STRES: kako ljudski znoj može otkriti jesmo li pod stresom?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Postoji mogućnost da smo vrlo blizu otkrivanja uređaja koji upozoravaju kada je osobi neophodan odmor, što bi moglo poslužiti kao upozorenje i metoda prevencije burnouta

Ideja se temelji na neprekidnom provjeravanju razine hormona u znoju koji otkrivaju razinu stresa koji osoba proživljava. Ukoliko se takav oblik uređaja izumi, mogao bi poslužiti kao upozorenje i metoda prevencije burnouta.
 
Kortizol je hormon koji se povezuje s psihološkim i emocionalnim stresom. Utječe na brojne vitalne funkcije, a koristi se i kao marker za određivanje mentalnog zdravlja. Naime, kortizol se može izlučiti na impuls - ukoliko se osobi iznenada nešto dogodi što je stavlja u opasnost, tijelo počinje u većoj mjeri izlučivati kortizol kako bi se organizam pripremio za „borbu“ ili „bijeg“.
 
S obzirom da je kortizol bitan i za druge funkcije u organizmu koje nisu povezane s mentalnim stanjem, povremeno testiranje njegove razine u organizmu ne može poslužiti kao pouzdani pokazatelj nečijeg mentalnog stanja. Kako bi se znalo što se događa s organizmom, potrebno je pratiti razinu kortizola tijekom cijelog dana.
 
Kortizol se inače mjeri iz uzorka krvi, a samo vađenje krvi može biti izvor stresa. Stoga je daleko poželjnija metoda određivanja kortizola iz uzorka sline, mokraće ili čak i znoja.
 
Skupina znanstvenika osmislila je elektrokemijski pametni uređaj koji će mjeriti razinu kortizola u krvi. Ideja je da uređaj izolira kortizol iz znoja i mjeri njegove iznimno male koncentracije. Na taj način dobili bi se kvantitativni i objektivni podaci o određenim stanjima i bolestima povezanima sa stresom.
 
Uvidom u razinu kortizola kod pojedine osobe dobivaju se pouzdane informacije temeljem kojih onda liječnici mogu procijeniti pati li pacijent od, primjerice, depresije ili burnouta te je li postojeća terapija učinkovita.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 12. 2. 2021.
izdvojeni proizvodi