Pozdrav proljeću

Zdrav život / Prevencija bolesti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Zima je prošla, dragi moji. Oslobodite svoju unutarnju snagu pomoću vodiča u sedam koraka za osjećaj svježine

Razmišljajte o proljeću i zamislite novi život, dulje dane i beskrajan optimizam koji vas ispunjava. Nove mogućnosti mogu se javiti pa morate sa sebe brzo otresti zimsku paučinu. Evo kako ćete uskladiti život s novom sezonom.

Oslobodite se

Zašto, u ozračju novoga, ne možete vidjeti šumu kroz tek procvalo drveće? Previše se toga nagomilalo, i bez obzira na to bilo to u vašem domu, na poslu ili u mislima, odvraćat će vam pažnju. Jane Alexander, stručnjakinja za feng shui i autorica knjige Spirit of the Home, preporučuje da prepoznate sve svoje probleme u vašem okruženju. "Neki će se tome oduprijeti, ali tu ne pomaže zabijanje glave u pijesak, kaže ona. "Idite dalje od izvanjskog i provjerite sva skrivena mjesta; iza fotelje, u ladicama i ormarima, tavanima, podrumima i spremištima. Možda neće sve biti uočljivo na fizičkoj razini, ali i dalje će se nagomilavati u psihološkom smislu."

IZAĐITE NA ZRAK

U ovo doba godine, kad je vani toplije i svjetlije, otiđite na vožnju biciklom ili na trčanje. Za maksimum energije intenzivno trenirajte dva puta tjedno. Na višoj razini treniranja dajte sve od sebe tijekom dvije minute, zatim se odmarajte ili hodajte dvije minute pa opet ispočetka. To potiče unos kisika u vašu cirkulaciju i otpušta endorfine koji vam daju prirodan osjećaj vitalnosti.

Priuštite si proljetno čišćenje

Proljeće je najbolje vrijeme za detoksikaciju, kaže Hermann Keppler, naturopat s College of Naturopathic Medicine. "Tijekom zime općenito smo vođeni prekomjernim sedentarnim (sjedilačkim) načinom života, konzumiramo previše alkohola i kofeina, a premalo vježbamo", kaže on. "Kao rezultat svega toga nerijetko u proljeće ulazimo pateći od simptoma intoksikacije, kao što su umor, rastresenost i agresija. Detoksikacija u to doba godine čisti nakupljeno mrtvilo i potiče vitalnost.

BILJNA POMOĆ

Proljeće je najbolje vrijeme za odstranjivanje tijekom zime nakupljenih toksina iz tijela. Cjelogodišnja kopriva i lišće maslačka pomažu stimulaciju bubrega, dok maslačak i korijen čička čiste jetru. Takvo čišćenje pomaže poboljšanju fizičke vitalnosti i osvježava um, što će vam pomoći da prigrlite proljeće. Popis prikladnog bilja jako je velik i u idealnom slučaju trebao bi se prilagoditi individualnim potrebama.

Jedite povrće

Raspoloženje može utjecati na naš izbor hrane i pića. Manje je poznato da ono što jedemo može odrediti naše fizičke i mentalne sposobnosti. Za najbolji rezultat posegnite za svježom hranom iz organskog uzgoja, koja nije skladištena ili kuhana i sezonskog je tipa.

"Najsnažniji eliksiri zdravlja i vitalnosti dolaze u obliku svježeg soka", kaže Steve Meyerovitz, autor knjige Juice Fasting & Detoxification. "Jednom kad odstranimo tekući dio iz svježe hrane kao što je špinat, peršin, prokulica, rajčica, limun, radič, mrkva ili celer, možemo asimilarati i apsorbirati do 99 posto njihove hranjive vrijednosti, čak i u slučaju da nam je probava slaba. Zapravo, ljepota je sokova u tome da ne iziskuju niti malo probavne energije."

Od svih sokova pšenični očigledno nosi krunu. Nekoliko gutljaja svježega pšeničnog soka djeluje kao jednostavan, a cjelovit nadomjestak. Sadrži mnoštvo enzima i aminokiselina, cijelu grupu B vitamina, kao i vitamine A, C, E i K, ali i kalcij, magnezij, fosfor, kalij, cink i selen. "Ukratko, pšenica koristi sunčevu energiju i pretvara je u proces zvan fotosinteza. Kad se pretvori u sok, dinamizira i osnažuje", kaže Ruth Watkins, stručnjakinja za uzgoj organske hrane (Aconbury Sprouts).

