Timijan - simbol za hrabrost

Biljna ljekarna / Biljke od P do Ž dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Uz to što djeluje antibakterijski i antivirusno, timijan opušta mišiće bronha, olakšava iskašljavanje te ublažava upalni proces u dišnom sustavu

Jeste li zaboravili biti hrabri? Biti hrabar znači učiniti nešto unatoč strahu, a opet ne podleći ludosti nepromišljena rizika. U simbolici biljaka timijan je često simbol za hrabrost. Mala biljka koja ima veliku hrabrost da uspije niknuti, rasti i opstati na terenima u kojima se druge biljke ne bi usudile pustiti korijenje. Timijan je skromna i jedva zamjetna, a opet biljka intenzivna mirisa koji nas podsjeti na njezinu prisutnost. Baš poput hrabrosti na koju katkad zaboravimo.

Kompleksnost naizgled jednostavne biljke

Vrlo često ne razmišljamo o tome da timijan (Thymus sp., Lamiaceae) nije jedna vrsta. Ima više vrsta roda Thymus koje se koriste u fitoterapiji. Najpoznatija je Thymus vulgaris ili obični timijan, no europska farmakopeja izrijekom navodi kako se timijanom naziva i Thmyus zygis ili jarmasti timijan. To su dvije službeno ljekovite vrste, ali u fitoterapiji i aromaterapiji koriste se i druge vrste ovog roda:

  • Thymus serpyllum je majčina dušica, no pod tim jednim nazivom skriva se nekoliko vrsta. Majčina dušica u narodu se koristi za puno namjena, a zbog blagosti okusa i djelovanja dobila je i taj naziv. Ipak, u službenoj farmaciji nije istovrijedna timijanu, stoga se, primjerice, sirupi ne izrađuju od majčine dušice nego od timijana.
  • Thymus satureioides nije dobavljiv na našem tržištu. Dostupno je njegovo eterično ulje (trgovački naziv timijan borneol) bogato antibakterijskim i protuupalnim spojevima borneolom i karvakrolom.
  • Thymus mastichina ili španjolski timijan nije prisutan na tržištu, osim kao eterično ulje koje u kemijskom sastavu sadrži 1,8-cineol i koristi se kod dišnih infekcija.


Timijan, običan i jarmasti, sadrže niz ljekovitih spojeva. To su glikozidi fenolnih spojeva, flavonoidi, kavena i ružmarinska kiselina. Oni su presudni za djelovanje timijana u vodenim ekstraktima, kao što su čajevi i sirupi. Ipak, timijan je prije svega poznat kao aromatična biljna vrsta - bogat je eteričnim uljem koje mu daje i karakterističan miris.

Timijan je vrsta koja je kemijski iznimno kompleksna. Ovisno o malim genetskim varijantama i podneblju, kemijski sastav eteričnog ulja timijana može nevjerojatno varirati, pa postoje različiti kemotipovi timijana, čiji nazivi potječu od naziva karakterističnih, odnosno dominantnih kemijskih spojeva u pojedinom eteričnom ulju. Pojava kemotipova timijana nije samo akademskog karaktera, jer su eterična ulja većine kemotipova dostupna na tržištu.

Kemotipovi u aromaterapiji

Timijan kemotip timol najrašireniji je kemotip. Timol pripada klasi fenola, spojeva koji iskazuju jaku antibakterijsku aktivnost, no to su istodobno i prilično agresivni spojevi koji mogu iritirati kožu i sluznicu. Nažalost, ovaj kemotip je raširen i zbog činjenice što se lako patvori sintetskim timolom, čime se pojačava njegova iritativnost. Uglavnom se koristi kod bakterijskih infekcija kože, mokraćnog i dišnog sustava. Zbog jake iritativnosti, uvijek se mora razblažiti u biljnom ulju i nikad se ne koristi na koži nerazblažen. Koristi se na nekoliko načina: oralnim putem u uljnim kapsulama, u supozitorijima (čepićima) te u uljima i gelovima za kožu. Naravno, priprema i uzimanje oralno i putem čepića rezervirana je za profesionalce i nije za laičku upotrebu. Vrlo često koristi se u sinergijskim kombinacijama s uljima bogatim karvakrolom, poput mravinca, te eugenolom, poput klinčićevca.

