stopalima izaziva natiske, stvaranje debele kože i drugih problema, čime se, uz njegu noktiju, bavi klasična predikura. Osnovnoj njezi danas su dodani i brojni tretmani, pa kupke i masaže predikuru čine uglavnom ugodnim tretmanom.
 • depilacija - puno je načina kojima možete ukloniti suvišne dlačice na nogama, pazusima i bikini zoni. Jednostavnije metode, ali u pravilu s kratkotrajnijim rezultatom, većinom se rade kod kuće (npr. britvica, depilacijske kreme ili električni epilator). Tehnike koje daju trajnije rezultate, kao što su skidanje voskom ili šećernom pastom, bolje je provoditi u kozmetičkom salonu ili kozmetičkom dijelu wellnessa. Trajnu depilaciju, primjerice laserom, mora izvoditi stručna osoba;
 • prigodna šminka - umijeće šminkanja govori puno o vama - držite li do sebe, jeste "in" ili "out", znate li istaknuti ono što je kod vas lijepo, a sakriti nepravilnosti. Za posebne prigode preporučljivo je obratiti se stručnoj osobi od povjerenja. Kod šminke obratite posebnu pozornost njezinoj kvaliteti i ispravnosti (roku trajanja). Nemojte smetnuti s uma da je stavljate na izuzetno osjetljiva mjesta. Ako jednom izazovete alergijsku reakciju, osjetljiva mjesta postat će još osjetljivija, pa se možete naći u situaciji da vrlo teško nađete šminku za sebe;
 • solarij - nezaobilazan je dio, osim ako wellness nije orijentiran samo na ljetnu sezonu. Mnogo je rasprava o tome koje su koristi, a koje štete solarija. Kvaliteta lampi, filtri, postupnost i umjerenost glavne su smjernice za njegovu sigurnu upotrebu. No, ipak savjetujemo oprez;
 • program za muškarce - sve više muškaraca brine se za svoj izgled. Osim što je riječ o trendu, posrijedi je i potreba, ali i slabljenje tabua da briga o sebi i svom izgledu određuje sekusalnu orijentaciju.


MASAŽE

 • klasične masaže - švedska, sportska, četveroručna;
 • tradicionalne masaže - svjetski brandovi - ayurveda, shiatsu, tradicionalna kineska masaža, tai masaža;
 • moderne masaže - masaža vrućim kamenjem (hot stone), masaža vrućom čokoladom, aromaterapija, modelirajuća (anticelulitna masaža);
 • posebne masaže - masaže koje su specifične za svaki pojedini wellness centar i izražavaju njegovu posebnost.

Čovjek je kroz povijest razvio mnoge umjetnosti, jedna od njih je umjetnost dodira rukom, tijelom, umom! Različite kulture razvile su različite pristupe, a globalizacija ih je učinila dijelom kulture cijelog suvremenog svijeta. Wellness pokret stalno nas podsjeća na to da se moramo okrenuti sami sebi ako želimo uživati i kvalitetno živjeti. Stvoriti rituale povratka izvornoj, prirodnoj snazi koja nas pokreće i obnavlja. Nevjerojatna iscjeljujuća moć masaže pridonosi ne samo opuštanju, nego i potpunom oporavku narušene ravnoteže tijela, duha i uma. Zato, ni wellness ni SPA centar ne može bez masaže.

Pod KLASIČNOM MASAŽOM podrazumijevaju se uglavnom masaže razvijene u Europi. Njihova je glavna odlika da djeluju relativno jakim pritiskom i s ciljem opuštanja mišića i odstranjenja mliječne kiseline. U tu grupu spadaju medicinska, sportska, švedska i četveroručna masaža.

TRADICIONALNA MASAŽA (svjetski brandovi), neke starije i od 5000 godina, razvile su i specifične pristupe masaži. Globalizacija, posebice preko turizma, stvara potražnju za tim oblicima masaže, a wellness pokret uključio ih je u svoju standardnu ponudu. Iako su se izdvajanjem tih masaža iz njezinih tradicionalnih, izvornih medicinskih sustava izgubile neke njihove dimenzije, postale su dostupne svugdje u svijetu. 

Uobičajeno je da u wellness ili SPA centru možete naći ayurvedu (tradicionalna indijska masažu), shiatsu (tradicionalna japanska masaža), akupresuru (tradicionalna kineska masaža), tai masažu (tradicionalna tajlandska masaža) i refleksoterapiju (najčešće stopala i šaka)...

