Luksuz za nepce i kožu

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Jadranka Marković dipl. ing. biologije

Zahvaljujući svom sjajnom sastavu, zbog čega ga i zovu prirodni koncentrat energije, kavijar je široko primjenjiv i u kozmetici

Kavijar je diljem svijeta poznat kao delikatesna, vrtoglavo skupa namirnica i sinonim je za luksuzni, ali i ljekoviti zalogaj. Riječ kavijar podrijetlom je iz perzijskog jezika – "khag-avar", što u doslovnom prijevodu znači "kolač snage", no unatoč tome kavijar je pravo, karakteristično rusko jelo.

Kavijar je zapravo riblja ikra koja se dobiva od živih, ali omamljenih riba. Najkvalitetniji je crni beluga kavijar, dobiven od krupno zrnate ikre jesetre iz Kaspijskog mora. Kavijar dobiven od lososa crvenkaste je boje, a onaj od pastrve malo je slabije kakvoće, ali svejedno cijenjen. Najtraženiji i najcjenjeniji je beluga kavijar, ali i ossetra i sevruga.

Na izvoru najboljeg kavijara

Kako je već rečeno, najbolji kavijar na svijetu je beluga kavijar, koji se dobiva od jesetre. Ova riba postojala je i prije 250 milijuna godina, od kada nije evoluirala. Danas živi u Kaspijskom moru, između Rusije i Irana. Najstarije lokacije za ulov ove ribe nalaze se na sjeveru Kaspijskog mora, od kojih su neke starije i od 200 godina.

U drugoj polovici 19. stojeća kavijar se u Europu uvozio iz SAD-a, no američka proizvodnja je uništena zbog prevelike eksploatacije i zagađenja rijeka. Zbog nekontrolirana izlova, jesetra je proglašena ugroženom vrstom u Kaspijskom moru. Kako bi se tome stalo na kraj, danas se jesetra uzgaja diljem svijeta, pa tako i u Europi, primjerice na jugozapadu Francuske, no pritom je jako bitno osvijestiti važnost kontroliranog uzgoja i praćenja čistoće i kvalitete, upravo zbog sve veće zagađenosti prirodnih staništa.

Gastronomski i nutritivni bonus

Energetski sadržaj
U 100 g sirovog crnog i crvenog kavijara iznosi 252 kcal/1053 kJ, od čega na proteine otpada 24,6 posto, na masti 18 posto, a na ugljikohidrate 4 posto.

Bogatstvo minerala
Kad su posrijedi minerali, kavijar je odličan izvor selena (65,5 mg - 120 posto RDA), magnezija (300 mg - 100 posto RDA), željeza (12 mg - 85 posto RDA), fosfora (356 mg - 44,5 posto RDA), kalcija (275 mg - 34 posto RDA) i dobar je izvor bakra (0,1 mg - 12 posto RDA).

Vitaminski status
Odličan je izvor vitamina B12 ili cijanokobalamina (20 μg - – 2000 posto RDA), vitamina A (561 μg - 70 posto RDA), vitamina E (7 mg - 70 posto RDA), vitamina B5 ili pantotenske kiseline (3,5 mg - 58 posto RDA) i vitamina B2 ili riboflavina (0,6 mg - 39 posto RDA), a dobar je izvor i vitamina B6 ili piridoksina (0,32 mg - 16 posto RDA), folne kiseline (30 mg - 15 posto RDA) i vitamina B1 ili tiamina (0,2mg - 14 posto RDA).

Masnoće
U količini od 100 g kavijar je odličan izvor omega-3 masnih kiselina (2,74 g EPA i 3,8 g DHA), sadrži 588 mg kolesterola i 720 mg luteina i zeaksantina.

Zbog svog visokoproteinskog sastava, drugih nutritivnih vrijednosti te velikog udjela minerala i vitamina, kavijar se pokazao kao odlična hrana za aktivne sportaše pri velikim naporima, ali i kao pomoć kod oporavka organizma nakon bolesti ili operacija. Na temelju sastava vitamina, minerala i masnih kiselina, jasno je da kavijar itekako može utjecati na koštani, hormonalni, imunosni i živčani sustav. Neka istraživanja pokazala su da, zahvaljujući bogatom sadržaju omega-3 masnih kiselina, kavijar može ublažiti depresiju. Kavijaru se pridaju i snažna afrodizijačka svojstva, koja znanstvenici pripisuju aminokiselini arginin koja širi krvne žile i pospješuje protok krvi.

Kozmetička primjena

Zbog svog sjajnog sastava, zbog čega ga i zovu prirodni koncentrat energije, kavijar je široko primjenjiv i u kozmetici, s obzirom na to da sadrži aminokiseline, odnosno proteine slične onima u koži, strukturne proteine te minerale i vitamine koji utječu na sve vitalne funkcije kože. Također, stimulira regeneraciju kože, ima antioksidativno djelovanje i štiti od djelovanja štetnog ultraljubičastog zračenja. Poznat je i kao sredstvo za prirodni lifting kože lica te prikladan za svaki tip kože kojoj je potrebna revitalizacija. Masne kiseline, kojima kavijar također obiluje, a od kojih su neke esencijalne, imaju sposobnost restrukturiranja lipidne membrane najpovršnijeg sloja kože (epidermisa) na temelju čega mogu smanjiti transepidermalni gubitak vode (preko kože) i tako održati njezinu hidrataciju.

Važno je istaknuti da beluga kavijar u preparatima, pogotovo u kombinaciji s organskim biljnim ekstraktima, vrlo djelotvorno aktivira proces proizvodnje kolagena i elastina. Upravo zato, osim što jačaju tonus kože, ovakvi preparati dubinski hrane i hidratiziraju kožu, ublažavaju bore i prekomjernu pigmentaciju kože.

Kavijar se koristi u širokom spektru kozmetičkih proizvoda kao što su: hranjive i obnavljajuće noćne kreme, anti-age proizvodi, proizvodi za njegu područja oko očiju i proizvodi za njegu isušene i oštećene kose.

Prirodna održivost

U mnoštvu kozmetičkih preparata koji mogu pomoći vraćanju kože u bolju formu važno je skrenuti pozornost na preparate koji imaju eko certifikat (jedna od ključnih odrednica za dobivanje je kontrolirana berba samoniklog ljekovitog bilja), jer se izborom takvih preparata bitno smanjuje utjecaj štetnih sintetskih sastojaka na kožu. Ako se u izradi nekog preparata još dodatno koriste i sirovine životinjskog podrijetla, onda je zbog biološke održivosti i etičkog pristupa izrazito bitno da nije ugrožen život životinja, čemu eko certifikat također svjedoči.

Datum objave članka: 1. 3. 2014.