Atopijski dermatitis - od poboljšanja do pogoršanja

promo Bolesti i stanja / Kožne bolesti Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Ljestvice samoprocjene i terapijska edukacija bolesnika pomažu oboljelima u boljem razumijevanju vlastitog stanja i lakšoj spoznaji procesa liječenja

Atopijski dermatitis kronična je upalna bolest kože koja se javlja kod osoba sklonih atopiji, a karakterizira ga izbijanje ekcema praćenog svrbežom kože, koja je trajno zahvaćena kserozom (suhoćom). Najčešće pogađa djecu i često se javlja kod novorođenčadi, s tim da promjene mogu potrajati i u zreloj dobi. S obzirom na to da je njegova učestalost u stalnom porastu, posebno u industrijaliziranim zemljama, postaje sve više predmet zabrinutosti u sektoru javnog zdravstva.

Atopijski dermatitis kombinacija je složenih upalnih mehanizama i nepravilnosti u funkcioniranju epidermalne barijere, što, među ostalim, uzrokuje gubitak vlage iz kože, koja postaje suha. Funkcija epidermalne barijere poremećena je zbog anomalija nekih enzima, te međustaničnog cementa, posebno slobodnih masnih kiselina i ceramida.

Ocjena ozbiljnosti simptoma

Postoji nekoliko sustava bodovanja za kliničku ocjenu ozbiljnosti simptoma ove bolesti, koji liječnicima omogućuju usporedbu bolesnikova stanja između dvije liječničke konzultacije.

Europska radna skupina za atopijski dermatitis devedesetih godina prošlog stoljeća razvila je sustav bodovanja atopijskog dermatitisa - SCORAD indeks - koji mjeri ozbiljnost simptoma. SCORAD ocjenjuje dvije vrste simptoma: objektivne, tj. one vidljive okom, i subjektivne simptome, o kojima liječnika izvijesti sam bolesnik (svrbež, nesanica). Subjektivne simptome opisuju bolesnici ili njihovi roditelji, ali ih liječnik prikuplja samo tijekom konzultacija. Kako se atopijski dermatitis razbuktava povremeno, ono što se događa između konzultacija se ne zapisuje, zbog čega se javlja potreba uvođenja ljestvice samoprocjene, ali i terapijske edukacije bolesnika kako bi bolje razumjeli vlastito stanje i shvatili proces liječenja.

Škole atopijskog dermatitisa organizirane su 2004. u Njemačkoj, a njihov utjecaj na razvoj bolesti iscrpno je dokumentiran. U Francuskoj je profesor Stalder prvi osmislio školu atopije u Nantesu 2006. godine. Mrežu škola atopije, koje sada broje nekoliko centara diljem Francuske i Europe, podupire Zaklada za atopijski dermatitis Pierre Fabre grupe, koja je prve konferencije na tu temu održala u Toulouseu, u lipnju 2010. Koncepti predstavljeni u tim edukacijskim centrima zasigurno će rezultirati podrškom nacionalnih zdravstvenih sustava, jer je terapijska edukacija uključena u Zakon o bolnicama, bolesnicima, zdravstvu i teritorijima (HPST) donesen 2009. godine.

Uz podršku Dermatoloških laboratorija A-Derma, Europska radna skupina za atopijski dermatitis razvila je i ljestvicu za samoprocjenjivanje atopijskog dermatitisa: PO-SCORAD (Patient-Oriented SCORAD), koji se zasniva na SCORAD-u. PO-SCORAD savršeno odgovara potrebi da se pomogne bolesnicima, a ujedno je i osnova terapijske edukacije, koja bolesniku pomaže da bolje razumije vlastito stanje i spozna proces liječenja. Bolesnici i liječnici mnoge važne informacije mogu dobiti na web stranici zaklade za atopijski dermatitis: www.fondation-dermatite-atopique.org.

Datum objave članka: 1. 2. 2019.