Kako se brijati bez zabrijavanja?

Zdrav život / Kultura tijela Borna Tićak mag. pharm.

Zbog složenosti građe kože, prilikom brijanja potrebno je razviti pravilnu tehniku kako bi se potencijalna oštećenja kože svela na najmanju moguću mjeru

Tijelo kao osobni projekt

Tijekom zadnjih nekoliko desetljeća proces uklanjanja dlaka na tijelu postao je uobičajena praksa na Zapadu, a posebno je zastupljena među ženskom populacijom. U koncept ideala ženske ljepote uvrstilo se glatko obrijano tijelo, dok bujnost kose predstavlja moć, zdravlje, mladenački duh i atraktivnost.
 
Žene na Zapadu počele su uklanjati dlake na tijelu (posebice pazušnom području) još za vrijeme Prvog svjetskog rata, a takva praksa aktivno se poticala u razdoblju između 1915. i 1945. godine na području SAD-a. Razlog pojave novog trenda povezuje se s razvojem onodobne mode: haljine i suknje postajale su sve kraće, haljine otvorenije, a kupaći kostimi otkrivali sve više kože.
 
Početkom 21. stoljeća na Zapadu se tijelo počinje smatrati osobnim projektom pri čemu se uloga pojedinca sastoji u tome da ga kontrolira, poboljšava i dovodi do osobne (a često i društvene) percepcije savršenstva.
U takvoj društvenoj klimi nije neobično da se načini uklanjanja dlaka s tijela, od brijanja do trajnog uklanjanja, predstavljaju putem različitih medija - časopisa, internetskih stranica, televizije, čak i društvenih mreža. Za većinu osoba brijanje je postalo sastavnim dijelom dnevne rutine. No, koliko su ljudi upoznati s pravilnom tehnikom?

Koža - granica između tijela i okoliša

Koža je najveći organ ljudskog tijela s dvije osnovne funkcije – zaštita od vanjskih utjecaja i termoregulacija organizma. Vanjski sloj kože (epidermis) tanji je, a na vlastitoj površini (a ujedno i na površini tijela) ima mrtve stanice. Unutarnji sloj kože (dermis) deblji je i većim dijelom sastoji se od vezivnoga tkiva.
 
Folikul dlake smješten je duboko u dermisu, a funkcija mu je da proizvodi „mrtve“ strukture - dlake. Na dnu folikula nalaze se živci koji su odgovorni za osjet boli.
 
Zbog složenosti građe kože, koja podrazumijeva neravnu površinu različite debljine na pojedinim dijelovima tijela, prilikom brijanja potrebno je razviti pravilnu tehniku kako bi se potencijalna oštećenja kože svela na najmanju moguću mjeru.

Što je uzrok iritacije nakon brijanja?

Istraživanje koje se bavilo proučavanjem promjena na koži pazušnog područja otkrilo je kako je koža koja se brijala imala smanjenu funkciju zaštitne barijere. Naime, prilikom fizičkog uklanjanja ne odstranjuju se samo dlake, nego i površinski dijelovi kože, što može narušiti njezinu zaštitnu funkciju.

Također, moguća fizička oštećenja u obliku posjekotina i ranica ne samo da narušavaju barijeru i omogućuju prodor mikroorganizama, nego dovode i do proupalne reakcije. Proupalna reakcija dalje uzrokuje povećanu produkciju stanica kože, keratinocita, zbog čega dolazi do zadebljanja kože. Iz tog razloga koža onih dijelova tijela koji se ekscesivno izbrijavaju postaje debljom.

Folikulitis - dosadna upala folikula dlake

Upala folikula dlake relativno je često stanje kože, koje uglavnom uzrokuju bakterije i gljivice. Stanje je prepoznatljivo po crvenim bubuljicama ili bijelim prištićima u okruženju folikula dlaka.
 
Bakterije su uobičajeni stanovnici naše kože, no u trenutku kada je koža oštećena (posjekotina ili rana), otvara se mogućnost prodora bakterije u organizam i pojave infekcije u prostora oko folikula dlake.
 
Bazeni i jacuzzi također mogu biti izvorom upale folikula dlake. Ukoliko se s vodom u njima ne postupa na odgovarajući način, ona pogoduje rastu bakterija koje u kontaktu s kožom dovode do upale korijena dlake.
 
