Vremenska crta prestanka pušenja - prednosti i izazovi

Zdrav život / Prevencija bolesti

Prestanak pušenja donosi benefite koji se vrlo brzo uočavaju i s protokom vremena izrazito multipliciraju

Većina pušača je svjesna štete koju pušenje izaziva, no ipak nastavljaju s tom navikom. Postavlja se pitanje zašto pušačima odvikavanje tako teško pada?

S jedne strane, prepreke na putu prema potpunom odvikavanju predstavljaju svakodnevni stres i nedostatak volje za prestankom pušenja. S druge strane, osim nikotina koji izaziva ovisnost, kao potencijalna prepreka nameću se društveni i psihološki aspekti - izlazak na „čik“ pauzu s kolegama i prijateljima postaje besmislen, interne šale teže razumljive, a o informacije o događajima dostupne su samo digitalnim putem.

No, umjesto na prepreke potrebno je usredotočiti se na nove prilike koje pruža život bez duhanskog dima!
 

KLJUČNE TOČKE O PRESTANKU PUŠENJA

- prestanak pušenja znači prekid začaranog kruga ovisnosti o nikotinu
- za uspješan prestanak pušenja treba razviti plan kako zaobići žudnju i okidače pušenja
- korist od prestanka pušenja primjećuje se već 20 minuta nakon posljednje cigarete
- što ranije se prestane s pušenjem, to brže se smanjuje rizik obolijevanja od respiratornih, kardiovaskularnih i ostalih kroničnih bolesti i stanja

Izazovi odvikavanja od pušenja

Jedno kratko „da“ cigaretama dovoljno je za dugoročan problem - što s konačnim prestankom pušenja, što s njegovim negativnim utjecajem na zdravlje, vrlo skoro trošite dobar dio budžeta na cigarete i ne nalazite izlaz iz ove situacije.

Mnogi pušači se nakon prekida pušenja muče sa simptomima apstinencije, koji su najviše izraženi  prvih dva tjedna do mjesec dana, stoga se svjesno pripremite na izazove koji su pred vama. Ako ste s odvikavanjem krenuli tek nedavno, vjerujemo da ste primijetili oscilacije u raspoloženju, a ako i niste, drugi zasigurno jesu. Ovdje se najčešće radi o izmjenjivanju entuzijazma i depresije, razdražljivosti, hiperaktivnosti ili problema s koncentracijom. Te promjene kratko traju stoga ostanite aktivni, isplanirajte dan, družite se i zabavljajte, a u težim situacijama pokušajte se osloniti na obitelj i prijatelje ili potražite stručnu pomoć.   

Žudnja za cigaretom normalna je pojava u procesu prestanka pušenja. Čak i ako već duže vrijeme ne pušite, stresne situacije i događaji mogu biti okidači koji vas vraćaju u začarani krug. Stoga svoje žudnje i okidače prepoznajte na vrijeme, zapišite ih i napravite plan kako ih zaobići. Aktivnosti poput šetnje, vježbanja, slatkog zalogaja pa čak i jednostavna radnja pranja zuba mogu vas zaokupiti dovoljno dugo da vas prođe želja za cigaretom, koja traje samo tri minute.  

Stres je sastavni dio života i ako je umjeren može pomoći u ostvarivanju ciljeva. No, previše stresa stvara probleme. Mnogi ljudi stres pokušavaju smanjiti pušenjem, što znači da u procesu prestanka pušenja treba naučiti kako upravljati stresom, odnosno nositi se s njim na drugačiji način. U tom smislu, potrebno je opustiti se, duboko udahnuti i pokušati prepoznati što izaziva stres, vizualizirati problem i pokušati ga mirno riješiti. Druge metode koje mogu pomoći u borbi sa stresom su vježbanje, izbjegavanje poroka poput alkohola, razgovor s bližnjima, uravnotežena i zdrava prehrana te dovoljno sna.

Kod „friških“ bivših pušača normalna je pojava povećanje apetita i usporen metabolizam, što ponekad vodi do prejedanja i povećanja tjelesne mase. No, to i ne mora biti tako. Pokušajte uvesti kontrolu nad hranom koju unosite, sporije jedite i pratite tjelesnu masu. U kontroli tjelesne mase pomoći će vam i umjereno vježbanje.
 

ZAMJENSKA TERAPIJA NIKOTINOM

Bez obzira radi li se o naglom ili postupnom prestanku pušenja, u procesu odvikavanja od pomoći vam može biti zamjenska terapija nikotinom, koja je klinički dokazano najuspješnija.

Prva takva terapija je razvijena 1978. u Leo Laboratorijima kako bi se pomoglo pomorcima u švedskim podmornicama da prebrode nikotinsku apstinencijsku krizu za vrijeme plovidbe.

Nicorette ljekovite gume za žvakanje, flasteri i sprejevi za usta olakšavaju simptome ustezanja dajući vam malu količinu nikotina koju si uskraćujete u fazi odvikavanja.

Prednosti prestanka pušenja kroz vrijeme

Prestanak pušenja donosi benefite koji se vrlo brzo uočavaju i s protokom vremena izrazito multipliciraju: 
  • nakon 20 minuta - otkucaji srca i krvni tlak vraćaju se u normalu
  • nakon 8 sati - razina kisika vraća se u normalu, a razina nikotina u krvi smanje za više od pola
  • nakon 48 sati - nikotin se potpuno eliminira iz tijela, razina ugljikovog monoksida pada na nulu, pluća čiste sluz i druge ostatke pušenja, poboljšava se osjet okusa i mirisa
  • nakon 72 sata - bronhi se opuštaju, lakše se diše, energija raste
  • nakon 2 - 12 tjedana - cirkulacija se poboljšava, aktivnosti poput šetnje i vježbanja postaju lakše
  • nakon 3 - 9 mjeseci - funkcija pluća se poboljša za 10 posto, polako nestaju kašalj i problemi s disanjem
  • nakon 1 godine - rizik bolesti srca smanjuje se na pola u odnosu na aktivne pušače
  • nakon 10 godina - rizik raka pluća upola je manji nego kod aktivnih pušača
  • nakon 15 godina - rizik srčanog udara i moždanog udara jednak je kao kod onih osoba koje nikada nisu pušile.

Iako se izazov odvikavanja od pušenja možda čini preteškim, imajte na umu sve prednosti koje sa sobom donosi, zbog čega ćete nakon početnih teškoća na kraju biti ponosni i zadovoljni sa samima sobom.
 

PLAĆENI OGLAS O  LIJEKU

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

NIC-CRO-OTC-17-01/2022

Datum objave članka: 28. 1. 2022.
izdvojeni proizvodi