Ayurveda - klasična je indijska medicina, stara tisuće godina, koja se još danas koristi u Indiji u gotovo neizmijenjenom obliku. U prijevodu, ayurveda je znanost o životu, a cilj joj je održati zdravlje, odnosno vratiti ga ako je narušeno.

 • Abhyanga - lagana masaža cijeloga tijela uljem oplemenjenim mirisnim ljekovitim travama. Uravnotežuje sve tri doshe. Odlikuje je bogatstvo različitih pokreta, s tim da svaki pokret ima točno određenu svrhu;
 • Vishesh - odlikuje je čvrstoća pokreta;
 • Udvartana - obnavljajuća masaža, piling masaža koja skida stari, gornji sloj kože, a radi se s pastom od ulja, trava i žitarica;
 • Pizzichili - kraljevska masaža, kupanje u oko sedam litara vrućeg ulja (do 48 ºC), kombinacija je lagane masaže i tretmana znojenjem. U ulju koje ostane nakon te masaže, analizom su dokazani teški metali (živa, olovo i sl.) koji su se izlučili iz tijela. Vlada mišljenje da ti teški metali, kad se jednom natalože u tkivima, ne izlaze iz tijela. No, analizom ulja nakon masaže dokazano je upravo suprotno;
 • Shirodara - potpuno opuštanje, tretman za umirenje živčanog sustava, vrlo djelotvoran kod uklanjanja stresa, nesanice, migrene, glavobolje, psihoze. Ima jako pozitivan utjecaj na žlijezde s unutarnjim izlučivanjem. Masaža se izvodi tako da tanki mlaz ulja određene temperature teče na čelo, vođen rukom terapeuta.

Shiatsu - najpoznatiji je dio tradicionalne japanske medicine, a znači pritisak prstima. Prstima se pritišću akupunkturne točke i kanali. Danas je shiatsu spoj tradicionalne masaže i suvremenih zapadnjačkih metoda rada na tijelu. Masaža obično uključuje cijelo tijelo, koje se tretira blagom terapijom dodira - pritiskom prstima i dlanom. Koriste se i istezanja i suptilni dodiri. Cilj je pronaći mjesta na tijelu s blokiranim protokom energije ili energetskim rupama, zatim osloboditi blokiranu životnu energiju i "zakrpati" rupe na auri. Tretmani mogu biti i preventivni. Najčešće se preporučuje za ublažavanje stresa i napetosti, umirenje živčanog sustava, povećanje vitalnosti i zdravlja, kao i za sprječavanje bolnih stanja leđa i glavobolje. Shiatsu je najpoznatiji po svom opuštajućem i smirujućem djelovanju.

Tradicionalne kineske masaže

 • akupresura se sastoji u pritiskanju točaka na tijelu kako bi se izmijenio unutarnji protok životne snage ili energije nazvane chi (či). Životna energija se jača, umiruje ili se uklanjaju prepreke za njezin protok.
 • Tui na kineska je masaža stara više od 2000 godina. Cilj joj je uravnotežiti yin i yang snage, tako da životna energija može slobodno protjecati tijelom. Maser kombinira akupresuru i masažne tehnike. Koristi se pritiskanjem, lupkanjem, pljeskanjem i trljanjem, čime razbija blokade u protoku energije. Osobito je učinkovita za poboljšanje cirkulacije.
 • cupping terapija je drevna kineska masaža u kojoj se maser koristi šalicama kako bi otvorio put tjelesnim "akupunkturnim meridijanima" i tako izazvao revitalizaciju cijelog tijela.

Tai masaža - kombinacija je nježnih pokreta, ritmičke akupresure, pritiska i strečinga. Izvodi se bez ulja, pomoću ruku i laktova, koristeći pritom težinu cijeloga tijela. Otklanja energetske blokade, potiče cirkulaciju krvi i razmjenu tvari, a povećava elastičnost tijela. Ne preporučuje se imate li problema sa srcem ili kralježnicom.

Refleksoterapija - podrijetlom je iz drevnog Egipta i istočnjačkih tradicija. Ova drevna masaža refleksnih zona i točaka na stopalima učinkovito relaksira osobu, uspostavljajući nesmetan protok životne energije u cijelom tijelu koji je poremećen stresnim načinom života.