Treći oblik upalnog stanja kože zapravo se odnosi na iritaciju nakon brijanja. Najčešće pogađa muškarce s kovrčavim dlakama koji se često briju, a uzrok iritaciji je urastanje dlaka.

Veća dodirna površina, manja opasnost

Neoprezno i neodgovarajuće brijanje kože često dovodi do upalnog odgovora, a manifestira se u vidu iritacije i crvenila. Britvice slabe kvalitete uglavnom se teško kontroliraju prilikom brijanja, što povećava vjerojatnost pojave ranica i upalnog odgovora kože. Ekscesivno uklanjanje nezrelih korneocita s vanjskog sloja kože nekvalitetnim britvicama rezultira smanjenom barijernom funkcijom, upalom i hiperprodukcijom stanica.  Ukoliko se pak britvicom dođe do donjeg sloja kože, nastaju urezi i ranice koji omogućuju slobodan ulaz mikroorganizmima.
 
Kvalitetnije britvice imaju veću dodirnu površinu s kožom. Kod veoma uskih i dugačkih britvica dodirna površina s kožom je mala, stoga se dio sile raspoređuje na rubnim dijelovima glave britvice. S druge strane, kod britvica čija je površina veća, sila se ravnomjerno raspoređuje područjem cijele britvice zbog veće površine pa nema pritiska na rubnim dijelovima kao što je to slučaj kod jednostavnih uskih verzija. Također, veći broj oštrica na glavi britvice smanjuje razmak među njima, čime koža manje „uranja“ u prostor između dviju oštrica te je samim time vjerojatnost posjekotine manja.
 
Sredinom osamdesetih godina prošloga stoljeća na glave britvica počele su se uvoditi i lubricirajuće trake čiji je cilj smanjiti trenje između kože i oštrica. S obzirom da se smanjenje trenja ne može provesti a da se ne utječe negativno na iskustvo brijanja, prvobitno su trake bile postavljane na stražnjoj strani glave nakon oštrica. Razlog tomu bio je omogućiti osobi da ima kontrolu nad britvicom i ostvari bolje rezultate brijanja. Danas, zahvaljujući posebnim tehnologijama, postoje glave britvica koje lubricirajuće trake imaju i na prednjoj i na stražnjoj strani glave britvice.

Zlatni savjeti za zlatno brijanje

Prije početka brijanja poželjno je dio kože, koji je osoba naumila izbrijati, uroniti u toplu vodu (tuširanjem ili kupanjem u kadi) otprilike 3 do 5 minuta. Potom se nanosi gel namijenjen brijanju koji će osigurati lubricirajući učinak i smanjiti trenje.
 
Potrebno je izabrati britvicu koja najbolje odgovara osobi i njezinim preferencijama. No, jednako tako važno je voditi računa i o duljini korištenja iste britvice. Svakako je poželjno zamijeniti je u trenutku kada se pojavi oštar osjećaj na koži i kada počne „povlačiti“ dlake.
 
Po završetku brijanja dobro je koristiti hidratantnu kremu s umirujućim učinkom radi izbjegavanja iritacije kože.

A što ako se porežem?

Antiseptici su skupina spojeva koji se primjenjuju topikalno (direktno) na kožu i sluznice s ciljem smanjenja rizika od kolonizacije mikroorganizama i pojave infekcije ili s ciljem tretiranja postojeće infekcije.
 
Oktenidin je nova generacija antiseptika koji se koristi na koži, sluznicama i ranama kako bi se spriječio razvoj infekcije. Osim širokog spektra djelovanja, karakterizira ga brzi početak djelovanja unutar jedne minute od primjene te dugotrajan učinak u trajanju do 24 sata. Dobro se podnosi na koži i sluznicama, a prikladan je i za novorođenčad i nedonoščad. Može se koristiti kao profilaksa bakterijskih infekcija, zbog čega je svoju primjenu pronašao i u slučajevima porezotina kože. Provedene studije pokazale su kako je oktenidin kao antiseptik bezbolan, jednostavno se primjenjuje te se dobro lokalno podnosi.
Datum objave članka: 21. 8. 2020.
izdvojeni proizvodi