BISFENOL A: koncentracija u organizmu 44 puta veća od očekivane?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Znanstvenici su razvili precizniju metodu mjerenja razine bisfenola A u organizmu te otkrili kako je izloženost ovom endokrinom disruptoru znatno veća od očekivanih vrijednosti

Studija objavljena u časopisu The Lancet Diabetes & Endocrinology 5. prosinca 2019. dokazuje kako su mjerenja na koja se oslanjaju regulatorne agencije, uključujući i FDA (engl. Food and Drug Administration), manjkava jer podcjenjuju izloženost bisfenolu A (engl. bisphenol A, BPA) čak 44 puta. BPA se nalazi u sastavu različitih oblika plastike, uključujući spremnike za hranu i tekućinu, a u studijama na životinjama dokazano je da interferira s hormonima u tijelu. Tako se izloženost fetusa bisfenolu A povezuje s problemima u rastu, metabolizmu, ponašanju, plodnosti, pa čak i s rizikom od razvoja tumora.

FDA je procjenjivala podatke temeljem studija koje su mjerile razinu BPA-a u ljudskoj mokraći te zaključila da je ljudska izloženost kemikaliji veoma niska te kako je samim time u području sigurne doze. Objavljeni rad dovodi u pitanje pretpostavku o BPA-u, ali i o drugim kemikalijama, kao što su zamjene za BPA, čije su koncentracija također mjerene indirektnim metodama.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji razvili su direktan način mjerenja BPA-a koji preciznije uzima u obzir i njegove metabolite, odnosno spojeve koji nastaju procesom kemijske pretvorbe u ljudskom organizmu.

Prije otkrivanja spomenute metode većina studija temeljila se na indirektnom procesu mjerenja metabolita BPA-a koristeći otopinu enzima dobivenu iz puža, a koja se koristila za transformiranje metabolita iz mokraće natrag u BPA, čime se on mogao mjeriti.
U studiji su uspoređivane dvije metode: na umjetnoj mokraći u koju je dodan BPA, a zatim i na 39 ljudskih uzoraka. Znatno veća razina BPA-a otkrivena je korištenjem direktne metode, čak i do 44 puta. Nepodudaranje među dvjema metodama bilo je veće što je bila veća razina izloženosti BPA-u, odnosno što je veća razina BPA-a u mokraći, to je starija metoda više promašila ciljnu vrijednost.

Ovo istraživanje trebalo bi usmjeriti pozornost na metodologiju mjerenja razine BPA-a, tako da je s ciljem potvrde rezultata potrebna suradnja i drugih znanstvenika i laboratorija. Skupina znanstvenika neće stati samo na BPA-u, slijede istraživanja i drugih kemikalija, poput parabena, benzofenona i triklosana, koji se nalaze u kozmetičkim preparatima i sapunima, kao i ftalata koji se mogu naći u sastavu igračaka, spremnika za hranu i proizvoda za osobnu njegu. 

Studiji je potporu dao National Institutes of Health putem subvencija.

Izvor: www.sciencedaily.com

Datum objave članka: 20. 12. 2019.