Čovjek je kroz povijest razvio mnoge umjetnosti, jedna od njih je umjetnost dodira rukom, tijelom, umom! Različite kulture razvile su različite pristupe, a globalizacija ih je učinila dijelom kulture cijelog suvremenog svijeta

Pod MODERNIM MASAŽAMA podrazumijevaju se:

 • limfna drenaža - ručna masažna tehnika namijenjena uspješnijem protoku limfe. Izvodi se na obrazu, rukama, nogama, trbuhu i bokovima;
 • hot stone masaža - razvijena na temelju drevnih tradicija. Naime, korištenje toplog kamenja u terapeutske svrhe staro je gotovo koliko i čovjek. U tradicijama drevnih civilizacija kamenje se upotrebljavalo u obredima, dijagnostici i liječenju. Kombinira toplo i vrlo toplo kamenje specijalnog vulkanskog podrijetla koje dugo zadržava postignutu temperaturu, s hladnim kamenjem. Hot stone masaža jedinstvena je tehnika koja omogućuje prožimanje termodinamičkih blagodati bazaltnog kamenja i blagotvornih svojstava eteričnih ulja. Rezultat je iznimno opuštajući doživljaj u kojem se sjedinjuju energija Zemlje i moć eteričnih ulja. Tijekom masaže iz organizma se oslobađa suvišna tekućina i uklanjaju toksične tvari. Masaža kamenjem prikladna je za one koji se žele osloboditi napetosti i grčeva u mišićima;
 • aromaterapija - metoda koja koristi biljna esencijalna ulja za obnavljanje (pomlađivanje kože), relaksaciju tijela i uma te osvježenje. U kupkama i masažama koriste se blagodati eteričnih ulja dobivenih od listova, cvjetova, plodova te korijenja. Izbor ovisi o individualnim potrebama klijenta. Aromamasaža preporučuje se za tretmane učvršćivanja kože, a osobito je učinkovita u borbi protiv stresa, unutarnjeg nemira i lošeg raspoloženja, jer utječe na postizanje ravnoteže;
 • aromasoul - novi koncept masaža zasnovan na tradicionalnim tehnikama četiriju civilizacija, od kojih svaka nosi vlastito bogatstvo drevnih znanja i osebujnu filozofiju pristupa životu i zdravlju;
 • arapska masaža - osnovu nalazi u taureškoj masaži. U njoj se spajaju energije četiriju osnovnih elemenata (zemlje, vode, vatre i zraka), a sve to uz ritual peelinga, tople vode, ispiranja, toplog dodira i masaže;
 • orijentalna masaža - zasnovana je na drevnoj kineskoj tui-na masaži. Tui-na prvi se put spominje prije 3000 godina. Kao manuelna tehnika, u doslovnom prijevodu znači guranje i povlačenje. Kinezi vjeruju da nas samo uravnotežen i skladan protok energije koja stalno teče kroz ljudsko tijelo čini živima i zdravima, a neskladan i neuravnotežen protok energije rezultira lošim zdravljem;
 • mediteranska masaža - odraz je snažnog duha i topline mediteranskih kultura od davnina povezanih s morem. Ruke terapeuta kreću se poput valova;
 • indijska masaža - nastoji duboko uskladiti tijelo, duh i um. Obuhvaća samu bit drevne životne filozofije ayurvede. "Umijeće življenja" nastalo je u Indiji prije nekoliko tisuća godina. Ayurveda govori o postizanju dugovječnosti uz pomoć mudrosti o potpunoj brizi o nama samima. Masaža obuhvaća putovanje izvan tjelesnosti i oslobađanje od stresa, uz povratak i postizanje stanja savršene ravnoteže i mira.

Wellness / SPA pokret već je izgradio očekivanja svojih klijenata. No, uz standardnu ponudu, većina njih posjetiteljima pružaju nešto novo, izvorno i drukčije od onog što su mogli ili mogu doživjeti na nekoj drugoj destinaciji. Tako se, među ostalim, u ponudi mogu naći i POSEBNE MASAŽE koje su specifične za svaki pojedini wellness centar i izražavaju njegovu posebnost

POSEBNI PROGRAMI WELLNESS CENTARA

Svaki wellness centar nudi programe koji imaju neki određeni cilj (mršavljenje, skidanje celulita, stjecanje tjelesne kondicije, anti-stres programi...). U ponudi su i prigodni programi, kao što su oni uoči vjenčanja, masaže udvoje, pedikura udvoje za zaljubljene, total make over za promjenu imidža... Uz wellness se skladno uklapa i fitness, kao i onaj dio beauty programa koji se odnosi na frizerske usluge.

