Arnika, vražja kandža i masaža - trostruka prevencija mišićne boli

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Borna Tićak mag. pharm.

Kada se osoba odmara, smanjuje se razina kortizola u krvi, tijelo se opušta, a mišići pomalo vraćaju u normalno stanje. No, postoji još nekoliko trikova kako se riješiti neugodna osjećaja i boli u mišićima

Brojne aktivnosti, ali i psihička stanja uzrokuju osjećaj nelagode u mišićima - bilo tenzije ili umora mišića. Iz tog razloga ljudi prakticiraju tehnike opuštanja koje obuhvaćaju niz metoda za smanjenje fizičke napetosti, a jednako tako i anksioznosti.

Kada je potrebno opustiti mišiće?

Kao jedan od glavnih uzroka ukočenosti mišića navodi se stres. Osim što povećava broj otkucaja srca u minuti i uzrokuje kratkoću daha, stres djeluje na organizam tako da zadržava mišiće u stanju polukontrakcije. Upravo to je razlog zašto se, primjerice,  javlja ukočenost mišića vrata. Hormon stresa, kortizol, djeluje na način da sužava krvne žile, što smanjuje protok krvi i dovod kisika u mišićno tkivo. Takvo stanje uzrokuje nakupljanje određenih spojeva u mišićnom tkivu koji dovode do upale, a samim time i do ukočenosti i boli.
 
Nelagodu u mišićima može uzrokovati i sport, kao i  prekomjerna tjelesna aktivnost. U tom slučaju dolazi do pucanja mišićnih vlakana i kapilara, što uzrokuje otok i upalu. Javlja se mišićni umor, a upalni proces je razlog zbog čega osoba osjeća bol u zahvaćenom dijelu tijela. Preporuka u tom slučaju glasi: pravilno se odmarati i oporaviti.
 
Činjenica je kako odmor predstavlja jedinstveno rješenje za bol u mišićima. Kada se osoba odmara, smanjuje se razina kortizola u krvi, tijelo se opušta, a mišići pomalo vraćaju u normalno stanje. No, osim opuštanja i odmaranja postoji još nekoliko trikova kako se riješiti neugodna osjećaja i boli u mišićima.

Odgovor je u prirodi

Procesu opuštanja ukočenih i upaljenih mišića mogu pridonijeti neke biljke, od kojih su najpoznatije arnika i vražja kandža.
 
Arnika

Arnika (Arnica montana/chamissonis L., Asteraceae) ili brđanka raste u različitim dijelovima Europe i Sjeverne Amerike, a poznata je po svom ljekovitom djelovanju. U ljekovite svrhe koristi se cvijet koji je narančaste ili žute boje.
 
Istraživanja provedena na arnici otkrila su protuupalni potencijal ove biljke. Također, poboljšava cirkulaciju čime ublažava simptome vezane uz smanjeni protok krvi. Takvo djelovanje arnike pripisuje se njezinoj najpoznatijoj sastavnici, spoju helenalinu. Stoga je potpuno razumljivo kako je ova biljka našla široku primjenu kod ozljeda uzrokovanih prekomjernom tjelesnom aktivnošću.
 
Vražja kandža

Vražja kandža (Harpagophytum procumbens L, Pedaliaceae) je biljka karakteristična izgleda koja potječe iz južne Afrike. Osim što je sastavni dio tradicionalne medicine tog dijela svijeta, predstavlja jedan od cvjetnih amblema Bocvane. Ime je dobila prema karakterističnom izgledu plodova koji na sebi imaju kukice nalik kandžama. Za djelovanje biljke zadužena je njezina sastavnica, spoj harpagozid.
 
Istraživanja su pokazala kako učinkovito pridonosi smanjenju boli, posebice u donjem dijelu leđa. Osim toga, poput arnike, karakterizira je protuupalni učinak, što pridonosi bržem zacjeljivanju bolnih mišića.

Kako učinkovito opustiti mišiće?

Jedan od najboljih načina prevencije upale mišića nakon intenzivnog treninga je masaža. S obzirom da je upravo nedostatak cirkulacije jedan od uzroka ukočenih i upaljenih mišića, masaža je dobrodošla jer se dobro odmjerenim pokretima pojačava cirkulacija u mišićima. To doprinosi boljoj opskrbi tkiva kisikom što prevenira nastanak upalnog stanja. Istraživanja navode kako se nakon treninga smanjuje oticanje mišića čak za 30 posto ukoliko se za opuštanje mišića koristi upravo masaža.
 
Za najbolje rezultate preporuka je kombinirati dvije učinkovite metode - masažu i biljne preparate za smanjenje upale i boli te poboljšanje cirkulacije.
Datum objave članka: 28. 12. 2020.