Gnojni hidradenitis (hidradenitis suppurativa) - još uvijek slabo prepoznata bolest

Bolesti i stanja / Kožne bolesti

Današnje razumijevanje gnojnog hidradenitisa ukazuje na upalnu bolest folikula, u čijem nastanku ulogu imaju poremećaji imunosnoga sustava uz određenu genetsku predispoziciju

Što je gnojni hidradenitis?

Hidradenitis suppurativa (HS) ili gnojni hidradenitis je kronična upalna bolest kože karakterizirana ponavljajućim bolnim čvorovima i apscesima, koji dovode do nastanka drenirajućih sinusa i ožiljaka. Ova dermatološka bolest uglavnom nastaje nakon puberteta, a najčešće se javlja u područjima pazuha, prepona, ispod dojki te u području perianalne i genitalne regije.
 
HS je često neprepoznata bolest, pa je teško odrediti koliko je ona zapravo česta. S obzirom na činjenicu da je bolest u velikom broju slučajeva neprepoznata, smatra se da je zapravo puno češća nego što to podaci iz literature pokazuju. Razdoblje od početka bolesti do postavljanja dijagnoze kreće se od sedam do 12 godina.

Budući da HS nastaje na predjelima na kojima su najbrojnije apokrine žlijezde znojnice, prvotno se smatralo da se radi o upali upravo tih žlijezda. Današnje razumijevanje HS-a ukazuje na to da je HS upalna bolest folikula, u čijem nastanku sudjeluju poremećaji imunosnoga sustava, uz određene genetske predispozicije.

HS je kronična bolest koja se stalno vraća, što oboljele prilično frustrira. Iako se ne radi o životno ugrožavajućoj bolesti, zbog pridružene boli, neugodnog mirisa i vlaženja zahvaćenih područja, psihosocijalni učinak ove bolesti na oboljele osobe je izrazit. Uz to, HS je udružen s brojnim pridruženim bolestima (komorbiditetima), posebice metaboličkim sindromom i kardiovaskularnim bolestima.

Kako dijagnosticirati gnojni hidradenitis i procijeniti težinu bolesti?

Kako dijagnosticirati HS? HS je zapravo dobro klinički definirana bolest te je za postavljanje dijagnoze uz kliničku sliku nužna kvalitetna anamneza. Tipične lezije koje čine kliničku sliku gnojnog hidradenitisa su nodus (čvor), sinusni trakt, fistula, otvoreni komedon (pseudokomedon) i ožiljak. Ako se bolest javlja minimalno dva puta u šest mjeseci, to također upućuje na HS. Važan je podatak i pozitivna anamneza na HS. U prilog dijagnozi također govori i pilonidalni sinus u anamnezi te nedostatak patogenih mikroorganizama u rutinskoj kulturi obriska lezija.
 
Nakon što je postavljena dijagnoza bolesti nužno je procijeniti težinu bolesti. U praksi se najčešće koristi Hurleyjeva klasifikacija koja bolest dijeli u tri stadija. Najveći broj bolesnika obolio je od Hurley I stadija, njih čak 68,4 posto, a od stadija III 3,9 posto.

Iako je Hurleyjeva klasifikacija praktična u svakodnevnom radu, ne daje uvid u dinamiku bolesti i pojavu novih upalnih lezija, stoga su razvijeni novi načini procjene težine bolesti kao što su: Sartoriusov sustav, Physician Global Assessment (PGA) i Hidradenitis Suppurativa Clinical Response (HiSCR).

Za procjenu narušenosti kvalitete života uz HS, koristi se Dermatology Life Quality Index (DLQI) kao skala samo-procjene, pomoću koje se procjenjuje utjecaj bolesti na svakodnevni život, a vrlo je važna i Vizualna analogna skala (VAS), koja pokušava na objektivan način odrediti razinu boli i popratnog svrbeža.

Liječenje gnojnog hidradenitisa

U liječenju gnojnog hidradenitisa mogu se koristiti lokalna, sustavna i kirurška terapija.
 