Wellnessi u hotelima, turističkim naseljima ili posebnim prirodnim parkovima uključuju i prirodne resurse, šetnje, trčanje u prirodi, plivanje i ostale sadržaje koji njihovu ponudu čine prepoznatljivom i jedinstvenom.

Što bi trebao imati svaki SPA centar

BAZENI

Oni su srce svakog SPA centra. Bezbroj je mogućnosti za razvoj različitih varijanti i svakim danom sve ih je više. U tome najviše prednjače aquapolisi, tj. vodeni gradovi. No, da bi dobre strane i ostale dobre, važno je napomenuti i mjere predostrožnosti:

 • Kod bazena, masaža i svih drugih tretmana koji uključuju zagrijavanje, važno je paziti na pothlađivanje! Prijelaz iz grijanih prostorija u vanjske, u pravilu znatno hladnije, treba obaviti postupno i primjereno se odjenuti. Ako se nakon ugodna tretmana prehladite ili razbolite, pozitivni učinak izgubit će većinu svojih čari.
 • Toplina i voda isušuju kožu, koju treba primjereno tretirati nakon kupanja.
 • Toplo i vlažno okruženje omiljena su okupljališta brojnih mikroorganizama, pa i na to trebate obratiti pozornost ako imate slabiji imunitet.

PROGRAMI U VODI

Voda daje posebnu dimenziju brojnim programima koji se izvode i na suhom, od kojih izdvajamo:

 • vježbanje u vodi (aqua aerobika) - zbog otpora vode, kao i smanjenja težine zbog sile izgona, vježbanje u vodi jedan je od najboljih načina vježbanja kad su posrijedi ozljede lokomotornog sustava.
 • psihološki programi u vodi - poticanje podsvjesnih sjećanja na prenatalno iskustvo (prije rođenja), kad nam je voda bila prirodan medij, izniman je način rješavanja i najdublje potisnutih emotivnih ili mentalnih problema.

SAUNE

Finska sauna

Sastoji se od drvene kabine s klupama, u koju zrak ulazi kroz peć punu zagrijanoga granitnog kamenja. Suha finska sauna ima temperaturu od 70 do 100 stupnjeva i 10 posto vlažnosti, a temperatura u vlažnoj finskoj sauni je između 70 i 90 stupnjeva, a vlažnost od 25 do 35 posto. Vlažnost se postiže polijevanjem zagrijanog kamenja u peći saune. Vruća para, koja nas pritom oblije, odličan je način za čišćenje i pomlađivanje tijela i duha.

Blagodati i učinci finske saune dolaze od naizmjenična izlaganja tijela visokim temperaturama i rashlađivanju izlaskom iz saune, tuširanjem hladnom vodom ili boravkom na otvorenom. Nagli prijelazi iz toplog u hladno djeluju na kožu i tijelo kao tonificirajuća gimnastika, popravljaju raspoloženje, ublažavaju stres i opuštaju.

Tako visoke temperature tijelo podnosi zbog relativno niskog postotka vlage u finskoj sauni (10 - 15 posto). Zrak se može dodatno ovlažiti i istodobno aromatizirati polijevanjem vrućeg kamenja vodom u koju su dodana eterična ulja. Pod utjecajem toplog i suhog zraka šire se dišni putovi, a poboljšanim disanjem organizam dobiva više kisika. Obilno znojenje dubinski čisti kožu, što je važno ne samo za problematičnu, nego i za zdravu kožu te služi i kao priprema za ostale wellness tretmane. Sauna je i odličan način jačanja organizma i sprječavanja tipičnih "zimskih oboljenja".

Tretman saune u pravilu traje dva sata, s tim da se ondje zadržavamo osam do 15 minuta, nakon čega slijedi razdoblje hlađenja pod hladnim tušem. Ciklus se ponavlja tri puta, s tim da se nakon hlađenja kratko odmara prije ponovnog odlaska u saunu.

Turska (parna) sauna

Jedan od najstarijih oblika opuštanja i čišćenja tijela, čija pravilna upotreba pridonosi poboljšanju psihofizičkog stanja. Danas je koristimo uglavnom za smanjenje stresa, opuštanje, povećanje otpornosti, poboljšanje cirkulacije i čišćenje organizma od otrova.

U turskoj sauni s vrućim zrakom, zasićenog vlagom od 90 do 100 posto, koža umjesto da otpušta vlagu, upija je i na taj se način hidratizira. Zbog tako visokog postotka vlage, a posebno kod aromaterapije, parna sauna pozitivno utječe na organe za disanje.