Timijan kemotip linalol vrlo je blag, sadrži alkohol linalol i gotovo nikad neće izazvati iritaciju kože. Ovo ulje koristi se i kod raznih infekcija (kožnih, mokraćnih i dišnih). Premda je njegova antibakterijska aktivnost manja, daleko je sigurniji za primjenu jer ne iritira. Zato ga je moguće koristiti na malim površinama kože bez razrjeđivanja, primjerice kod čireva na koži ili gnojnih zanoktica i jako upaljenih akni. Ovakav direktan način nanošenja nije dobar za veću površinu kože.

Timijan kemotip geraniol "najženstveniji" je od svih kemotipova jer podsjeća na miris ruže. Premda se naziva kemotip geraniol (klasa spojeva alkohola), u kemijskom sastavu ističe se geranil-acetat (klasa spojeva estera). Premda esteri obično ne iskazuju jak antibakterijski učinak, ovaj kemotip snažan je poput kemotipa linalola, s tim što je posebno djelotvoran protiv raznih vrsta gljivica koje izazivaju kožne infekcije. Stoga je on, uz čajevac (Melaleuca alternifolia), metvulju (Monarda fistulosa) i palmarosu (Cymbopogon martinii var. motia), još jedno ulje koje se koristi kod gljivičnih infekcija kože i urogenitalnog sustava. Posebno je pogodan kod osoba koje su alergične na eterično ulje čajevca.

Timijan kemotip tujanol jedan je od najrjeđih kemotipova i već nekoliko godina često dolazi do nestašice ovog ulja na tržištu. Šteta što ima relativno visoku cijenu, jer bi u suprotnom to ulje bilo ono što je u današnjem svijetu aromaterapije čajevac. Prema francuskim autorima, djeluje izvrsno protiv bakterija, uključujući i mikoplazme, ureaplazme i klamidije, izvrsno djeluje i protiv gljivica, a nije iritativno. Djeluje tako da snažno potiče organizam. Koristi se na mnoge načine: nanošenjem razblaženog ulja na kožu, u olekapsulama i vagitorijima. Eterično ulje intenzivna je mirisa te gušće i viskoznije od eteričnih ulja drugih kemotipova. Uglavnom se primjenjuje kao pomoć kod kroničnih i upornih infekcija klamidijama, ureaplazmama i mikoplazmama.

Timijan kemotip cineol rijetko je dostupno eterično ulje. Koristi se, kao i većina eteričnih ulja bogatih spojem 1,8-cineolom, za inhalacije i dermalne pripravke kao ekspektorans, odnosno tvar koja olakšava iskašljavanje.

www.plantagea.hr

Internetski portal Plantagea posvećen je fitoterapiji, aromaterapiji, ljekovitim biljkama i prirodnoj kozmetici. Nastao je zbog potrebe za objektivnim informacijama o ljekovitim biljkama i njihovoj primjeni, što uključuje i primjenu u kozmetici. Stranica je trenutačno podijeljena u nekoliko tematskih cjelina - fitoterapija, aromaterapija i prirodna kozmetika. Cijeli portal zamišljen je kao velika online knjiga. Obilato su citirani izvori podataka koji su dostupni na linkovima. Kao projekt online knjige, na stranici će se redovito objavljivati novi sadržaji.

Uloga u fitoterapiji

Prema ESCOP-u, timijan u obliku drugih ekstrakata, poput tinktura i čajeva, koristi se kod dišnih infekcija, ali i kod stomatitisa te halitoze (neugodna zadaha iz usta). Koristi se dva grama biljke, primjerice kao čaj, i to nekoliko puta dnevno, svježe spravljen. U fitoterapiji najčešće se upotrebljava i najviše se cijeni kemotip timol. Timijan je kod nas najčešće korišten u obliku sirupa zbog svoga ugodna okusa, a vrlo često nalaze se i fiksni preparati, koji uz timijan sadrže biljke sa sluzima (poput bijelog i crnog sljeza, trputca, divizme). Oni zajedno još više olakšavaju proces iskašljavanja.

Mehanizam djelovanja timijana vrlo je zanimljiv i kompleksan. Uz to što djeluje antibakterijski i antivirusno, timijan je spazmolitik, odnosno blago opušta mišiće bronha i time olakšava iskašljavanje. Uz to, ublažava i upalni proces u dišnom sustavu.

Premda je timijan svima poznat, još uvijek je relativno nepravedno zapostavljen u odnosu na druge biljne vrste, poput sljeza. Nadam se da će ovaj članak potaknuti da ga se puno češće sjetimo.

Datum objave članka: 1. 12. 2013.