Od lokalne terapije primjenjuju se antibiotici (klindamicin) u obliku losiona, zatim resorcinol u obliku kreme i kortikosteroidi, koji se injiciraju u samu leziju (nodus). Ordiniranje lokalnih pripravaka u ranom stadiju bolesti može spriječiti progresiju bolesti i stvaranje ožiljaka.

Kao sustavna terapija primjenjuju se antibiotici (tetraciklini ili kombinacija klindamicina i rifampicina) u trajanju od nekoliko mjeseci. Potrebno je naglasiti da se navedena terapija ne smije primjenjivati tijekom trudnoće, kod bolesnika sa gastrointestinalnim bolestima te da se ne preporuča izlaganje UV svijetlu.

Kod srednje teških i teških bolesnika, koji nisu odgovorili ili nisu tolerirali antibiotsku terapiju, indicirana je biološka terapija, koja izravno djeluje na imunopatogenezu.
 
U liječenju HS-a nezaobilazno je kirurško liječenje. Indicirano je kod stvaranja upalnih procesa poput apscesa, sinusa, fistula te ožiljaka, tj. kada konzervativno liječenje nije dalo zadovoljavajuće rezultat. Način liječenja i opseg zahvata određuju se ovisno o napretku bolesti i zahvaćenom dijelu tijela. Bilo bi idealno kirurški liječiti pacijenta u mirnoj fazi bolesti.

Podizanje svijesti o bolesti i poželjnom načinu života

Budući da je HS desetljećima bio teško ili nikako prepoznat, moglo bi se zaključiti da na svjetskoj razini postoji velik broj još uvijek nedijagnosticiranih bolesnika koji se ne liječe uopće ili se liječe neodgovarajućom terapijom. Podizanje svijesti o ovoj teškoj dermatološkoj bolesti iznimno je bitno. Upravo se iz tog razloga svake godine obilježava Svjetski tjedan svijesti o HS-u. Iako nema egzaktno određene datume početka i kraja, ova značajna obljetnica se gotovo uvijek obilježava u lipnju. Ove godine se Svjetski tjedan svijesti o HS-u obilježavao od 7. do 12. lipnja.
 
HS ima značajan psihosocijalni utjecaj na oboljele osobe, ali i njihove bližnje. Bolesnici, radi pridružene boli, neugodnog mirisa i stalnog vlaženja zahvaćenog područja vrlo često mogu biti stigmatizirani u društvu. Upravo iz tog razloga, bolesnike s gnojnim hidradenitisom treba pozorno pratiti i radi mogućeg razvoja depresije, jer oboljeli mogu razviti brojne psihičke komorbiditete i sukladno tome imati značajno narušenu kvalitetu života. Liječenje boli iznimno je bitno, s obzirom na to da je bol stalan prateći simptom bolesti.
 
Veliki problem u liječenju ove bolesti predstavljaju i slabo poznati izvori informacija za oboljele osobe. Hrvatska ima jedan prilično pouzdan izvor informacija, a to je HS Online. Posjetitelji tamo mogu pronaći informacije o samoj bolesti, ali i informacije o tome koga i kako mogu kontaktirati ako sumnjaju da oni sami ili netko iz njihove okoline boluje od HS-a.

Valja pohvaliti i skupinu bolesnika koji, iako službena udruga za oboljele od HS-a još uvijek nije oformljena, putem Facebook grupe Hidradenitis suppurativa Hrvatska često i rado međusobno dijele informacije i pružaju si potporu u nošenju s ovom kroničnom bolešću.
 
Kao zaključak, valja istaknuti da je iznimno važno HS bolesnike savjetovati o načinu života. Oboljeli bi se trebali suzdržavati od pušenja cigareta te raditi na optimizaciji tjelesne težine. Pridržavanje navedenih uputa dovodi do smanjenja mehaničkog trenja koje pridonosi pogoršanju bolesti.

HR-IMMD-210043, srpanj 2021

Datum objave članka: 15. 7. 2021.