Savjeti za pravilnu upotrebu parne saune:

 • Ne preporučuje se korištenje saune odmah nakon uzimanja hrane.
 • Prije korištenja saune ugrijte se vježbama za rastezanje, a prije i poslije saune istuširajte mlakom vodom.
 • Poslije saune se opustite, kako biste produljili blagotvoran osjećaj pod utjecajem topline.
 • Važno je nadoknaditi gubitak tekućine i mineralnih soli. Zato prije i poslije saune treba piti vodu, čaj ili prirodne sokove.

Infra sauna

Saune su uglavnom napravljene od mekog drveta s mirisnim smolama koje imaju izvanredan relaksirajući ugođaj. Infracrveni radijatori isijavaju infracrvene zrake koje direktno zagrijavaju kožu, bez ikakva procesa posrednog prenošenja topline.

Utjecaj saune na zdravlje

 • potiče rad krvotoka;
 • pomaže prokrvljenost kože, zglobova i unutarnjih organa;
 • čisti bore, jača i učvršćuje kožu;
 • pospješuje termoregulaciju organizma, što pridonosi bržem ozdravljenju (npr. kod prehlade i gripe);
 • jača imunološki sustav;
 • pozitivno utječe na smanjenje celulita.

SASTAVNI DIO SVAKOG SPA CENTRA

- bazen - unutarnji i vanjski, topli i hladni, razne mineralne i termalne vode, stream (vodena struja), valovi, kišna šuma, aqua tobogani, slapovi, bazeni za djecu;
- vodene masaže - mogu biti mehaničke (vodenim mlazom, voda/zrak, voda/zrak + eterično ulje) ili ručne (vodenim mlazom, voda/zrak, voda/zrak + eterično ulje);
- kupke u posebnim kadama - koriste soli za kupanje, mješavine eteričnih ulja, tinkture i pripravke od ljekovitog bilja;
- saune - finska (suha), turska (mokra), infracrvena;
- maske za tijelo i lice - na bazi ljekovitog blata i ljekovite vode.

Još neke posebitosti

Dječji wellness & SPA

Roditelji se ne mogu opustiti ako su zabrinuti i moraju paziti na svoju djecu. Svi veći wellness i SPA centri imaju dječji wellness. To je kombinacija wellness i SPA programa prilagođenih djeci, igraonice i vrtića. Ta kombinacija uključuje sve što je potrebno za skrb i čuvanje djece dok roditelji opušteno uživaju u svojim tretmanima.

Oprema

Wellness i SPA centri natječu se koji će biti ljepši, opremljeniji i posebniji. Tri su glavne smjernice u opremanju: tehno stil, prirodni stil i izvorni stil. Tehno stil teži jednostavnosti i nadovezuje se na europske i američke stilove. Prirodne stilove uglavnom nadahnjuju drevne tradicije Indije, Kine, Balija ili Japana, a izvorni stil naglasak stavlja na prirodna, arheološka ili etno-obilježja u kojima se centar nalazi. Naravno, ne postoji razlog da se bude isključiv, pa je gotovo pravilo da se najčešće sreće kombinacija tih stilova, tako da svaka kabina priča "svoju priču" i pruža drukčiji doživljaj. No, pritom treba paziti da osnovni izgled centra bude usklađen te da uistinu bude oaza mira i opuštanja.

Stručno osoblje

Wellness i SPA centar je mjesto gdje ljudi dolaze provesti kvalitetno vrijeme, a lijepa i skupa oprema to samo naglašava. Sve oko wellness i SPA centara je "obećanje kvalitete", a to je nemoguće ponuditi bez kvalitetna osoblja. Wellness terapeut trebao bi biti vrhunski stručnjak/inja u svom području, a ne priučeni kozmetičar/ka ili fizioterapeut/inja.

Prehrana

U nekim hotelima uključena je i posebna prehrana. Tako se, primjerice, u susjednoj Sloveniji može naći ayurvedski program koji uključuje i ayurvedsku prehranu. Posebna prehrana uključena je i u nekim programima za mršavljenje. Zasad taj aspekt nije toliko naglašen, no postoje naznake da će se to promijeniti.

Sve spomenuto služi da vam posjet wellness i SPA centru bude poseban i vrlo ugodan doživljaj. Nešto što obogaćuje i uljepšava vaš život. I ništa manje ne bi trebalo biti prihvatljivo. Na vama je da si uljepšate život!

Datum objave članka: 1. 6. 2006.