Lice se s godinama mijenja

Zdrav život / Kultura tijela Dina Majstorović dr. med. dent.

Starenjem kože proizvodnja hijaluronske kiseline, nužne za održavanje stanične cjelovitosti, izrazito se smanjuje

S godinama, koža lica se stanjuje, postaje suha i opuštena, jer gubi čvrstoću i elastičnost te počinje odavati svoju dob. Bore postaju izraženije, a ten gubi sjaj. Mijenja se i morfologija lica - smanjuje se volumen pojedinih dijelova lica, gubi se ovalni oblik lica, a vrat postaje sve manje naglašen. Stoga se već postojeće bore dodatno produbljuju, tako da se na koži stvaraju duboke brazde.

Vrlo važnu strukturalnu funkciju u održavanju gustoće dermisa, pa tako i čvrstoće kože te upijanju vode, ima hijaluronska kiselina. To je kemijski spoj prisutan u svim živim organizmima i sastavni dio mnogih tkiva, no najpoznatija je njezina uloga u koži. Uz to što osigurava hidriranost kože, što se direktno odražava i na njezinu čvrstoću, pridonosi liječenju upalnih procesa i ožiljaka.

Kad koža stari, izrazito se smanjuje proizvodnja hijaluronske kiseline, molekule koja je nužna za održavanje stanične cjelovitosti, što objašnjava zašto koža starenjem postaje dehidrirana, opuštena i gubi čvrstoću. Najveća slabost hijaluronske kiseline je što se mora u potpunosti obnoviti svakih 24 sata, jer se vrlo brzo razgrađuje. Kako tijelo stari, taj proces obnove postaje sve neučinkovitiji i zahtijeva unos hijaluronske kiseline u kožu.

Kako nadomjestiti manjak

Manjak hijaluronske kiseline u koži može se nadomjestiti primjenom kozmetičkih sredstava, no najbrži i najučinkovitiji proces obnove je primjena kožnih implantata (punila, filera) na bazi hijaluronske kiseline. Kožni implantat se u organizam unosi injekcijom, a smije ga primijeniti isključivo liječnik. Prije uporabe proizvoda u ordinaciji liječnik prolazi edukaciju o proizvodu i tehnikama injiciranja, što je od izuzetne važnosti za sigurnost primjene, postojanost rezultata i svođenje nuspojava na najmanju moguću mjeru. Ubrizgana u dermis, hijaluronska kiselina nadomjestit će manjak nastao kao posljedica smanjenja proizvodnje hijaluronske kiseline, rehidratizirat će kožu, ali i potaknuti sintezu kolagena te ojačati i učvrstiti kožu.

Ponovno mladolik izgled

Kožni implantati na bazi hijaluronske kiseline primjenjuju se u estetske svrhe za ispunjavanje bora na licu, oblikovanje kontura lica, povećanje volumena usana te modeliranje skladnijeg oblika nepravilno oblikovanih usana. Povećavajući volumen, hijaluronska kiselina igra važnu ulogu u hidrataciji kože jer na sebe veže molekule vode i tako daje koži punoću i elastičnost.

Vidljivi i postojani rezultati

Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana, a izgled lica sasvim je prirodan i postojan, ali ne i konačan, jer se hijaluronska kiselina s vremenom resorbira. Postignuti učinak traje i do 12 mjeseci, ovisno o proizvođaču, odnosno proizvodu koji se koristi, o strukturi kože, načinu života, dobi, mjestu primjene i tehnici injiciranja. Nakon toga tretman treba ponoviti. Svaki idući dat će trajnije i bolje rezultate jer, ne zaboravimo, kožni implantati na bazi hijaluronske kiseline dodatno potiču razvoj vlastitoga vezivnog tkiva u koji su ubrizgani.

Nekoliko savjeta za kraj...

Prije tretmana - Kako biste smanjili rizik od krvarenja na mjestima injiciranja i nastanka krvnih podljeva (masnica), tri dana prije tretmana valja izbjegavati lijekove na bazi acetilsalicilne kiseline, protuupalne lijekovi, lijekove protiv zgrušavanja krvi, alkohol i izlaganje suncu. Kako bi se umanjio osjećaj nelagode, koji se može javiti za vrijeme ubrizgavanja injekcije, uglavnom je dovoljno nanijeti na kožu lokalni anestetik u obliku kreme.

Nakon tretmana - Blago crvenilo, osjetljivost, oticanje i peckanje mogu se pojaviti odmah nakon tretmana. Ti znakovi su normalna pojava i nestat će za nekoliko dana. Oblozi s ledom ubrzat će njihovo nestajanje.

Nekoliko sati nakon tretmana najbolje je izbjegavati suvišne pokrete lica (mimiku, govor ili smijeh). Tretirano područje minimalno 14 dana ne smije se izlagati suncu, UV zrakama, hladnoći ili vrućini (sauna, solarij). Nakon završetka tretmana odmah je dopušteno nanošenje medicinske korektivne kozmetike.

Datum objave članka: 1. 2. 2010.