Inovacija u borbi protiv vitiliga

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Nina Kovačić

Pigmerise® MD je medicinski proizvod klase I koji se koristi kao dodatna terapija u liječenju kože s diskromijom, a naročito kod depigmentacije kože uzrokovane vitiligom

Vitiligo je stečena ograničena depigmentacija kože koja se javlja u obliku bijelih mrlja. Javlja se kod 0,5 do 1 posto populacije širom svijeta, bez obzira na spol ili rasu, a prvi simptomi uglavnom se javljaju u dobi od 10 do 15 godina.

Uzrok

Pojavu depigmentiranih žarišta na koži uzrokuje uništenje pigmentnih stanica (melanocita) u epidermisu. Pod utjecajem određenih čimbenika, poput emocionalnog stresa, traume, sunčanih opeklina, imunosni sustav uništava melanocite, a time i proizvodnju melanina, zbog čega dolazi do pojave depigmentiranihpodručja na koži.

Klinička slika

Bijele mrlje na koži najčešće se javljaju na zglobovima prstiju, koljenima, laktovima, licu, aksilarno te perigenitalno. Često su simetrične i oštrih rubova, s vremenom raste njihov broj te se povećavaju i spajaju. Također je moguća pojava depigmentacije kose te sluznice usne šupljine i spolovila.

Klinički oblici

Lokalizirani vitiligo javlja se u 2 posto bolesnika. Može biti žarišni ili segmentalni. Žarišni tip zahvaća jedno manje područje kože, dok se kod segmentalnog promjene javljaju jednostrano, npr. zahvaćen je dio lica, trupa ili ekstremiteta.

Generalizirani vitiligo je najčešći oblik i javlja se u oko 90 posto bolesnika. Dijeli se na akrofacijalni (prvenstveno zahvaća lice, šake i stopala) i prošireni koji se manifestira obostranim simetričnim depigmentacijama najčešće smještenim na licu, vratu, trupu, laktovima, šakama i zapešćima.

Univerzalni vitiligo javlja se kod 8 posto bolesnika i zahvaća preko 80 posto cjelokupne površine kože.

Faze vitiliga

Vitiligo općenito karakteriziraju dvije faze: aktivna i stabilna faza. U aktivnoj fazi, koja traje 3 do 4 mjeseca, imunosni sustav uništava melanocite i proizvodnju melanina zbog čega se na koži pojavljuju područja depigmentacije. U ovoj fazi ne preporuča se izlaganje suncu.

U stabilnoj fazi imunosni sustav prestaje napadati melanocite. Ova faza traje oko 9 mjeseci i tijekom iste poželjno je izlaganje suncu.

Kako liječiti vitiligo?

Pigmerise® MD je medicinski proizvod klase I koji se koristi kao dodatna terapija u liječenju kože s diskromijom, a naročito kod depigmentacije kože uzrokovane vitiligom. Njegova inovativna formula u kremi s liposomima osigurava potpunu i bržu apsorpciju. Može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s fototerapijom.
 
Pigmerise® MD sadrži prirodni fitokompleks dobiven iz crnog papra (Piper Nigrum L.) u visokoj koncentraciji, koji štiti kožu od oksidativnog stresa te indirektno potiče stvaranje melanocita, stanica odgovornih za pigmentaciju kože. Nakon svakodnevnog nanošenja Pigmerise® MD kreme, a prije samog izlaganja UVA zrakama,  savjetuje se pranje tretiranog područja.
 
Prednosti Pigmerise® MD kreme u odnosu na druge proizvode za vitiligo su:
  • inovativna formula u kremi s liposomima koja osigurava potpunu i bržu apsorpciju
  • sterilno pakiranje, raspršivač bez zraka, spreman za upotrebu (50 ml)
  • može se koristiti zasebno ili u kombinaciji s fototerapijom
  • pogodna za djecu stariju od 2 godine
  • pogodna za osjetljiva područja (lice i genitalije)
  • mogućnost korištenja tijekom svih faza terapije.
Datum objave članka: 5. 6. 2020.
promo