Koža zimi - njega i tretmani

Bolesti i stanja / Kožne bolesti dr. sc.   Ivana Nola dr. med., spec. dermatovenerolog

Iako je zimsko razdoblje za kožu i postojeće kožne probleme relativno nepovoljno, ujedno je idealno za različite tretmane i terapijske postupke

Narušen hidrolipidni omotač

Hladno godišnje doba uglavnom ne pogoduje našoj koži. Zimski klimatski uvjeti isušuju kožu, čemu pogoduju centralno grijanje koje veoma isušuje zrak, kao i redovito kupanje i tuširanje. Sve to utječe na zaštitni hidrolipidni omotač, uz pojavu neugodnih manifestacija na koži, u vidu svrbeža, ljuskanja, hrapavosti, crvenila i pojačane iritabilnosti i osjetljivosti kože. Simptomi postaju još izraženiji ako je koža i inače suha i osjetljiva.

Sve navedeno jednoznačno upućuje na to da tijekom zime moramo voditi više brige o njezi kože, u smislu vraćanja vlage i masnoće koje naša koži gubi zbog djelovanja nepovoljnih utjecaja.

Kosa, koža, nokti – izvana i iznutra

Njega se prije svega odnosi na uporabu odgovarajućih uljnih pripravaka ili kremastih gelova koji tijekom kupanja štite našu kožu od isušujućeg djelovanja vode, kao i na uporabu hranjivih emolijensa, koji se nanose na kožu cijeloga tijela nakon kontakta s vodom.
 
Veća pozornost mora se pridavati i rukama, koje su izložene ne samo djelovanju vode, sapuna i deterdženata, nego i utjecaju hladnoće i vjetra. Stoga i ruke treba njegovati odgovarajućim hranjivim kremama, koristiti sindete za pranje ruku (sredstva koja ne sadržavaju sapune i deterdžente) te silikonske kreme prije bilo kojeg kontakta s vodom kako bi se spriječilo prejako isušivanje kože.

Ne smijemo zaboraviti ni usne i kožu lica (osobito obraza), kao ni kosu, koja također teže podnosi zimsko vrijeme, s obzirom na to da učinak hladnog vjetra i centralnoga grijanja i na njoj ostavlja trag.

Svakako da se tijekom zime ne smiju zaboraviti ni nokti na rukama i nogama, koji zahtijevaju dodatnu njegu keratolitičkim sredstvima i posebnim rašpicama namijenjenim za poliranje noktiju.

Uz njegu kože lica, usana, vrata i dekoltea, veoma je važna i njega stopala, na što nakon ljeta često zaboravljamo. Da bi koža stopala, pogotovo peta, ostala lijepa i njegovana, njegovati ih treba tijekom cijele godine. Danas na tržištu postoji cijeli niz lokalnih pripravaka sa salicilnom kiselinom, urejom viših postotaka ili biljnim sterolima, namijenjenih tretiranju promjena na stopalima. No, kako nije svejedno koji pripravak, u kojoj mjeri i kada primijeniti, preporučuje se potražiti stručni savjet.
 
Osim primjene hranjivih pripravaka za kožu, kosu i nokte, treba voditi računa i o prehrani iznutra što, drugim riječima, znači da i tijekom hladnog razdoblja treba piti dovoljno tekućine i raznovrsno se hraniti, a preporučuje se uzimati i dodatne količine vitamina, minerala i elemenata u tragovima u obliku tableta, kapsula ili dražeja.

„Zimski“ tretmani

Unatoč tome što hladno zimsko razdoblje baš i ne pogoduje koži, kosi i noktima, zapravo je idealno vrijeme za mnoge tretmane estetske dermatologije. Jedan od glavnih razloga je činjenica da nakon većine estetskih tretmana kožu određeno vrijeme treba čuvati od utjecaja sunca.

Pripravci koji se koriste za rješavanje tamnih mrlja sadrže više različitih kiselina. Propisuju se individualno i kombiniraju s drugim lokalnim pripravcima, ovisno o tipu kože i problemu koji se želi riješiti.

Tijekom zime nezaobilazne su i hranjive maske za kožu lica, koje se nanose barem jednom do dva puta tjedno. Koriste se kao maske za kućnu upotrebu, ali i u sklopu estetsko-dermatoloških tretmana.

Tretmani popunjavanja bora hijaluronskom kiselinom također se najčešće provode zimi, iako se mogu obavljati tijekom cijele godine, uz savjet da se nekoliko dana nakon tretmana koža ne izlaže suncu.

Tretmani uklanjanja kapilara i vena na donjim ekstremitetima te kapilara na licu i dekolteu također su tretmani hladnijeg doba godine. Idealan tretman za uklanjanje proširenih kapilara na donjim ekstremitetima je skleroterapija, a za proširene kapilare na koži lica idealan je laserski tretman. Intense pulse light (IPL) tretman utječe na smanjenje crvenila kože lica kod određene kliničke slike za koju je taj tretman indiciran.

Lasersko uklanjanje neželjenih dlačica, čiji je pravi naziv trajna redukcija rasta dlaka, obično se provodi tijekom šest tretmana, uz tretmane održavanja, čiji se ritam individualno određuje.

Zima je idealno vrijeme i za provođenje terapije antimikoticima, lijekovima protiv gljivica na noktima, koja traje nekoliko mjeseci, a cijelo vrijeme kožu nije poželjno izlagati suncu.
 
Svima koji tijekom zime provode estetsko-dermatološke zahvate, uz lokalne pripravke za njegu kože nakon tretmana, obvezno se preporučuje i krema s visokim zaštitnim faktorom, jer sunce može biti prijetnja i tijekom zime, što se često zaboravlja.

Nešto se i pogorša

Tijekom zime pogoršaju se određene kožne promjene, kao što je seborejički dermatitis, atopijski dermatitis ili psorijaza, zbog čega oboljeli od tih bolesti zimi češće posjećuju dermatologa. Terapijski postupci i tretmani koji se koriste u liječenju tih dermatoza strogo su individualni. Najčešće se kombiniraju s fototerapijom (terapija ultraljubičastim svjetlom) i provode isključivo pod kontrolom dermatologa.

U liječenju tih kožnih promjena primjenjuju se lokalni preparati u obliku losiona, krema ili masti, koji u različitim postocima sadrže omega masne kiseline i ureju. Kako se tijekom zime te promjene pogoršavaju, tako i liječenje i njega moraju biti intenzivniji nego inače.

Uz stručni savjet do najbolje odluke

Iako je zimsko razdoblje za kožu relativno nepovoljno, ujedno je idealno za provođenje različitih tretmana i terapijskih postupaka jer je jednostavnija zaštita kože od nepovoljnog djelovanja sunca. Uz to, uz pridržavanje uputa stručnjaka, mogu se smanjiti i svi ostali nepovoljni utjecaji te držati pod kontrolom dermatoze koje se zimi pogoršavaju.
Datum objave članka: 14. 12. 2018.
izdvojeni proizvodi