ŠTO JE SEZONSKO? - Šparoge, patlidžan, kupus, celer, salata, radič, rabarbara, špinat, rajčica, trešnje, mladi krumpir, potočarka...

Prigrlite novo

Koliko ste puta rekli: "Bila bih sretna da mogu svirati klavir" ili "Željela bih znati borbene vještine"? Dakle, postoji nešto što ste oduvijek željeli raditi, ali nikad niste imali mogućnost ostvariti.

Kada si postavimo ciljeve i radimo na njihovu ostvarenju, jačamo samopouzdanje, što nas čini zadovoljnijima samima sobom. Nova znanja ne samo da čine da se osjećamo bolje nego otvaraju nove moždane putove. "Izazivanje samoga sebe ili zadovoljavanje svojih ambicija također pomaže ljudima u jačanju kontrole nad njihovim životom", kaže Gladeana McMahon, kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja.

Izgrađujte se

Za mnoge je postati i ostati samouvjeren bitka koja traje cijeli život. Naši dnevnici mogu biti prepuni socijalnog angažmana, ali mnogima od nas manjka samouvjerenosti. Srećom, samouvjerenost se može naučiti i pojačati.

Gael Lindenfield, psihoterapeutkinja i autorica knjige Self Esteem, vjeruje kako je proljeće vrijeme da se približimo svom karakteru. "Mi ne ostajemo statični. Neki dijelovi nas umiru, drugi se bude i obnavljaju, kao i kod drugih živih bića", kaže Gael.

Kada si postavimo ciljeve i radimo na njihovu ostvarenju, jačamo samopouzdanje

"Proljeće je dobro vrijeme i za rješavanje neželjenih osobina (crta), kao što su rastući cinizam i letargija koje zapravo ne želimo", kaže ona. "Vrijeme je to i za jačanje onoga što nas čini da se osjećamo dobro i uzbuđeno. Spoznaja da naši potencijali rastu osnažuje automatski i naše samopouzdanje."

Pomislite na nešto što vas može zainteresirati, a znate o tome vrlo malo - neka sportska aktivnost ili studij. Napravite plan aktivnosti kako biste bili sigurni da će predmet vašeg interesa procvjetati početkom ljeta.

Pokrenite tijelo

Tijekom vježbanja krv i limfa jače cirkuliraju i postaju unutarnji izvor magnetične energije kojoj težimo.

"Aerobične vježbe potiču brži rad srce, a dah se produbljuje, povećavajući kolanje tekućina i buđenje prirodnog instinkta da se ide dalje i jače", kaže Matt Roberts, osobni trener i stručnjak za fitness. "U fizičkom smislu to poboljšava osjećaj vlastitog tijela, no učinci su višestruki. Nije neobično čuti moje klijente kako pričaju o profesionalnom uspjehu ili napretku u karijeri nakon uključivanja u fitness program", kaže Roberts.

Gledajte svjetliju stranu

Je li čaša napola prazna ili napola puna? To psihološko pitanje upotrebljava se da bi se zaključilo je li osoba optimist ili pesimist. U svakome od nas postoji polazna točka sreće protiv onoga što zovemo životnim iskustvom. Povremeno rezoniramo s osjećajem sreće i nekima od nas ona jednostavno prirodno dolazi. Drugi su pak u stalnoj potrazi za njom.

Proljeće je dobro vrijeme za rješavanje neželjenih osobina, kao što su rastući cinizam i letargija koje zapravo ne želimo

"U hladnoći i mraku zime zemlja se možda čini neplodnom, ali ipak je puna sjemena koje čeka proljeće i povratak topline i svjetla kako bi buknulo životom. Tako je i s ljudima", kaže Patrick Whiteside, autor knjige Happines: the 30 Day Guide. "Da bismo procvjetali, samo trebamo atmosferu emocionalne topline i osjećaj prijateljstva."

Izvor: Women's Health
Prevela i prilagodila: Carmen Rivier-Zurak, dr. med.

Datum objave članka: 1. 4. 2005.